събота, 30 март 2013 г.

Пролетно и силно - салата с амарант



Да, това цвете е красиво, полезно, а на всичкото отгоре и с аура - идеалната партия за нашия стомах. Харесах това определение, което прочетох скоро, като става въпрос за зърнената култура Амарант /Amarant, щир/, неговите листа и малки семенца.

/тази снимка на цъфтящ амарант е от Интернет галерия/
Амарантът (щир) е познат като зърнена култура още от времето на ацтеките, които го наричали свещена храна. В течение на 8000 години е бил сред основните източници на зърнена култура, наред с боба и царевицата е бил наричан „пшеницата на ацтеките” и „хляб на инките”. Когато конквистадорите превзели Мексико, те тотално унищожили посевите с амарант и с постепенното навлизане на европейските култури в Южна Америка бил забравен като култура. По-късно се разпространява и в Европа и Северна Америка. В наши дни по-широко се отглежда в Мексико, Перу, САЩ, Непал, Индия. Използва се много в азиатската кухня. Употребява се като добавка в супи, плънки за зеленчуци, гарнитура за месо. Рецептите са буквално от цял свят и са удивително оригинални. В Мексико например го правят на пуканки – после го смесват със захарен сироп и така се превръща в сладко изкушение, което наричат алегрия, т.е. щастие.
Щир (на латински: Amaranthus Амарант или Куча лобода) е растение от род Amaranthus. Произходът на едно от наименованията му (амарант) е от Древна Гърция, където означава „неугасващото“, неувяхващото цвете. Според някои твърдения помага срещу любовни мъки . Според латинската и гръцката митология Амарантът помага и срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякакви други човешки мъки, и никога не увяхва, защото е магическо. В повечето митове цветето е тъмночервено, с големи красиви цветове, открива се много, много рядко и то само на лунна светлина. Само човек с много чиста душа и сърце може да намери амарант, защото той е свещен.
Шампион е и при фибрите, дори на фона на пшеницата фибрите му са три пъти повече… Има два пъти повече калций от млякото. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, по съдържание на витамин Е се доближава до зехтина. Амарантът съдържа и повече магнезий и повече протеин от останалите безглутенови зърнени култури....
Амарантът е истинско богатство за хората, които се хранят по различен от общоприетия начин – напр. възстановяване след болест или пък дълги строги пости. Използването му например в комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз осигурява пълна гама протеини със същата хранителна стойност, като риба, пилешко или червено месо. Зърната се употребяват за гарнитура, както ориза, сварени във вода имат вид на дребен хайвер. Използват се и за направата на пуканки


За това предложение избрах една здравословна и сезонна комбинация на 
амарант, булгур, цвекло, спанак, малко гъби, 
сушени червени боровинки, ленено и слънчогледово семе. 
Ще припомня малко и за булгура, /получавана от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница/, като  пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове. Обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества като протеините.Булгурът се състои от 76% въглехидрати, фибри (18%), правещи го подходящ продукт (до 50 г булгур дневно за диетичен режим), който спокойно може да измести хляба от менюто. По отношение на минералните вещества и витамините булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини. 
Следва обичаното червено цвекло, което е перфектно средство за изчистване на организма от вредните токсини и наслагвания в тялото със своя заряд от витамини и полезните му свойства. Интересно ми бе науча, че червеното цвекло е от същото семейство, както амаранта, може би и затова така си подхождат и имат сроден вкус.  Забележителен носител на холин, фолиева киселина, йод, манган, органичен натрий, калий, фибри и въглехидрати под формата на природен смилаеми захари, витамини А, В1, В2, В6 и С.
Накрая  - негово величество Спанакът! Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг - със или без спора относно количеството на желязо. Листата на спанака са много богати на белтъчини, въглеводороди, на витамините С, В1, В2, В6, E, K и P, каротин, калий, фосфор, магнезий, антиоксиданти.
След по-дългите пояснения, се оформи тази комбинация, с помощта на която можем успешно да се борим със сезонната умора, подходяща е за пости и в същото време да бъдем в унисон със свежестта и жизнеността на природата.
За идеята за оцветения амарант и не само, се вдъхнових от сайта Olives for dinner.



Салата с амарант


Продукти за 4 порции:
За слоя от цвекло и амарант:
1 глава цвекло, средна големина
¼ ч.чаша амарант
¼ ч.чаша червени боровинки, сушени
сол и черен пипер, на вкус
1 с.л. зехтин

За слоя от булгур:
1-2 с. л. зехтин
2 стръка зелен лук, само бялата част, нарязана
¼   ч.л. смлян кориандър, по желание
¼   ч.л. кимион
½ ч.л. черен пипер
1 ч. чаша булгур
½ -1  ч.л. сол, на вкус
1 ¼ ч. чаши вода
½ ч.чаша гъби
1 с.л. ленено семе, най-добре смляно
1 ч.л. целина

За слоя от спанак:
1 ч.чаша спанак суров
1 с. л. зехтин
2 стръка зелен лук, само зелената част, нарязана
1 скилидка чесън
2 с.л. слънчогледово семе
1 с.л. нарязани маслини
1 ч.л. магданоз
сол и черен пипер на вкус

За гарниране
слънчогледово семе, запечено
пресен зелен лук и босилек
сушени боровинки
зехтин
мариновано цвекло
ленено семе

Цвеклото се сварява, обелено и нарязано на парчета, до полуготовност за около 20 минути, след което се добавят зрънцата амарант и ври за още 25 минути, като се бърка от време на време, за не се залепи към дъното на съда. (Съотношението амарант течност 1:2 ½ , амарантът трябва да бъде леко "ал денте" - не преварен.) Свареният амарант се поставя заедно с останалата течност в хладилник да изстине и така се накисва за една нощ или повече. /при мен не се оцвети в желаната ярка окраска/.
Около час преди да подготвянето на салатата, се прецежда сокът и цвеклото се нарязва на ситно, смесват се с амаранта, сушените боровинки и аромати, като се оставят над купа, за да се отцеждат. Преди поднасяне се поръсва със зехтин.

