С малко закъснение, днешната тема е за превъплъщенията на кекса. Идеята не е моя, а на
журналистката Десислава Митова от вестник „Всичко за семейството”. За поредния брой 23 от месец 6-12 юни, тя подбра няколко мои предложения
и обедини с интересна гледна точка – кексът не само като любим сладкиш, а и в
неговите многобройни възможности за обогатяване и разнообразяване. Избраните рецепти за публикуване бяха: Džemi lady с череши; Маслен портокалов кекс с крем сирене и Постно шоколадово кексче за 1 минута. Ще се радвам да допаднат и на читателите :) на вестник „Всичко за семейството”. Не мисля, че е необходимо да представям един
от най-популярните и харесвани седмичници в страната. От страниците му може да
се прочете актуална и увлекателно поднесена информация за здраве, мода и
красота, култура, и не на последно място, като типично женски вестник, кулинарни
рецепти и идеи. В тази връзка и ще споделя, че бях поласкана - беше ми приятно от жеста на внимание,
гостуването във вестника и съвместната ни работа. Харесах подхода и гледната
точка, харесах начина на представяне и избора - Благодаря, Десислава! Сега е
моментът и да благодаря на всички мои приятели, които специално ме поздравиха с
тази медийна изява.
И като логично продължение на темата, миналата седмица избрах
да забъркам отново кекс, но също модифициран - в случая комбинация от шоколадово
тесто, извара и пресни вишни, които замених с череши. Много бърза и лесна рецепта, с варианти за овкусяване, оформяне и
поднасяне. Резултатът – сочен блат, мек пълнеж и ароматни плодови акценти. Това чудесно съчетание, подобно на браунис и
чийзкейк не е новост, и преди съм правила подобен десерт, но сега е различно подреждането на пластовете и е една хубава
сезонна идея. Рецептата е заимствана и адаптирана от Ciastoczekoladowe z twarogiem i wiśniami, с оригинал на Брауни с творогом и вишней. Моите изменения и допълнения го оформиха като кекс с шоколад, извара и пияни вишни или череши. Ето го:
Онагледена в стъпки и снимки:
Продукти:
Продукти:
100 гр шоколад, използвах 50% какао
125 гр масло
150 гр. захар / ¾ ч.чаша/
3 яйца, големи**
125 гр масло
150 гр. захар / ¾ ч.чаша/
3 яйца, големи**
120 гр. брашно /1 ч.чаша/**
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 пакетче ванилова захар
1 ч.чаша изчистени вишни /череши***
1 щ. сол
1 ч.чаша изчистени вишни /череши***
1 щ. сол
И още
1 с.л. коняк, избрах с
бадемов аромат
¼ ч.л канела, по желание
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте
1 ч.чаша = 240 мл.
* в основната рецепта се използват 4 бр., но повечето
коментари за са получаване на прекалено рядка смес. При мен с 3 големи яйца
резултатът е добър.
** в основната рецепта се препоръчва количество от 120-150
гр.
*** в основата рецепта се използват замразени плодове,
Фурната се загрява на 175С.
Почистените от костилките пресни вишни или череши се поръсват с коняка,
захарта и канелата и оставят да се овкусят.
Шоколадът с маслото се стопява на водна баня, след което
леко охлажда. Двете яйца се разбиват с ¼ч.чаша захар, малка част от ваниловата
захар и щипката сол. В кухненски блендер се разбива до кремообраност крем
сиренето, яйцето, останалата захар /1/2 ч.чаша/ и ваниловата захар. Желателно е
да се получи леко гъста и кремообразна смес.
Смесват се и пресяват заедно брашното с бакпулвера. Към разбитите
яйца се налива маслено-шоколадовия сос и на етапи брашното с бакпулвера.
Разбъркването е непрекъснато, но не много силно, до получаване на кексово
тесто.
Тавичка или форма за кекс се намазват с мазнина и покриват с
хартия за печене.
