събота, 17 май 2014 г.

Печен дип от тиквички със сирена и крекери с мак



На пазара вече целогодишно се предлагат всякакви плодове и зеленчуци, но всеки сезон има своя типична реколта. И макар сезонното хранене да не е особено на почит, от ранните зеленчуци тиквичките попадат сред най-предпочитаните. Бедни на хранителни съставки, но богати на витамини и минерални соли, са препоръчвани за диети, здравословно хранене и лечение. В същото време имат отличителен мек вкус и разнообразни възможности за приготвяне - е, не всички диетични. Обичаме ги и ние, така че не пропускам да опитам и приготвя нещо ново с тях – в този случай топъл печен дип с тиквички и сирена. Комбинацията между тях е сполучлива в различни съотношения, технологии за приготвяне. Идеята на това предложение във вид на дип е еднакво  удачна и като леко предястие от типа на запеканка, особено ако консистенцията се сгъсти и уплътни. Подходящо допълнение към него са препечени филийки, солени бисквити или някакви крекери. Избрах по-семпли крекери, за да не доминират над вкуса на дипа със сирена и тиквички, а маковите семена допълват хармонично не само тях, но и тиквичките. Първо дипа:

Печен дип от тиквички със сирена


1 ч.чаша настъргани тиквички, изцедени*
½ ч.чаша моцарела
¼ ч.чаша козе** или друго сирене
¼ чаша настърган пармезан, или твърдо сирене
1 яйце
2 с. л. мляко /сметана
1 стрък пресен лук, бялата част
1 скилидка чесън
1 ч.л. нишесте
1 с.л. пресни подправки /копър, мента или други по желание/
сол и черен пипер на вкус
още пармезан за поръсване
* 1 ч.чаша настъргани тиквички се получава приблизително от 1 средно голяма тиквичка
** в основната рецепта се използва само козе сирене, но избрах комбинация с моцарела
1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната се загрява на 175С.
В купа се смесват настърганите или натрошени на ситно сирена с яйцето и млякото/сметана с нишестето. Към тях се добавят лука и чесъна нарязани на ситно, отцедените от водата тиквички, подправките. Всичко се обединява добре и изсипва в съд за печене. Пече се в продължение на 20-на минути, след което изважда и поръсва с настъргано твърдо сирене, може и кашкавал. Запича се отново за около 3-5 мин., до леко покафеняване. 


Сервира се топло с препечен хляб или солени бисквити.

 
Следват солените бисквити с мак:

 За солени бисквити, крекери и чипс, имам и други рецепти, а макар да предпочитаме лека пикантна нотка, в случая избрах по-обикновени, защото в дипа преобладава вкуса на различни сирена. Доверих се популярна рецептата за солени крекери с ленени семена - Солёные крекеры с семенами льна, но замених лена с макови семена, които много подхождат на тиквички, както и половината брашно с царевично.

Царевични крекери с мак

Продукти за около 20-ина крекера, според дебелината
½ ч.чаша пшеничено брашно*
½ ч.чаша фино царевично брашно
2 с.л. зехтин
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. захар
1 ч.л.сол
1 ч.л. сухо мляко**
60 мл. вода
1 с.л. макови семена***
още 1с.л. сусам за поръска,  по желание

* в оригиналната рецепта се използва само пшеничено брашно, но четох за варианти с различни типове - пълнозърнесто, ръжено и така избрах комбинация с царевично.
** в основаната рецепта се препоръчва мляко, но може да се направят и в постен вариант, само с вода, но използвах сухо мляко и вода.
*** могат да се заменят с 2 с.л. лен, 2 с.л. сусам, или друго.
Смесват се брашното с бакпулвера, солта, захарта и сухото мляко. Постепенно се добавя водата и зехтина, като се замесва тесто, а ако е необходимо се добавя още малко вода. Към оформеното тесто се поръсват маковите семена и размесва до поемането им. Загъва се във фолио и поставя в хладилник за 15 - 20 минути. Охладеното тесто се разделя на две и всяка се разточва до 2-4 мм дебелина, според желаната хрупкавост. Нарязват се или изрязват бисквити, а някои завих към дървено шишче на спирала. Поставят се в тава, която е покрита с хартия за печене и се пекат в продължение на 15–на минути, до златисто на 200 °С. Изваждат се от фурната и охлаждат напълно върху решетка.


Чудесни са самостоятелно похапване или към нещо друго...


Опитайте...


15 коментара:

vesela каза...

Много апетитно предложение, Дианка, особено за гладни, още необядвали :)
Имам и две тиквички...

Gergana Lazarova каза...

Аз пак съм гладна, Диди... След предложенията ти май ще трябва да обядвам втори път. :)
Прекрасно си сготвила, чудесно пролетно ястие!
Пожелавам ти и денят ти да е преркасен, усмивки от мен!

Bety каза...

След изключително приятната екскурзия и сега тази толкова вкусна и атрактивна почерпка, какво да кажа, освен едно огромно "Благодаря" за споделеното!
Желая ти прекрасен уикенд, Диани!

Dani каза...

Дианка, фантастично предложение!
Любители сме на дип, а с тези крекери ще е чудесна комбинация.
И това перфектно поднасяне....
Прегръдка от морето с много усмивки!

traiana каза...

Както винаги оригинално и адски вкусно:)

Светлана каза...

Обожавам тиквички и събирам всякакви интересни идеи с тях. Уникално и страшно апетитно е предложението ти, Дианка! В комбинация и с тези крекери, истинска фантазия!
По-слънчеви почивни дни! :)

Екатерина каза...

Ех, Дианка, от къде тези идеи, как създаваш тези красоти! Публикациите ти винаги ме зареждат много положително, вдъхновяват и са пълни с красота и вкус. Прекрасен неделен ден, мила!

Мария каза...

Дианка, винаги се възхищавам на вниманието ти към детайла! Крекерите са върховни и с този дип сигурно са една малка фантазия!
Желая ти прекрасна неделя и много усмивки!

tillia каза...

И дипът и крекерите като допълнение са невероятно вкусни! И отново си поднесла всичко с толкова вкус!
Поздрави, Диана!

Люси каза...

Отново прекрасно ястие, Дианче! Снимките и предложената от теб вкусова комбинация са страхотни и се облизвам лакомо, докато чета поста ти. Сърдечни поздрави!

Тики каза...

Уникални крекери, Ди! Не мога да си откача очите от снимките... Нали съм гризач, ме влюби в предложението си :)
Прегръдка от мен и усмихната седмица ти желая!

Eva Toneva каза...

Невероятни рецепти и снимки, Диана! Запечените тиквички със сирена със сигурност ще се харесат много вкъщи и скоро ще изпробвам рецептата. Благодаря за споделеното! Спорна нова седмица ти пожелавам! :)

Таня Донева каза...

Много приятно поднесено, както винаги! Предполагам и много вкусно, като се има предвид любимите за мен продукти в дипа! А кракерите са като недокоснати от човешка ръка, толкова прецизни :)
Хубава седмица ти желая, Диана!

Роси каза...

Подобни гратени у дома обожаваме,даже и в момента има,обаче виж за тези спиралки бях забравила,че им се канех,иначе щях да ги направя в събота,когато също избора ми беше подобни царевични соленки(у нас-кифлички).Дано следващия път се подсетя отрано,много са симпатични и предполагам хрупкавки,пък и забавни.
Хубава седмица,Диани!

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами,
много се радвам,
че този дип ви допада,
сега е и активният сезон на крехки тиквички. А крекерите и соленките вървят целогодишно:)
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана