Макар да считам за не особено удачно към всяка рецепта да
се пише, че е много вкусна, тези бисквитки го заслужават – крехки и ронливи, с
лек суховат и маслен вкус, не подчертано
сладки и от тези случаи, при които една въобще не е достатъчна... Уточнението,
че рецептата е турска, може да даде първоначална нагласа за тях, ще се опитам
да поясня и с описание. Тестото не е класическо маслено /shortbreads/ - масло, захар, брашно и ароматизатор, в него
има и яйце, както при сладкишите. И още нещо – количеството на брашното е
поделено равностойно с царевично нишесте…
Знае се тайната за добрия вкус и същина на този тип печива, в използване на висококачествено масло: като не
става само въпрос за аромат на масло, а
мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин обуславя
крехката структура, тип "пясъчно тесто". Добавката на царевично
нишесте омекотява плътността и подпомага този ефект, правила съм и друго сладки
съчетаващи брашно и нишесте, но в случая пропорцията е 1:1. Яйцето, осен
свързващ елемент има лек набухващ момент, създаващ по- фина и нежна структура. Получената
смес, след охладжане е гладка, пластична и удобна за моделиране, а изпечените
сладки запазват формата си по време на печене. В оригиналната рецепта се слепват
с мармелад и тункват в разтопен шоколад.
Сега, в сезона на черешите, избрах да оформя и запълня някои като мини
пайчета с черешов пълнеж:
Турски курабии, пайчета с череши
По идея от Курабье турецкое , видео и Cherry Pie Cookies
Продукти: /за около 4 дузини, според големината/
110 гр. масло
150 гр. царевично нишесте
150 гр. брашно
125 гр. пудра захар
1 яйце
аромат ванилия*
¼ ч.л. сол
* използвах опаковка бурбонска ванилова захар на Dr. Oetker
- смес от фино смлени шушулки от Бурбонска ванилия и захар.
Още за сладките:
¼ ч.чаша мармелад
50 гр. шоколад
За тестото:
Маслото, на стайна
температура, се разбива с миксер, изсипва се пудрата захар и разбиването
продължава до изглаждане. Добавя се яйцето и отново се разбива на крем. Добавя
се ваниловата захар и солата, следва нишесте и сместа отново се разбива до
хомогенизиране. Накрая се добавя брашното, след което доомесва на ръка. Оромя се като топка, завива в стреч фолио и поставя в хладилник за около ½ час. От охладеното тестото се късат парченца с
големина на орех и формоват топчета, след което им се придава овална форма.
Леко приплескват и в единия край с вилица се оформя декорацията.
Пекат на 175-200С се върху хартия за печене, за около12-15 мин., като по
средата на времето могат да се завъртят и да останат бледи. Изваждат се от
фурната и след леко охлаждане в тавата се прехвърлят върху решетка за пълното
им изстиване. Слепват се с мармелад, по
двойки и тункват в разтопен на водна баня или в МВ шоколад с 1 ч.л. растителна
мазнина.
За пайчета с череши
Първо се подготвят черешите за пълнеж - свежи и почистени /едностранно/ от костилките череши, като някои могат се оставят
с дръжките. Харесваме по-натуралния вкус на плодовете и затова черешите съвсем леко се задушават в захар и
собствен сок.
1 ч.чаши череши, почистени от костилките
½ ч.чаша захар, според сладостта на черешите
1 с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. черешов/бадемов ликьор
½ ч.чаша лешникови ядки, запечени
¼ ч.чаша филирани бадеми
пудра захар за поръване, по желание
Смесват се черешите със захарта, ликьора и лимоновия сок, оставят се да отлежат
около час, като периодично се разбъркват да се разтвори захарта. Отлива се
малко от получения сироп и смесва с нишестето на кашичка. Сместа се изсипва в
тенджера и вари на умерен огън, като се разбърква. След две-три минути /според
желанието за хрупкавост/ черешите се изваждат, а варенето продължава докато
сосът се сгъсти. Връщат се черешите обратно и тенджерата се маха от котлона.
Ароматизира се по желание и охлажда.
За да не спаднат черепите по време на печене, в ямката на извадената им костилка се
поставя запечена дребна лешникова или бадемова ядка.
Фурната се загрява на 175-200С.