Вишните/череши се отцеждат от марината и поръсват с 1 с.л.
брашно или нишесте.
Започва реденето на сместа:
Първо на дъното се налива 1/3 от шоколадовата смес, следва ½
от млечно-яйчената, поръсва се с по-голямата част от плодовете. Следва отново
шоколадово тесто, бял слой, плод и така, до изчерпване на количеството – което
не е много. Последното подреждане при мен се получи накъсано и леко ги обединих
общо.
Поставя се в затоплената фурна и се пече от 35-40 до 50 мин, според
големината на съда, дебелината на слоя тесто и желаната степен на плътност, с проба до суха клечка. При мен за кексова форма 26х12 см.
- 40 мин.
Изважда се и оставя напълно да се охлади и стегне във
формата.
Разрязването може да бъде различно - на филии или на кубчета, или друго:
За глазура и декорация, допълнително - разтопен на водна баня шоколад и смесен с изброените съставки: 50 гр. шоколад и 1 с.л. масло; 1 с.л. олио; 1 с.л. мляко; 1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове/;1 ч.л мед. За сервиране, пресни череши или черешов сос:
Опитайте...
И още неустоими вариации в прекрасните блогове:
на Ирма с много шоколад и череши ,
и вишневата фиеста на Катето,
и едно иновативно обогатяване с амарети и касис от Снежи,
и с ароматен акцент на лайм, малини и бисквитки орео при Иглика,
и с чаша вишнев сок в слънчевата вишнева градина на Мъхчето,
и контрастното, неустоимо сочно изпълнение на Соня !
Много, много ви благодаря за доверието и страхотните допълнения!
на Ирма с много шоколад и череши ,
и вишневата фиеста на Катето,
и едно иновативно обогатяване с амарети и касис от Снежи,
и с ароматен акцент на лайм, малини и бисквитки орео при Иглика,
и с чаша вишнев сок в слънчевата вишнева градина на Мъхчето,
и контрастното, неустоимо сочно изпълнение на Соня !
42 коментара:
Дианка, поздравления за публикацията- трансформацията на кейка е истинска прелест, а снимките са превъзходни! Хубав петък!
Дианка, честито ти гостуване, ти заслужаваш подобни изяви! Желая ти още много такива приятни изживявания.
А предложението ти е прекрасно. На мен пък малко ми напомня "Дунавските вълни".
Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!
Разкош, Диана! Така съчетаваш вкусове и цветове - драго да му стане на човек и с очи да яде, да яде :))
Да кажа "прекрасен сладкиш" е малко, Дианка! Божествен е истинското определение! Много е красив и ми напомня един друг - "Дунавски вълни" :)
Комбинацията от вкусове пък гарантира истинско блаженство за опиталият го и мога те уверя, че снимките ми въздействаха дотолкова, че още днес ще го опитам! Благодаря за споделената рецепта, мила!
Усмивки и слънчево настроение ти желая! Прегръдки!
Истинска наслада за сетивата е този кекс, Диана! Прекрасно съчетание от вкусове и аромати, невероятно изкушение за шоколиците. Сърдечни поздрави! :)
Дианка, изглежда много вкусно!
Невероятенн! Поздравления, ДАНИ!
Дианка, чудесно съчетание на шоколад,крема сирене и череши!
Естествено ще го опитам с вишни!
И поднасянето е прекрасно!
Размерът на снимките е перфектен, за да се насладя отблизо на този вкусен десерт!
Прегръдка и хубаво настроение!
Прекрасен кекс :)
Мярнах го днес в Блоговодител и ми останаха очите в него:)
Много благодаря за коментарите и поздравленията, момичета.
Идеята бе, да благодаря на Деси и вестник "Всичко за семейството", за вниманието чрез още една идея за превъплъщение на кекс.
Разликата с асоцииращата прилика с "дунавски вълни" е в съчетанието - тук сочна основа тип браунис и чийзкейк, докато е популярният кекс е малко по-сух като база, комбиниран с млечен крем.
