неделя, 19 октомври 2014 г.

Чудотворец и небесен покровител на българския народ

Чудотворец и небесен покровител на българския народ 


Всяка година, на 19 октомври, православната църква отбелязва празника на един от най-известните български духовници, лечители, основател на Рилския манастир и патрон на българските лекари - скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

 


Знае, се че: Иван Рилски, Рилският чудотворец е живял в зората на християнството в България - роден е през 876 г., по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира "Св. Димитър" под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести  и дава силата на манастира в като духовно начало, завещано от него - отшелника и светеца Иван Рилски. Умира на 18 август 946г. на около 70 годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, запазена и до днес. Преди смъртта си се оттегля в пълно уединение и съставя своето „завещание“, и оставя на учениците си на 25 март, Благовещение, 941г. Тридесет и четири години след успението си св. Йоан се явява на сън на своите ученици и им заповядва да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Иоан Рилски от Търново в Рилската обител.Предполага се, че канонизацията на св. Иван Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец.

Основа на покаяние, пример на умиление,
образец на утешение и на духовно съвършенство
бе твоят равноангелски живот, преподобни,
като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи.
Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!


Заветът на Свети Иван Рилски Чудотворец е уникален документ, чието място в духовен и верови аспект е до Паисиевата история - мерило за националното ни самосъзнание.


Честит празник

5 коментара:

Еoc каза...

Честит празник, Дианка! Св.Иван Рилски да закриля всички ни!
И... довиждане :*

di_ani каза...

Честит празник, Зори,
с пожелания за закрила от Иван Рилски Чудотворец!
Много се радвам, и ... до скоро:)

Elena Dimitrova каза...

"Честит празник,Дианка!
Имам книгите за чудесата на СВ.Иван Рилски и дано днес той ни закриля и помага.В Рилския манастир се намира иконата на СВ.Богородица - ОСЕНОВИЦА, в чиято чудотворна сила съм се убедила чрез помощ в моето семейство!
Поздрави!

Екатерина каза...

Честит празник, Дианка, да сме живи и здрави и нека Св. Иван Рилски закриля нас, децата, близките ни!

di_ani каза...

Благодаря ви, Елена, Кате
и нека се радваме на здраве, помощ и закрила от Иван Рилски Чудотворец, Диана