Топлото време осезаемо настъпва, очакваме и астрономическото
лято на 21 юни - типично време за по- лека и свежа храна, която да тонизира тялото и
приповдига настроението. Имах намерение да покажа няколко снимки от красивото Дойранско езеро и живописния Колешки водопад, разположен на река Баба в Беласица, край Струмица - една близка,
по-малко позната възможност за отмора. На първо разглеждане не ми хареса особено качеството на снимките,
които сме направили, като реално отражение на действителното излъчване и въздействие на тези места, та предпочетох на този етап да прикача едно клипче от YouTube:
Изоставяйки и с кулинарните предложения, избрах да предложа една слънчева, лека
и сезонна рецепта - запечени тимбалчета от полента, овкусена с босилек, домати и
тиквички в комбинация на няколко вида сирена. Обичаме вкуса на полента,
за който няма сезон,
тиквички и зеленчуци – също. Миналата година харесахме съчетанието в една запеканка на царевично брашно и спанак. Сега идеята ми бе за нещо като гратин с гриловани
полента и зеленчуци, тип „рататуй”, а за
да включа и патладжани оставих реализацията за по-късно. Накрая се спрях на това семпло,
малко разнообразено в оформление ястие във вид подобие на солени кексчета по италианска рецепта за polenta al forno con zucchine.
Продукти за около 4 до 6
порции *
За полентата:1 ч. чаша царевичен инстантен грис
1 ½ ч. чаша зеленчуков бульон
1 ½ ч. чаша вода
2 с. л. пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал
2 с.л. масло
сол, черен пипер, настъргано индийско орехче – на вкус.
За пълнежа:
1-2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън, по желание
1 средно голяма тиквичка
1 домат*
1-2 с.л. бяло вино
сол, черен пипер на вкус
листа пресен босилек
6 с.л. микс от настъргани твърди сирена или кашкавал
100 гр. саламурено сирене
* за повече аромат може да се използва малък резен маринован
в зехтин сушен домат
още чери домати за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
още чери домати за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се приготвят зеленчуците: тиквичката се нарязва на
кубчета, а доматът се обелва, почиства и нарязва само плътната част. Зехтинът
се загрява и в него се затопля скилидката чесън, след което изважда. Поставят
се тиквичките, посоляват се и леко запържват, и задушват с виното и доматите.
За повече аромат може да се използва и резен сушен домат. След изпаряването на
течността и омекването на зеленчуците до желаната крехкост, се маха от котлона и овкусява с черен пипер и
накъсани листа пресен босилек. Саламуреното сирене може да се натроши и прибави
към тази смес или пък по време на подреждането.
Подготвят се съдчетата за ястието – формички за крем карамел
или по-високи мъфин форми – намазват се с мазнина и поръсват с полента.
Фурната се загрява на 175С.
Приготвянето на полентата е лесно и бързо, използвам технологията както при Пай с полента и сирена: В тенджера се налива предвидените количества бульон, вода и сол, оставя
се да заври и изсипва царевичното брашно /грис. При непрекъснато разбъркване и
на по-слаба температура се вари, докато сместа се сгъсти и омекне; или се
приготвя по указанията на опаковката. Сваля се от котлона и се разбърка с маслото, пармезана и индийското орехче. Ако е получената смес е много гъста, се разрежда с още малко
бульон или вода.
В подготвените форми на дъното се излива още топла смес,
след което се оформя вдлъбнатина - като
гнездо. Там се поставя малко настъргани сирена, зеленчукова смес, натрошено
саламурено сирене и отгоре отново
сирена. Покрива се изцяло с още от царевичната смес. В центъра за финал
се поставя половин резен чери домат, а по края се поръсва с „трохи” от вече
стегнатата полента и още една идея настъргани сирена.
Така подготвените тимбалчета се пекат около 20 мин., до
златисто, изваждат се и охлаждат за няколко минути, след което сервират.
По лятно му – свежа салата, лек млечен дресинг и още сладки
доматчета са една чудесна гарнитура.
Изкуших се за допълнение от няколко хрупкави филийки пържени тиквички по гръцки.
И отвътре:
И както за всяко ястие, понятието лека храна се определя от баланса и количеството:
15 коментара:
Прекрасни снимки, не съм била на това чудно място. Благодаря ти, че сподели! Рецептата, както винаги е невероятна! Много апетитни и ефектни тимбалчета:)
Определено лятото идва и се усеща желанието за по-леки ястия. А това е много подходящо. Поднесла си го чудесно, Дианка, още по-апетитно изглежда! :)
Сърдечни поздрави!
Ciao Diana hai sempre delle idee originali, la ricetta di oggi è fantastica , bellissima la presentazione. Buona giornata Daniela.
Дианка, прекрасно място сте посетили!
А предложението ти е наслада и за очите - цветно и красиво!
Прегръдка и полъх от морето!
Ах, Диани, цветна кулинарна феерия......! И добре че вече съм хапнала! но сме фенове и на полентата, и на тиквичките, така че ще си запазя твоето предложение.
С усмивка
мария
Благодаря ви,
Траяна,
Гери,
Daniela, thanks a lot;),
Дани,
Мария
много се радвам, че кратката разходка, няма и час път над селото, към красивия водопад ви хареса. Ще прегледам отново моите снимки, и може да прикача още някои. Дойранското езеро е популярно място за отмора, но също много приятно.
Драго ми е, че одобрихте и лятното предложение за полента, сирене и тиквички - класика, но в по-различен вариант на оформяне.
Сърдечни поздрави, хубава и спокойна вечер, Диана
Дианка, много добро предложение, точно по мой вкус.Обичам полента във всякакви варианти.Поздрави!
Много весела рецепта, за предястие също е идеално! Прекрасна разходка! Поздрави и прекрасна вечер!
Не знам за вкуса, но цветовете и съчетанието им са така радващи! Поздрави, Дианка!
Много красиви, колоритни, оригинални, вкусни и сладурски тимбалчета, Ди! Страшно много ми допадат, благодаря за рецептата :) Чудесна е!
Усмихната вечер :)
Не съм посещавала това местенце и май не съм чувала за него, а е толкова живописно и красиво! Кулинарното ти предложение е неустоимо, Дианка, интересно, както винаги! Честито Лято, мила, с пожелания за сбъднати мечти, нови вдъхновения и забавни мигове!!!
Дианка,благодаря за клипчето,чрез което успях да се разходя виртуално до още едно,неизвестно за мен,прекрасно кътче!
Удивляваш ме всеки път как успяваш да съчетаеш в презентациите си толкова много пъстрота,която пълни окото наред с атрактивната рецепта!Чудесно предложение,изпълнено и поднесено майсторски!Прекрасен уикенд пожелавам! :)
Диана, чудесна разходка сте направили!
Още когато мернах заглавието на публикацията, ми стана ясно, че тези царевични тимбалчета, в съчетание с тиквички, много ще ми допаднат!
Невероятно слънчево поднасяне!
Прегръдки!
Много красиви - и природните места, и невероятно лятната рецепта за храна, Диана! Прекрасно, прохладно и пълно с усмивки лято ти пожелавам! ;)
Много ви благодаря момичета, радвам се, че идеята за това лятно предложение ви допада.
Сега е сезонът на активните разходки, а и на тиквичките, но и двете могат да се прилагат целогодишно...:)
Мари,
Павлина,
Марта,
Ина,
Кате,
Роси,
Тилия,
Ева,
Сърдечни поздрави,
Хубаво, слънчево и щастливо лято, Диана
Публикуване на коментар