Стана сложно за обяснение, но се радвам, че този вариант на кексово предложение ви допада.
Иглика,
Гери,
Марта,
Ирма,
Ева,
Бети,
Траяна,
Дани,
Дари,
Много сте мили - благодаря ви от сърце,
поздрави и хуабви почивни дни,Диана
Ау, много красиво и много, много вкусно! Страшен десерт, Ди, благодаря, че сподели рецептата - ще се поглезим :)
Усмихнат и слънчев уикенд :)
Дианче, този кекс предизвика силни емоции в моята уста :) Уникално апетитен!
Поздрави!
Кейка е велик, любими съставки са ми всички! Поздравления за медийната изява, вълнуващо е! Поздрави!
Чудесно съчетание на шоколадовия кекс с вишните, Дианка!
Прочетох и вестника, поздравления за гостуването!
Ииии! страхотни снимки!
Поздрави сърдечни и хубави събота и неделя!
Диани, поздрави за публикацията ти и още много нови изяви ти желая!
А предложението ти за този шарен и изкусителен кекс е разкошно - любимия плод, в съчетание с рикота ....ще се пробва скоро, ясно е!Благодаря ти за идеята!
С усмивка
Мария
Мила Диди, първо да те поздравя за чудесното ти представяне във вестника. Много се радвам.
Рецептата на кекса е великолепна.
Вкусен и сочен.
И, разбира се, прекрасно изпълнение и красиво сервиран.
Още веднъж поднасям своите поздравления.
Пожелавам ти хубав неделен ден.
Диана, разкошен е! Чудесен вариант, съчетание на продукти и поднасяне!
Поздравления за медийната изява!
Поздрави и хубава неделна вечер!
Waoowww, this is so nice and I am sure very tasteful.
Много благодаря на всички ви за вниманието,
поздравленията за моята медийна изява,
мили и одобрителни коментари за плодовия кекс с шоколад и извара.
Ина,
Мариянка,
Павлина,
Пепи,
Мария,
Ели,
Тилия,
Cooking with Zokie - thank you very much!,
Пак ще напиша, че идеята за това изпълнение бе като продължение на темата за превъплъщенията на кекса.
Радвам се, че ви хареса - вкусът е наситен, структурата влажна и плодовият аромат осезаем.
Сърдечни поздрави, хубава и усмихната нова седмица, Диана
Дианче, сърдечни поздрави за медийната ти изява! Сигурна съм, че читателите са останали очаровани, както и аз всеки път щом надникна тук. Поредното изкушаващо предложение, поднесено с неустоими снимки и свръх добро настроение! Благодаря ти! Прегръдки и хубава нова седмица!
Аууу страхотен е, тъкмо съм на вълна вишни и черешки и ти ми поднасяш това съвършенство! Неустоим, просто неустоим! Поздравявам те от сърце за медийната изява, Дианка! Пожелавам ти още много такива, защото всяка една твоя рецепта и публикация заслужава да бъде на страниците на списание, вестник и др. Просто всичко тук е изпипано! Прегръдки, с пожелания за прекрасна нова седмица!
Нямам думи просто...красота...Тези дни довършихме едни череши, дето край нямаха, та ни втръсна, но заради това си струва пак да купя!
Диди приеми и моите адмирации
Пожелавам ти още много медийни изяви.За да могат повече хора да се насладят на красивите неща които създаваш и споделяш с нас
Кейка е великолепен !
Особено ми харесаха пияните плодове, придават неповторим вкус и аромат :)
Поздрави
Вики
Диди,отново ни поднасяш една неустоимо вкусна рецепта в любимата ти гама-шоколадовата!В съчетание с плодовете и крема няма начин да не ми хареса,със сигурност е много сочен и носи истинска наслада!
Отново поздравления за представянето на твоите рецепти на страниците на "Всичко за семейството" !
Прегръдка от мен и хубава седмица!
