вторник, 27 октомври 2015 г.

Ябълкови чийзкейк бисквити



Ябълкови чийзкейк бисквити – с крем сирене, ухание на масло и канела, меланж от ябълков чипс и орехова поръска. Сладките наподобяват фин ябълков пай от маслено тесто, с крема сиренето и нещо като чийзкейк, пълни с ароматите на есента - разпръснати парчетата ябълка, канела и хрупкави орехи по периферията.  
Акцент в тези ябълкови чийзкейк бисквити е не толкова използването на крем сирене в маслени бисквити по аналогия с чийзкейка, /има подобни рецепти/, а ябълковият чипс. 
Традиционно сушените плодове се свързват с късната есен, зимата и ошава. Сушените плодове като концентрирани хранителни продукти, съдържат много малко вода и са богати на прости захари (глюкоза и фруктоза), което само по себе си ги прави  висококалорични, но калориите им не са “празни”, а съдържат жизненоважни хранителни вещества. Съвременните технологии за естествено изсушаване не само запазват витамините и минералите в сушените плодове, но те дори са с по-висока концентрация на тези вещества. Сушените ябълки са богати на витамини от групата В, С и Е, минералите желязо, магнезий и фосфор, пектин и фибри. В 100 г сушени ябълки се съдържат около 244 ккал; 0,9 г белтъчини; 0,3 г мазнини и 66 г въглехидрати. Сушените ябълки активизират мозъчната активност, предпазват от сърдечносъдови и простудни заболявания, укрепват венците и подобряват храносмилането. Четох за едно интересно изследване:  Ако се приложи режим с похапване по 12 колелца сушени ябълки на ден, в рамките на три месеца ще се отчете значителен спад в нивата на холестерола. Дванайсете ябълкови пръстенчета са еквивалент на изяждането на две пресни ябълки на ден. Удобството при сушените ябълки е, че може да се хапват навсякъде и по всяко време, защото не се налага да се мият, белят или да се изхвърля огризката. framar.bg


Ябълкови чийзкейк бисквити
/с изменения от Apple Cheesecake Shortbread Cookies/

 
Продукти: около 3 дузини
11/3-1 ½  ч. чаша брашно
2/3 ч. чаша масло, стайна температура /150гр./
60 гр. крема сирене, стайна температура
2/3 ч. чаша захар на пясък
1 ч. л. канела на прах
¼   к. л. прясно смляно индийско орехче
¼  к. л. сол
1 ванилия
1/3 ч.чаша сушени ябълки, ситно нарязани
½  ч.чаша орехи, ситно нарязани/едро смлени
По желание: разполовени орехови ядки за гарниране

Смесват се брашното със солта, канела и индийско орехче в средно голяма купа и оставя настрана. В купа с миксер се добавя маслото, крема сирене, захар и на средна скорост се разбива до блед пухкав крем, или около 2 минути.
В купата с миксера на ниска скорост, се поръсват сухите съставки само  докато се съчетаят. Прибавят се  сушените ябълки и ванилия,  и разбъркват до обединяване.
На лист хартия за печене се оформяне тестото като цилиндър около 5-5 ½ см. диаметър. Увива се в пергаментова хартия и се замразява, докато се стегне, или най-малко един час.
Тук промених рецептата, за да се обединят по-добре вкусовете и да омекне ябълковият чипс,, оставих оформените рула за една нощ в хладилник. Преди печенето поставих за около 30 мин. във фризер.
Загрява се фурната до 175 С. Изважда се тесто от фризера и овалва в нарязаните орехи. Нарязва се на около 5-6мм. резени (ако е необходимо се облепват отвън с още орехи отново след нарязване,) и отново поставят във фризера за около 10-на минути. Пекат се  в тава, покрита с лист за печене до златисто кафяво около ръбове, или около 12 минути. Около 7-8 -та минута от печенето, върху сладките може да се постави и по една цяла орехова ядка. Охлаждат за 2-3 минути върху тавата, преди да се извадят, след което поставят върху решетка, за да се охладят напълно. А както повечето маслени бисквити омекват с времето, ако останат:)


Чудесно допълнение към чаша горещ ябълков чай.


И разчупени:


Опитайте...


13 коментара:

Sefa Gencal каза...

Merhabalar, ne kadar güzel ve lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
прекрасни са бисквитките, много ме заинтригува с тази рецепта.Сушените ябълки и замразяването на тестото е много удобен начин за приготвяне, когато пожелаем.Ще ги изпробвам задължително, ябълков сезон е цялата зима.
Поздрави !

pep-4o каза...

Страхотни бисквитки, Диди! Цяло изкушение са така поднесени :) Черпя се едничка и ти пожелавам хубав вторник!

Габриела Георгиева каза...

Интересен вариант за бисквити.
Поздрави!

Dani каза...

Чудесна идея, Дианка!
Особено с добавката на сушени ябълки!
Сърдечни прегръдки!

Гергана Лазарова каза...

Дианка, чудесни бисквитки! Представям си колко вълшебен ябълков и въобще есенен аромат се носи от тях! И какви са красиви... Както ти си можеш. :) Прегръдки и хубава седмица!

traiana каза...

Разкошни, страхотни, уникално поднесени! Май съм влюбена:)

Иглика каза...

Чудесно предложение, Дианка! Перфекционист си! Прегръдки!

Cake And Pancake каза...

Дианка, много интересни бисквитки ни представяш!
С най - голямо удоволствие бих си взела от тях за следобедното кафе, което така или иначе не пропускам в това сънливо време :)
Хубава вечер :)

Мъх каза...

Есента дойде, а,Дианка? И се изпълни с ябълков аромат. Прекрасно е!

vesela каза...

Дианка, много полезна информация и страхотни бисквитки.
Навремето баба ми много сушеше ябълки на слънце, от тогава май не съм хапвала, само веднъж годишно на ошав.

Роси каза...

Тесто за бисквитки с крем сирене ми е възможно най-любимото,Дианка,и веднага си представих за какво блаженство иде реч!Както винаги ни поднасяш интересна и без съмнение вкусна рецепта!Хубава вечер!

Maria Pepeldjiyska каза...

Ей, Диани, фантастични са, и с любими есенни продукти. Като изящни брошки са....
С усмивка
М