вторник, 29 септември 2015 г.

Патладжан бюрек



Беше ми малко затруднено да определя точното наименование на предложението "патладжан бюрек" патладжанът е ясен, но заимстваната турска дума за бюрек /баница/ е леко объркваща, но популярна, а в допълнение се явява и гръцкият произход на конкретната идея за оформление. Rum böreği malzemeleri. Турската кухня, като микс от  арабска, средиземноморска и типична балканска кухня, е една от най-разнообразните и патладжаните са на особена почит. Впечатляващо многообразие от комбинации със зеленчуци, месо, тесто в рецепти за предястия, салати, ястия и с печива. А патладжанът освен благодатен и универсален, успява да запази своите хранителни вещества при всякаква форма на кулинарна обработка. В колекцията ми кулинарни идеи с "патладжан" успешно се включи и тази: патладжан бюрек по гръцки /Rum böreği malzemeleri/ - паниран патладжан с „калпаче” от извара, яйца и копър. Вкусен топъл и студен, а гарнирането с млечен сос и свежа салата се подразбират


Патладжан бюрек 

Продукти: за един патладжан, дозата може да се удвои
Патладжан, средна големина
150 г извара, може и микс със сирене
 1 яйце
 1 с. л. нишесте, натурално
 1 с. л. нарязан копър
 сол и бял пипер
 олио за пържене
Обелват се едни или няколко патладжана на ивици, след което нарязва на шайби около 1 см дебели. Поставят се в подсолена вода за около 20 мин, ,отцеждат се и подсушават напълно. Разбъркват се до хомогенизиране изварата, яйцето, с нишесте, копър, сол и бял пипер. От получената смес се оформят „калпачета” върху патладжанените резени.  В по- дълбок тиган се затопля  мазнина и бюречетата изпържват първо от страната на патладжана, а след това и от сместа с извара и яйца. Изваждат се и отцеждат върху кухненска абсорбираща хартия. 
Сервират се топли с млечен сос, копър и още свежи подправки, но са вкусни и студени.


В повечето от ястията на турската кухня, включително и в десертите, се прибавя и кисело мляко - това се прави, за да станат те по-леки за храносмилането. Така, че гарнирането с млечен сос и свежа салата се подразбират.


Опитайте...


11 коментара:

Живка каза...

Дианче,благодаря за споделената рецепта-ще ги направя и аз тези вкусни калпачета...
Хубав ден!

gabrielatsulin каза...

Съвършен е! Както всяко нещо, което приготвяш и снимаш!
За пореден път ти казвам, че снимките ти са изумително красиви! Сигурно вече е изтъркато, но това е истината!
Лятото ми беше попаднала подобна рецепта, но наред с всички останали храни с патладжан, които приготвих, точно за тази не ми остана време.
Може би догодина! Но ето от къде ще "открадна" рецепта, че онази, която гледах я затрих!
Поздрави и усмихнат вторник!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
патладжанът не е от любимите ни зеленчуци.Но твоето предложение ме изкушава да го приготвя.Прекрасни патладжанени калпачета са се получили.
Поздрави !

Люси каза...

Дианка, само ти можеш да приготвиш иначе тъмния на цвят патладжан да изглежда като жълтици! Прекрасен и апетитен цвят, а снимките съблазняват от пръв поглед! Изпращам ти най-сърдечни поздрави и усмивки!

Под Гъбката каза...

Ди,много интересен вариант с калпачето. Аз ги правя, плънката между две филийки патладжан, но твоят начин много ми допада. Ще пробвам!

pep-4o каза...

ооо Диди, обожавам патладжан бюрек, но твоя е новаторски приготвен! С толкова много сирене, на цвят също прекрасен.... Чудесно предложение, май ще си променя плановете за едни останали патладжани в хладилника :)

Честит рожден ден на теб!
Бъди все така креативна, покорявай читателите на блога с красотите, които твориш, а близките си радваш с вкусотии, бъди много обичана жена, съпруга и майка и най-вече - бъди здрава!
Весел празник и целувки!

traiana каза...

Това е много любимо ястие у дома, Дианка! Аз обаче доста съм го усложнила при приготвянето:) Благодаря ти за по-лесния и красив вариант!

vesela каза...

Дианка, много ми е любимо това, при теб и с перфектна визия.
Аз бих ти дала челно място за стил!

Йоланта Делибозова каза...

О, това е страхотно, Диди! Много обичам патладжан, бюрек също. А този е много по-различен от обикновето и изглежда феноменално! Благодаря ти.

Bety каза...

Мила Диани и тук искам да те поздравя с рождения ден и да ти пожелая здраве и много усмивки! Ти си невероятен човек и съм изключително щастлива, че се запознах с теб!
Това, което си приготвила е много атрактивно и съм сигурна и много вкусно! Обожавам патладжан под всякаква форма! Благодаря ти, че сподели тази рецепта!

Прегръдки!

di_ani каза...

Благодаря ви, дами и много се радвам,
че тази по-различна форма за бюрек ви хареса...
Благодаря, Пепи за милите думи и сърдечни пожелания,
а на свой ред поздрави за вас и хубави есенни дни, Диана