сряда, 19 юни 2013 г.

Запечени тимбалчета от полента и тиквички



Топлото време осезаемо настъпва, очакваме и астрономическото лято на 21 юни - типично време за по- лека и свежа храна, която да тонизира тялото и приповдига настроението. Имах намерение да покажа няколко снимки от красивото Дойранско езеро и живописния Колешки водопад, разположен на река Баба в Беласица, край Струмица - една близка, по-малко позната възможност за отмора. На първо разглеждане не ми хареса особено качеството на снимките, които сме направили, като реално отражение на действителното излъчване и въздействие на тези места, та предпочетох на този етап да прикача едно клипче от YouTube:



Изоставяйки и с кулинарните предложения, избрах да предложа една слънчева, лека и сезонна рецепта - запечени тимбалчета от полента, овкусена с босилек, домати и тиквички в комбинация на няколко вида сирена. Обичаме вкуса на полента, за който няма сезон, тиквички и зеленчуци – също. Миналата година харесахме съчетанието в една запеканка на царевично брашно и спанак. Сега идеята ми бе за нещо като гратин с гриловани полента и зеленчуци, тип  „рататуй”, а за да включа и патладжани оставих реализацията за по-късно. Накрая се спрях на това семпло, малко разнообразено в оформление ястие във вид подобие на солени кексчета по италианска рецепта за polenta al forno con zucchine.


Запечени тимбалчета от полента и тиквички


Продукти за около 4 до 6 порции *
За полентата:
1 ч. чаша царевичен инстантен грис
1 ½  ч. чаша зеленчуков бульон 
1 ½  ч. чаша вода
2 с. л. пармезан или друго твърдо сирене/кашкавал
2 с.л. масло
сол, черен пипер, настъргано индийско орехче – на вкус.

За пълнежа:
1-2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън, по желание
1 средно голяма тиквичка
1 домат*
1-2 с.л. бяло вино
сол, черен пипер на вкус
листа пресен босилек
6 с.л. микс от настъргани твърди сирена или кашкавал
100 гр. саламурено сирене

* за повече аромат може да се използва малък резен маринован в зехтин сушен домат
още чери домати за гарниране
 1 ч.чаша =240 мл.
Първо се приготвят зеленчуците: тиквичката се нарязва на кубчета, а доматът се обелва, почиства и нарязва само плътната част. Зехтинът се загрява и в него се затопля скилидката чесън, след което изважда. Поставят се тиквичките, посоляват се и леко запържват, и задушват с виното и доматите. За повече аромат може да се използва и резен сушен домат. След изпаряването на течността и омекването на зеленчуците до желаната крехкост,  се маха от котлона и овкусява с черен пипер и накъсани листа пресен босилек. Саламуреното сирене може да се натроши и прибави към тази смес или пък по време на подреждането.
Подготвят се съдчетата за ястието – формички за крем карамел или по-високи мъфин форми – намазват се с мазнина и поръсват с полента.
Фурната се загрява на 175С.
Приготвянето на полентата е лесно и бързо, използвам технологията както при Пай с полента и сирена: В тенджера се налива предвидените количества бульон, вода и сол, оставя се да заври и изсипва царевичното брашно /грис. При непрекъснато разбъркване и на по-слаба температура се вари, докато сместа се сгъсти и омекне; или се приготвя по указанията на опаковката. Сваля се от котлона и се разбърка с маслото, пармезана и индийското орехче. Ако е получената смес е много гъста, се разрежда с още малко бульон или вода.
В подготвените форми на дъното се излива още топла смес, след което се оформя вдлъбнатина  - като гнездо. Там се поставя малко настъргани сирена, зеленчукова смес, натрошено саламурено сирене и отгоре отново  сирена. Покрива се изцяло с още от царевичната смес. В центъра за финал се поставя половин резен чери домат, а по края се поръсва с „трохи” от вече стегнатата полента и още една идея настъргани сирена.
Така подготвените тимбалчета се пекат около 20 мин., до златисто, изваждат се и охлаждат за няколко минути, след което сервират.


