Не съм убедена кое е водещото в това предложение – солените
маслени бисквити с домати и риган или маслинената гремолата, но двете определено
са взаимно допълваща се, богата на вкусове и аромати комбинация. Рецептата за Tomato-Thyme Shortbreads with Olive Gremolata от Food and wine, на chef Melia Marden, специалист по средиземноморска кухня.
Маслените
бисквити са по - семпли - от ронливо/пясъчно тесто с доматено пюре – гарнирани
с риган и/или с тиквени семки. Гремолата
/Gremolata или Gremolada/, като смес от подправки, която традиционно се използва за поръсване на
италианското ястие Оссобуко по милански, /Дани има една разкошна версия/, е в малко по - непривична роля. Основните компоненти на Gremolata са зелен магданоз, чесън и кора
от лимон, с
класическа пропорция с малка китка магданоз , настъргана кора
на един лимон и три
скилидки чесън. Въпреки,
че е добавка предимно за телешко, цитрусовия елемент в гремолата позволява и е
чудесно допълнение и към други меса или рибни ястия. Естествено добавките и вариантите
са много – други цитруси /лайм, портокал, грейпфрут/, други билки /кантарион,
кориандър, мента, градински чай/, още
хрян, ядки, сирена, аншоа, в този случай – маслини. Най-добре е да се консумира
прясна, не съхранява за повече от един ден, но също така е най-добре, ако има
около час преди сервиране, за да се обединят вкусовете.
За финал може да се гарнира с козе сирене – острота на вкуса
му хармонира добре с маслените бисквити и свежата грамолата.
Доматени солени бисквити и маслинова гремолата
Продукти:*
½ ч.чаша масло, студено /115 гр./
1 ч. чаша брашно
¼ ч. чаша доматено
пюре
1 с. л. захар
1 с. л. пармезан, ситно настърган
1 с. л. мащерка, прясна /риган
½ ч. л. сол
¼ ч. л. лют червен
пипер /или сладък
щипка прясно смлян черен пипер
1 ч.чаша =240 мл.
* замених мащерката с пресен риган, и изпълних ¾ от
рецептата.
В кухненски робот се пулсира брашното с доматеното пюре,
захарта, сиренете, мащерка/риган, сол, червен пипер и черен пипер, докато
доматеното пюре се поеме равномерно. Добавя се маслото и пулсира отново до
обединяване на тестото . Прехвърля се
върху плот, бързо се омесва на топка и
оформя на руло или се разточва на кора, с дебелина около 5 мм. / направих и в
двете разновидности/. Загъва се със стреч фолио
и се оставят в хладилник, да се охлади добре, най-малко на 1час, може и за
нощ.
Фурната се загрява на 175-180С. От охладеното тесто се
изрязват формички или режат дискове от рулото. Поставят се в тава, поктита с
хартия за печене и пекат в продължение на 12-18 минути, според дебелината.
Изваждат се от фурната и след леко охлаждане се прехвърлят върху решетка за
окончателното им изстиване.
За гремолатата:
Гремолата /Gremolata/
½ ч. чаша ситно
нарязани зелени маслини*
½ ч. чаша ситно
нарязани маслини Каламата
3 с. л. екстра чист зехтин
2 с. л. магданоз, свеж, ситно нарязан
1 ½ ч. лъжички ситно
настъргана лимонова кора
1 ч. л. пресен лимонов сок
1 малка скилидка чесън
сол и прясно смлян черен пипер, на вкус
* направих 1 чаена чаша микс от зелени, каламата и черни
маслини
Всички продукти за гремолатата се смесват, разбъкват добре и
поставят в хладилник за около час, да се обединят най-добре вкусовете им.
Количеството на тестото е достатъчно, така че направих два варианта – изрязани бисквитки, които декорирах с тиквено семе, както и семпли дискчета /от руло/, които като че ни допаднаха повече.
24 коментара:
Много са красиви,а не се съмнявам,че са и много,много вкусни......Поздрави,Ди!
