събота, 22 ноември 2014 г.

Топла супа за хладните дни


Уикендът се очертава хладен, може би типичен за късна есен, студен и мрачен. Избрах една топла супа на тема пащърнак - белият морков с магданозени листа. Бидейки на вълна приказки и мъдрости, си мислех да вмъкна онази стара френска приказка за "супата от камъчета", но въпреки поучителното си послание е твърде обемна за цитиране и достатъчно позната... Така предпочетох да припомня отново и повече за пащърнака /parsnip/ - често пренебрегван на нашата трапеза, а много полезен зеленчук. Чела съм, че замествайки сегашния картоф, в миналото на всяка трапеза е имало пащърнак, а след последващото забвение, в днешно време като че ли отново излиза на кулинарната сцена и все по-често бива използван, дори определян за “модерен”. По своя произход той е кореноплодно растение, прилично на морковите и целината, с лек, приятен аромат и също така мек, сладникав вкус. Основно се използват корените му, но понякога и листата, а освен да се консумира в сурово състояние, може и да се изсуши. В себе си съдържа белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, манган, витамини A, B, C, E, PP и фолиева киселина. Интересен факт - зимният зеленчук е по-богат на витамините C и К дори от моркова, в корена на пащърнака е установено завидно количество ниацин (витамин В3) важен за нервната система, много диетичен и е чудесен източник на фибри, и още...
Бързо и лесно, вкусно и ароматно сезонно предложение за сгряваща супа, макар и постна - чудесен избор за мрачно, хладно и дъждовно време. 



Крем супа от пащърнак с ябълки
 /по идея от  Apple, parsnip and potato soup/
Продукти:
4 корена пащърнак
1 морков
2 -3 картофа
1-2 ябълки
1 скилидка чесън
1/2 глава лук или стрък пресен
2 с.л. зехтин
1 с.л. ароматни подправки или тип „вегета”
черен пипер и сол, на вкус

За гарниране:
1 морков, нарязан на кубчета и сотиран
1 с.л. магданоз, нарязан
1 с.л. див лук нарязан на ситно
Зеленчуците се почистват – обелват се картофите и остъргва се кората на пащърнака и моркова и  нарязват, след което се задушават в мазнината за 2-3 минути под капак. Добавя се нарязаният на дребно лук. Картофите се нарязват на кубчета и се слагат при останалите зеленчуци. Долива се вода, колкото да ги покрие, поръсват се ароматните подправки /ако са сухи/ и оставя да ври до пълното им омекване /около 15-20 мин./. Няколко минути преди кулинарната им готовност се прибавя обелената и нарязана ябълка и ароматните подправки /ако са свежи/, сол и черен пипер на вкус. След снемането от котлона следва пасиране до желаната гладкост. 


Крем супата се поднася поръсена със сотиран морков, малко наситнен див лук и  магданоз. Допълних с пържени хлебни топчета и гевречета от постно тесто, по желание - с орехови ядки и козе сирене /извън пости/.



Опитайте... 

14 коментара:

Irma каза...

В нашето семейство пащърнакът не излизал от мода никога, Дианка. Знам го още от малка, когато баба ме учеше кое какво е и си спомням, как през есента го заривахме в сандъчета с пясък, заедно с морковите за зимата. За мен пилешка супа, без корени от пащърнак и магданоз не става. ;) Но никога не съм го смесвала с ябълка и ще опитам. Идеята много ми допада, а в снимките ти се влюбих. Комплименти!
Поздрави и красив, ноемврийски уикенд, Дианка!

Еoc каза...

хехе точно имам пащърнак :) Много вкусно, Дианка :)

Йоланта Делибозова каза...

Този корен ми е сред най-любимите зеленчуци. Много често го използвам, великолепен е. Представям си колко е ароматна тази супа! Благодаря Диди, непременно ще я направя.

Dani каза...

Толкова е цветна, ароматна и сгряваща!
Прегръдка, Дианка!

Iliana каза...

Аа, вие със Зори сте се наговорили :)
Това е прекрасно предложение, Дианка.
Оттук усещам аромата.
Ако намеря пащърнак, защото при нас е почти мисия невъзможна, ще приготвя тази супа.

Мъх каза...

Много обичам вкусът на пащърнак. И понеже проста крем супа от его съм яла многократно, другият път ще пробвам и с ябълки. Поздрави, Дианка и хубава неделя!

pep-4o каза...

И аз много харесвам пащърнака, Диди :) Не, че е пренебрегван, тук при нас просто е непознат и едва в последните години се намира тук там на пазара и то на много :) височка цена. Слава богу имам от къде да си заредя повече количество и зимата го слагам в почти всяка супа, яхния, или пък печен с други зеленчуци.
Ще пробвам и на крем-супа, така не съм го правила :)
Поздравления за безценната информация, която даваш за този така полезен и вкусен зеленчук!

Екатерина каза...

Откакто открих вкусът и аромата на пащърнака, безспорно ми е фаворит когато приготвям супи, поне парченце трябва да присъства:). Супата е ароматна, питателна, вълшебно поднесена и красиво снимана. Прекрасна неделя!

Живка каза...

Не съм и помирисвала пащърнак,но е време да си купя и да видя аджеба за какво става дума.Сурпата ти е чудна!
Хубава неделя,Дианка!

Bety каза...

Пъщърнакът ми е сред любимите кореноплодни, добавям го във всички зеленчукови супи и ястия.Ароматът е невероятен! Прекрасна супа си приготвила Дианка!

di_ani каза...

Много съм радостна, че любителите на пащърнак сме толкова много -
вече успях да погледна и ваши страхотни предложения на тази тема.
Благодаря ви,
Ирма,
Зори,
Йоли,
Дани,
Илианка,
Мъхче,
Пепи,
Кате,
Живе,
Бети,
Сърдечни поздрави за вас, хубава и успешна нова седмица, Диана

Milena Poptoleva каза...

Много питателна супичка,която би те заситила и само с вида си...толкова е живописна!
Дианче,много ми хареса и начина ти за гарниране!
Прекрасен ден:)

Elena Dimitrova каза...

Чудесна е тази постна супа с пащърнак, Дианка.Почти всяка година го сеем в градината ни, много е ароматен, но веднъж листата му ни изгориха кожата.Появяват се мехури.Но иначе, това е много ароматен и вкусен корен, а ти си го претворила в чудесна гозба.
Поздрави !

di_ani каза...

Миленка,
Елена,
благодаря ви,
Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени есенни дни, Диана