сряда, 1 октомври 2014 г.

Есенна разходка - „Водата с желязно сърце”


 
Уникален, по своя химичен състав лековит извор, събиращ поклонници от векове се намира в лесопарк “Бърдото” над град Брезник от южната страна на хълма в местността “Лесков дол” /само на около 50 км от София/. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически и физиологически свойства желязната вода притежава лечебни качества издигнати в култ, а в миналото я наричали “Светата вода”


„Водата с желязно сърце” на цвят е жълтеникаво-ръждива,  а относно вкуса - обикновено и с право се съветва „пийте, без да спирате, защото после няма да ви се иска да повторите!” - силно изразен метален, стипчив вкус и не особено приятен аромат. Това, което има тя, а другите води нямат, е наличието на железни йони, на разтворимо двувалентно желязо.


Желязната вода не само е полезна, но е необходима при някои видове анемии. Богата на железни йони, на калций и магнезий, тя има положително влияние при стомашно-чревни и чернодробни заболявания, и противовъзпалително действие върху кожата. Подходяща е за питейно лечение и профилактика при: анемии, възстановяващи се болни, състояния с увеличени потребности (бременни жени, подрастващи), притежава и диуретично действие. 


Водата е много силна и е най-добре да се употребява по лекарско предписание, но четох "рецепта" за 3 пъти по 100 мл дневно половин час след ядене и задължително съхранение в тъмни бутилки, защото за 24 часа променяла качествата си. Имало и малка тайна, че с витамин С може да се стабилизира, както и препоръка да се пие със стъклена тръбичка или сламка, за да се избегне контактът на водата със зъбите.


Беше ми интересно да науча, че уникалната желязна минерална вода в Брезник е достоен конкурент на Карлови Вари. Сулфатните йони в нея били около два пъти повече, отколкото в прочутата чешка вода и успешно съперничела по качества на водите в известни курорти Пираварт в Австрия, Арттейхо в Испания, Левико в Италия, Авейрон във Франция и др. 
Брезник е един от петте български града, основани от цар Петър, заедно с Ниш, Пловдив, Средец и Срем. Най-високата част на Брезнишката котловина е Бърдото, разположено до самото населено място, където именно се намира минерален извор на прочутата вода.  Преди повече от 40 години Петко Асенов пише за тази местност в своята творба „Бащино огнище”: „Бърдото цялото е желязно и водите му малко или повече са все железни. Има някаква магия в това Бърдо с желязно сърце и с толкова нежност. Пролет от всеки дол се разнася упоителен мирис на борова смола, теменуги, билки и треви. Ръждивите води разливат здраве и ведрина”


В подножието на Бърдото е разположен средновековният православен храм „Св. Петка",  обявен за архитектурно–художествен паметник на културата от национално значение. Съществува предание, според което в града е имало средновековен манастир – “Бреза манастир”, който заедно с шест черкви издигнати по възвишението около града образувал прочутото “Брезнишко седмопрестолие”. Върху основите на “Бреза манастир е построена църквата “Света Петка” . От него са останали каменни надписи, части от колони, бронзови и сребърни кръстове и църковна утвар, част от които са използвани в строителството на новата камбанария и направата на новата камбана. 


Наблизо е и модерният хотел-ресторант "Бърдото", който предлага добри условия за почивка, басейн за през лятото и красива природа. Около вълшебния извор е направен красив парк  с места за отдих и забавления, беседки, гори и поляни.


Може да се стигне с кола или пеш, пътят е лек, приятен и живописен.


Има и по-кратки пътеки сред брезовите горички.


 А също и други интересни обекти в околността...


Красиво и колоритно е радомирското поле в началото на есента.



И нещо актуално към дата август 2015.

Желязната вода в Брезник с изтекъл сертификат!

Опитайте...

10 коментара:

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Притегателна сила има, дали защото ми е роден край, или защото наистина е вълшебно :) Желязната вода е уникална, възползвала съм се от лечебните и свойства и знам от опит, че помага. Заради това богатство бях (и все още съм) противник на златотърсачите. Благодаря за разходката, Дианче! Можеше да вземеш и мен :), но хайде следващия път.

di_ani каза...

Напълно съм съгласна с теб, Снежи, още едно от уникалните ни, но не достатъчно оценено място. Вълшебно е!
Що се отнася до разходката,все повече се утвърждава идеята да убедим една наша морска приятелка да дойде и да се съберем - ще бъде чудесно...

Elena Dimitrova каза...

Благодаря ти, Дианка за тази невероятна разходка.За първи път чувам за тази вода и много ти благодаря за информацията.Аз съм ползвала една вода за стомашно-чревни заболявания от Търговище,но нямам никаква полза.Ще се опитам да си набавя от тази при първа възможност.
Поздрави !

Люси каза...

Дианка, благодаря ти за толкова увлекателната и интересна статия. Така ми се прииска да посетя това местенце и няма да отлагам, аз ще планувам едно пътуване натам скоро.
Само не разбрах, мога ли да си напълня вода, в "облечени" стъклени бутилки, за да са тъмни и колко време ще мога да ги съхранявам в тях?
Поздрави и усмихнат ден!

vesela каза...

Дианка, все интересни места и неща ни показваш и разказваш, много ме учудваш даже понякога, от къде черпиш толкоз информация, то Гугъл, Гугъл, ама все пак да знеш кое и къде да търсиш - страшна си.
По повод поста на Снежи и отговора ти - ми направо един поход на Кулинарите викам да вземете да направите!:)))

Gergana Lazarova каза...

Дианка, дори не знаех за това място... Благодаря ти за споделеното богатство, точно такова е! :)
Прекрасен октомври ти желая!

Pavlety каза...

Много красиви снимки от прекрасно място! Дианка, благодаря, че споделяш с нас твоите разходки, а в твоята компания би била чудесна!

Екатерина каза...

Снимките на полето са приказно красиви! Благодаря ти, че представи и местенцето, колко скрити такива има... Радвам се, на тези споделяния в блоговете, човек открива и опознава много неща. Прекрасе нден, мила!

ива каза...

И аз съм привърженичка на всичко което идва от природата. Даже ходим всяка събота да си наливаме вода от Цигов Чарк. А и в същото време си правим една страхотна разходка сред природата:)

di_ani каза...

Имаме много богати и вълшебни места, желязната вода е едно от тях.
Написала съм само това, което успях да намеря в Интернет и да, водата е със свободен достъп за пиене и ползване. За стабилизирането написах, но продължителен срок за съхранение???
Благодаря ви -
топли,слънчеви и усмихнати есенни дни, Диана