Дианка,
при теб всичко е поднесено много изискано и с финес както винаги.Няма да крия, че повече ми хареса гремолатата.Не употребявам топлинно обработени домати , много ми дразнят язвата.Но и бисквитките имат чудесен вид.
Поздрави, лека седмица !
Неустоими на вид и вкус! И поднесени с толкова елегантност и финес! Страхотни са Дианка!
Толкова апетитни и доматени, че ти идва веднага да започнеш да ги приготвяш:) Поздрави, Дианка!
Нямам думи, освен че са точно по вкуса ми днешните ти предложения, съм абсолютно сигурна, че никой не би могъл да ги поднесе по по-привлекателен и стилен начин! Възхищавам ти се, Дианка!
И двете предложения ми допадат, Дианка, в тази им комбинация, както и в някои друг съчетания, които ми се струват също толкова подходящи. Ще се похваля щом ги направя. :) Благодаря за рецептите и идеите!
Успешен и усмихнат ден ти пожелавам! Поздрави!
Дианка,при теб всяка рецепта е с елемент на иновация и неподражаем стил на декорация,оформление и поднасяне!Превъзходни бисквитки с много наситен цвят!Хубав ден!
Чудесни соленки, Диди! Цветни и ароматни, предполагам колко вкусни ще са в съчетанието с маслини и сирене :)
Прегръдка и хубава сряда на теб!
Дианче,винаги ни ги поднасяш с такъв финес-красота!
Поздрави!
Прекрасна комбинация, Дианка!
И обогатена гремолата :)
Благодаря ти за цитирането ми, а аз си харесвам много това "Оссобуко"
Прегръдки с много усмивки!
Изкушаваща комбинация :)
Страхотно предложение, Дианка :)
Невероятни бисквити, Диана! Много ми допада идеята, рецептата, а за поднасянето - нямам думи! Сърдечни поздрави! ;)
Ох, Дианка...разкош...такава изчистеност, като при теб пък няма никъде...страхотна си!
Вкусно и елегантно.
Диди, аз не се колебая кое от двете да избера. Вземам си и бисквитка и от гремолатата. Толкова неустоима комбинация. А като добавиш и козе сирене се получава любима моя храна.
Поздравления за чудесното предложение.
Много ми харесаха маслинките, Диди. Непременно ще ги направя. Благодаря ти.
Ах, каква красота за окото и небцето! Диди, нямаш равна в презентирането на ястия! Много лесна и приятна рецепта! Чудесна парти храна! Прегръдка!
Не ми се отделя от снимките! :)))
Имаш невероятен усет за съчетаване, подреждане, поднасяне!
Благодаря за интересната рецепта!
Спокойна вечер, Диана!
Много апетитно и елегантно предложение. Впечатли ме и стилната и красива призентация. Искрени комплименти за чудесната рецепта! Поздрави!
Това с маслините, че не му запомних името е жестоко, ще имам гости скоро и ще ги изненадам с това цялото меню! страхотно е! Прегръдка!
Дианка, не знам дали ще стигна до бисквитките, но виж, това маслиново вълшебство определено ще приготвя някой път. Звучи и изглежда чудесно! А в комбинацията с бисквкитките... Представям си колко завършен вкус е! :)
Поздрави най-сърдечни от мен!
Уау!! Това никога не ми беше идвало на ум, Дианка! Много ми харесва идеята и съм сигурна, че и вкъщи ще допадне на всички!
Записвам я и дано успея да стигна до нея по - скоро :)))
Прегръдки! :)
И двете ти предложения са адски по мой вкус, Ди! Солени крекери и маслини в изобилие! Много оригинални идеи и ще се възползвам от тях в един момент.
Усмихнат уикенд от мен :)
Благодаря ви много за милите думи,
радвам се, че харесвате тази идея -
доматени соленки и маслинова гремолата. Опитайте...
Сърдечни поздрави за вас и хубави зимни дни, Диана
Леле, Дианка. ТОлкова фино поднесено. Отдавна не съм надничала из кулинарните блогове, в твоя откривам все така смайващо поднесени предложения. Как успяваш?
Да ис жива и здрава и с все такава лекота да се справяш!
Публикуване на коментар