Булгурът се измива и накисва за около час, отцежда се и сварява до готовност, но не и разваряване,  за 10-на минути. Съотношението булгур вода 1:2 ½ , но зависи от марката, и е препоръчително, както и времето за варене да се съобрази с указанията на производителя и марката булгур.  Загрява се зехтинът и в него се задушават нарязаните гъби, лука и сухите подправки, накрая се прибавят и отцедения булгур и лененото семе. Леко се задушва и хомогенизира получената смес. Пълнят омазнени готварски рингове и оставят да се стегнат  /докато се приготвят останалите съставки/.

В сух тиган се запича слънчогледовото семе и изважда. Затопля се зехтинът и в него се запържва леко скилидката чесън, и изважда. Поставят се нарязаните лук и спанак. Готвенето е кратко и продължава само до изпаряване на отделената вода от зеленчуците, след което се овкусява с магданоз, сол и черен пипер. Прибавят се запечените слънчогледови семки, и нарязаните маслини, и отстранява от котлона. 
Оформлението на салатата може да бъде различно - харесах сглобяване в готварски ринг:
основа от задушен спанак, следва пласт булгур и "топинг" амарант с цвекло.


Отгоре гарниране с пресен лук и подправки, още семена и ядки, ароматен зехтин.


Тази салата в топъл вариант е подходяща и като леко ястие или предястие.

Опитайте...

16 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Ех че усмихнато пролетно личице грее в чинията, Диди. Прекрасно предложение отново.
Поздрави!

Екатерина каза...

Дианка, дори не съм го срещала, или не съм обърнала внимание, но такава презентация си направила, че ме изкуши! Наистина уникално поднасяне. Поздрави, с пожелания за хубава неделя!

Dani каза...

Дианка, чудесно представяне!
И всички продукти са ми любими!
Прегръдка и много усмивки!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Много красиво , интересно и вкусно !
За първи път чета за амарант , познавам растението визуално , не знаех ,че се казва така !
Хубава неделна вечер ,Диана !

Bety каза...

Дианка, много вкусна, богата на полезни вещества, аромати и цветове салата си поднесла!
Много ми допадна съчетанието, което си направила!

EliDrag каза...

Диди, тази рецепта е уникална.
Всичко изглежда много красиво и свежо.
Освен че ни предлагаш интересни ястия за постите, а и не само за тях, винаги обясняваш много увлекателно естеството на храните.
Не съм яла никога зърна от амарант, да не кажем, че не съм и подозирала, че има такъв продукт. Но съм убедена, че цялата комбинация е чудесна.
Хубава вечер и весел 1 април.

tillia каза...

Ау! Красота!
Толкова свежо, прекрасни цветове! Не отминавам факта, че е и една вкусна, здравословна салата!
Интересна ми беше и информацията за амарант. Прилича ми на едно растение, но дали е същото? Вирее ли в България?
Поздрави и приятна неделна вечер!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Каква красота само... Поздравления, Дианче! И това твое "Опитайте..." плюс снимките ти винаги ме подстрекават :))) Поздрави, хубав първи ден от април и усмихнат нов месец!

traiana каза...

Изглежда невероятно, Дианка! Така пъстро и неустоимо! Съвсем пролетно!

Краси каза...

Ох, каква красота......
Прекрасно е ,Диди!

Роси каза...

Диди,отново толкова старание си вложила да презентираш,всеки детайл си е на мястото-много красиво и цветно!Хубав,слънчев и усмихнат месец да ти е!

Eva Toneva каза...

Много красиво и вкусно предложение, Диана! Цветно, ароматно - точно като пролетта. Сърдечни поздрави! :)

di_ani каза...

Много се радвам, че ви допада това предложение. Наистина е изцяло постно, но в същото време витаминозно и полезно. Естествено, амарантът може да се комбинира по различен начин. Напоследък вече има различни идеи и рецепти. Е, не всички харесват малко земния му /може би като на цвекло/ вкус, но си заслужава да се опита - дори и в най-обикновен сверен и овкусен вариант.
След многословния увод, благодаря ви от сърце;
Гери,
Катя,
Дани,
Ивана,
Бети,
Ели,
Тилия,
Снежи,
Тряна,
Краси,
Роси,
Ева,
Сърдечни пожелания за здраве, пролетни усмивки и настроение, Диана


Гуинет каза...

Изглежда просто великолепно. Би било добре да поразчупим стереотипите на стандартното хранене с новите здравословни алтернативи. За съжаление у дома понякога срещам сериозна съпротива от страна на традиционалистите, но не спирам да ги провокирам. Забавно е, а и предизвикателно. Много ми хареса твоето предложение, поднесено с вкус и елегантност, които са твоя запазена марка! Поздрави!

gogolina каза...

Много цветна и усмихната салатка :)

di_ani каза...

Много ви благодаря за милите думи и коментари, момичета -
Радвам се, че ви допада, наистина е трудно да се върнем или преоткрием към някои храни, но това е една идея...
Сърдечни поздрави,
с пожелания за една хубава пролет, Диана