По лятно му – свежа салата, лек млечен дресинг и още сладки доматчета са една чудесна гарнитура.


Изкуших се за допълнение от няколко хрупкави филийки пържени тиквички по гръцки.


И отвътре:


И както за всяко ястие, понятието лека храна се определя от баланса и количеството:


Опитайте...

15 коментара:

traiana каза...

Прекрасни снимки, не съм била на това чудно място. Благодаря ти, че сподели! Рецептата, както винаги е невероятна! Много апетитни и ефектни тимбалчета:)

Gergana Lazarova каза...

Определено лятото идва и се усеща желанието за по-леки ястия. А това е много подходящо. Поднесла си го чудесно, Дианка, още по-апетитно изглежда! :)
Сърдечни поздрави!

daniela64 каза...

Ciao Diana hai sempre delle idee originali, la ricetta di oggi è fantastica , bellissima la presentazione. Buona giornata Daniela.

Dani каза...

Дианка, прекрасно място сте посетили!
А предложението ти е наслада и за очите - цветно и красиво!
Прегръдка и полъх от морето!

Maria Pepeldjiyska каза...

Ах, Диани, цветна кулинарна феерия......! И добре че вече съм хапнала! но сме фенове и на полентата, и на тиквичките, така че ще си запазя твоето предложение.
С усмивка
мария

di_ani каза...

Благодаря ви,
Траяна,
Гери,
Daniela, thanks a lot;),
Дани,
Мария
много се радвам, че кратката разходка, няма и час път над селото, към красивия водопад ви хареса. Ще прегледам отново моите снимки, и може да прикача още някои. Дойранското езеро е популярно място за отмора, но също много приятно.
Драго ми е, че одобрихте и лятното предложение за полента, сирене и тиквички - класика, но в по-различен вариант на оформяне.
Сърдечни поздрави, хубава и спокойна вечер, Диана

Мари каза...

Дианка, много добро предложение, точно по мой вкус.Обичам полента във всякакви варианти.Поздрави!

Pavlina Petkova каза...

Много весела рецепта, за предястие също е идеално! Прекрасна разходка! Поздрави и прекрасна вечер!

Marta каза...

Не знам за вкуса, но цветовете и съчетанието им са така радващи! Поздрави, Дианка!

fedora каза...

Много красиви, колоритни, оригинални, вкусни и сладурски тимбалчета, Ди! Страшно много ми допадат, благодаря за рецептата :) Чудесна е!

Усмихната вечер :)

Екатерина каза...

Не съм посещавала това местенце и май не съм чувала за него, а е толкова живописно и красиво! Кулинарното ти предложение е неустоимо, Дианка, интересно, както винаги! Честито Лято, мила, с пожелания за сбъднати мечти, нови вдъхновения и забавни мигове!!!

Роси каза...

Дианка,благодаря за клипчето,чрез което успях да се разходя виртуално до още едно,неизвестно за мен,прекрасно кътче!
Удивляваш ме всеки път как успяваш да съчетаеш в презентациите си толкова много пъстрота,която пълни окото наред с атрактивната рецепта!Чудесно предложение,изпълнено и поднесено майсторски!Прекрасен уикенд пожелавам! :)

tillia каза...

Диана, чудесна разходка сте направили!
Още когато мернах заглавието на публикацията, ми стана ясно, че тези царевични тимбалчета, в съчетание с тиквички, много ще ми допаднат!
Невероятно слънчево поднасяне!
Прегръдки!

Eva Toneva каза...

Много красиви - и природните места, и невероятно лятната рецепта за храна, Диана! Прекрасно, прохладно и пълно с усмивки лято ти пожелавам! ;)

di_ani каза...

Много ви благодаря момичета, радвам се, че идеята за това лятно предложение ви допада.
Сега е сезонът на активните разходки, а и на тиквичките, но и двете могат да се прилагат целогодишно...:)
Мари,
Павлина,
Марта,
Ина,
Кате,
Роси,
Тилия,
Ева,
Сърдечни поздрави,
Хубаво, слънчево и щастливо лято, Диана