От охладеното тестото се късат парченца с големина на орех и
формоват топчета. Леко се приплескват и в средата се оформя вдлъбнатина. В нея
се поставя напълена с ядка череша и поръсва с филирани бадеми. Пекат се върху
хартия за печене, за около12-15 мин., като по средата на времето могат да се
завъртят и да останат бледи. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане в
тавата, се поръсват с пудра захар по желание и прехвърлят върху решетка за пълното
им изстиване.
Непосредствено преди поднасяне се глазират с още от черешовия топинг.
И разчупени:
Почерпете се :):
Опитайте...
16 коментара:
Ах, твоята запазена марка - две черешки с дръжки :)
Дианка, и да не пишеш, че са вкусни
е повече от ясно.
Благодаря за обяснението свързано с участието на нишестето!
Чудесно поднесени, топящи се в устата, с аромат на череши...
Прегръдка и хубава неделя!
Благодаря, Дани,
много се радвам, че ти харесват. Комбинацията на маслено тесто с ванилов аромат и черешовия вкус се получи...
Благодаря и за чудесната разходка..., ще очаквам продължение там,
поздрави и голяма прегръдка за теб, Диана
Черпя се и от двете, по няколко, па дори да е нахално:))- не устоях...
Дианка, прекрасно изглеждат... И определено е страхотна идеята ти да ги трансформираш в пайчета. Ама голяма вкусотия са, голяма! :)
Прегредки с пожелания за уютна вечер!
Прекрасни, нежни, със съвършена форма и съблазнителна визия! Поздравления, Дианка!
Опитвала съм комбинация от брашно и нишесте, но признавам не е била в такова съотношение и въпреки това бях очарована от резултата. Ще се възползвам от това тесто и аз някой ден и ще се похваля. :)
Благодаря ти, че сподели, мила!
Прегръдки и пожелание за красиво и щастливо лято!
Изглеждат перфектно и убеждават с вида си - "топим се в устата!"
Поздрави, Дианка! Още черешови мигове и красиво лято!
:) Дианка, ами как да не пишеш, че е вкусна, като тя е такава, пък и мисля, че всяка една от твоите рецепти трябва да започва така. Ако ти беше пропуснала, ние задължително щяхме да го напишем в коментари:))) Ще те повторя, мила, ама изглежда много вкусно! Както винаги интересни идеи и реализации! Прегръдки и прекрасна неделя!
Порви ми се привидя, че двете черешки са заедно изпечени :)
Чудесни са ти сладките, Диди! Черпя се от пайчетата :)представям си как се топят в устата.
Поздрави и хубава нова седмица на теб!
Дианка, няма съмнение, че са много вкусни тези бисквитки! аз си вземам от мини пайчетата с черешка!Обичам маслените бисквитки с нишесте в тестото-текстурата става много нежна и топяща се в устата.
Прекрасни снимки!
Желая ти хубава, усмихната седмица!
Благодаря ви,
радвам, се че тази идея за сладки и вариант ви допада.
Наистина, нишестето прави масленото тесто по-крехко, фино, разтапящо се...
А с черешите - кой не обича череши?:)
Веси
Гери,
Марта,
Кате,
Пепи,
Бети,
Почерпете се,
сърдечни поздрави и успешна нова седмица, Диана
Какви нежни сладки, Диди! Представям се как се топят в устата при всяка хапка. Трябва да запретна ръкави и да ги направя още днес! Желая ти слънчева и усмихната седмица!
Прекрасни са! Хем плодови, хем вкусно и примамливо изглеждат.
изглеждат съвършени :)
Много ви благодаря,
радвам се, че тази идея ви допада и
да ви е сладко!
Люси,
Дани,
Зори,
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
Е тези курабии изглеждат невероятно вкусно.Не знам какви са по националност, но ми идва да изям няколко още сега както вече огладнявам и е време за закуска.Радвам се че ни давате и подробната рецепта и начина по , който трябва да се направят, още тези почивни дни ще се опитам и дано ми се получат както на вас.Сега е сезонът и на черешите и лесно ще намеря хубави , големи и сладки такива,които да поставя върху курабийките.Всичко изглежда напълно професионално направено, поздравления и за подредбата и за презентацията им.
Che meraviglia questi biscotti, qvoglio provare per primi quelli con le ciliege . Un abbraccio, buon pomeriggio Daniela.
Публикуване на коментар