понеделник, 26 октомври 2015 г.

Честваме Свети Димитър Солунски

Димитровден е -26 октомври 
и честваме един от любимите български светци 
 Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец 


Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви е роден  в Солун през 3 век, неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. 
Има една интересна особеност в иконографията на Свети Димитър - изобразява се като светец-воин. В ранните иконографски типове обикновено е представен в допоясно изображение, или в иконите от царския ред на иконостаса — седящ на трон. В тези случаи обикновено пронизва с копие или меч скорпион. След 16 век, заедно с други светци-воини, е представен като един от конниците на апокалипсиса — той язди червен кон. В тези изображения Свети Димитър убива някакъв символ на злото. В много български икони неговото копие пронизва Василий II Българоубиец или турчин. В гръцката иконография жертвата е българският цар Калоян тъй като гръцките православни вярват, че именно Свети Димитър е спасил Солун през 1207 убивайки българския цар Калоян,който бил обсадил града, в Русия - татарин — т. е. формално злото се асоциира с някой, който конкретно го олицетворява в някакъв исторически етап и среда. Православните църкви, с цел да изгладят възможните националистични тълкувания на иконографията, приемат, че жертвата на Свети Димитър е антихристът.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Също на масата се слага варена царевица,  пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.
 

Името Димитрий означава "посветен на Богинята Деметра", "земеделец". Цветята се увиват с ален конец за да са здрави именниците цяла година. На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.


Честит Димитровден!
Специален празничен поздрав и красиви благопожелания към Дими
  и всички празнуващи
за здраве, късмет и много щастие!
 И две кратки истории за чудотворно изцеление, свързани със застъпничеството на светеца войн - разказите са от книгата „Нашите светии“ на Солунската света митрополия.
На следващият ден -27 октомври се почитат
св.Нестор който е свързан с житието на св.Димитър, заедно със св. Димитър Басарбовски. От 18-и век в патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена”в Букурещ се пазят мощите на този свят българин - Св. Димитър Басарбовски. Румънците го тачат като небесен покровител на своята столица. Те вярват, че българският светия ги пази в най-критичните моменти, че е спасил града от бомбардировките през Втората световна война, а мнозина пък са получавали изцеление, докосвайки се до нетленните му мощи. 
 
 
 /снимките са от  посещението ми в Патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена”в Букурещ/

 

Честит Димитровден!

 

 

3 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Обичам този празник като свой, нека са здрави и честити всички именници и близките им! Светъл празник, мила Дианка! :)

Elena Dimitrova каза...

Честит Димитровден на всички именници Дианка !
Преди време посетих църквата, именувана с името на този светец в Солун.Много е красива.Чудесна публикация, интересни факти и прекрасни снимки.Живот и здраве на цялото ти семейство !
Поздрави !

Dani каза...

Честит празник, Дианка!
Живи, здрави и честити!
Прегръдки!