Много благодаря момичета,
Снежи,
Кате,
Весела,
Вики,
Роси,
драго ми е, че наминахте и ви харесва тази лятна шоколадово-черешова идея.
Много ми е приятно и да получа вашите поздравления за гостуването ми във вестник 'Всичко за семейството".
Сърдечни поздрави, хубаво и усмихнато лято, Диана
Una vera meriviglia di gusto e sapori. Buona giornata Daniela.
Боже ... изглежда Бо-жес-твен !
Дианка , чудесни снимки :)
I love this cake and I love desserts with fresh fruits.
A beautiful evening!
Дианче, страхотен десерт - огромни благодарности от мен! Вчера го направих и останахме буквално пленени от вкуса. Ще споделя рецептата и в моя блог - става ми поредната любима :) Поздрави и хубава вечер!
Daniela,
Sara & Miki,
thank you very much!
Дани, благодаря много!
Снежи,
Много съм щастлива, че ви е допаднал вкуса,
благодаря за доверието, а аз с радост ще дам линк и към твоето изпълнение.
Хубаво, слънчево и щастливо лято, Диана
Много красив и вкусен кекс, неочаквана комбинация от съставки с различни вкусове!
Замръзила съм си череши за да продължавам да го приготвям.
Благодаря за рецептата!
Галя
Много се радвам, че ти допада тази идея и вкус, Галя!
Благодаря за доверието и обратната връзка,
но и съм особено щастлива, че си останала доволна.
Можеш да опиташ и с вишни...
Поздрави,
с пожелания за едно усмихнато и щастливо лято, Диана
Прекрасен, прекрасен!Благодаря!
Не можете да си представите, колко много ме радват вашите коментари и одобрителни мнения,
а и така утвърждаващо се наложи и шоколадовия кекс с череши. За мен черешите са не само прекрасен плод, но имат и емоционална стойност...
Соня, много хубав, сочен и изкушаващ се е получил твоят вариант и
бих искала да го прикача също към линковете в блога.
Благодаря отново на всички ви,
за вниманието, доверието и сърдечни ви желая едно прекрасно лято, Диана
Още веднъж да кажа, че рецептата е най-вкусният сладкиш , който съм правила с череши и да благодаря на Диана за споделената рецепта!Присъединявам се към феновете на този вълшебен десерт!
Направих го, но тъй като сега не е сезонът на черешите, ги замених с 1 нектарина и 1/2 круша. Стана превъзходен.Благодаря за интересната рецепта.
Соня,
Наистина много съм щастлива, че тази сезонна идея придоби такива неочаквани и вкусни превъплъщения-
за разнообразието и креативността на всички ви.
Анонимен, Радвам се, че и новата комбинация с круша и нектарина върви добре,
благодаря и за обратна връзка!
Благодаря Ви от сърце,
сърдечни поздрави, успешни и усмихнати дни, Диана
Здравейте искам да ви попитам дали може крем сиренето да е се увеличи със 125гр. и така да се получат по- дебели пластове от него?
Здравейте, бих опитала и аз, но
увеличеното количество на млечно-яйчената смес би могло да натежи повече над кексовия слой. Подобен сладкиш съм правила, познат е като "шоколадный пирог "Подушки", но той има и друг вид, именно от разлиното тегло на двете смеси - можете да погледнете в интернет.
http://forum.hlebopechka.net/index.php?showtopic=2224
Благодаря ви, за посещението, сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден,
Най-накрая и аз го направих. По-прекрасен е отколкото изглежда.
Благодаря за поредното вълшебство!
Много благодаря, Илианка,
радвам се, че ти допада и това е важно за мен! Да ви е сладко!
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
Пак наминавам за да споделя, че направих този прекрасен сладкиш още много пъти с най-различни плодове - круши, ябълки, праскови и манго. С всички се получава чудесно! Още веднъж благодаря за рецептата!Поздрави, Дианка!
Публикуване на коментар