Темата за днес - къдрав, полезен карфиол, или обикновено
зеле, но "с колежанско образование” по закачливото определение
за карфиола от великия Марк Твен. Колекцията с любими рецепти за карфиол се допълва с още една рецепта. Сред най-често срещаните предложения е за паниран карфиол. Днешната идея също касае паниран карфиол, но със замяната на пържене с печене и
панировка с добавяне на кокосови стърготини в микс от хлебни трохи и пармезан. Свежа салата
и сос "маринара" са чудесно допълнение. Комбинирах още със сварена паста тип "лингуини" с лимонов аромат и скариди, панирани в същата смес, но за разнообразие - пържени.
Печен паниран кокосов карфиол
/по идея, с изменения от Coconut Crusted Baked Cauliflower/
Продукти:
1 глава карфиол, малка
1 ч.чаша брашно
сол, червен и черен пипер, чесън на прах
2 яйца
1 ч.чаша свежи хлебни трохи
½ ч.чаша кокос
2-3 с.л. настърган пармезан
1 ч.чаша =240 мл.
Карфиолът се накъсва на розички и измива. Поставя се във вряща подсолена вода и 2-3 минути след завирането се премахва от котлона.
Отцежда се веднага и оставя да се охлади.
Фурната се загрява на 200С. Широка тава се покрива с хартия
за печене и леко намазнява.
Смесват се брашното, сол, чесън на прах и черен и червен
пипер. Комбинират се свежите хлебни трохи с кокоса и пармезана. Цветчетата карфиол
се овалват в брашнената суха смес, като се пресяват, за да не се наслои много,
но да полепне навсякъде. Следва потапяне в разбитите яйца и накрая в хлебната
смес.
Подреждат се на един слой върху хартията
за печене, а след това леко се напръскват
със зехтин. Пекат се в предварително загрятата фурна за 5-10 минути до
златисто. Вече споменах, че свежа салата, доматен сос тип маринара, или друг са добро допълнение.
По тази аналогия приготвих и скариди, но тях изпържих като
гарнитура към сварените лингуини - без рецепта, тя не е сложна и е онагледена много добре във видеото :)
Могат да се сервират и самостоятелно...
Опитайте...
8 коментара:
Звучи много вкусно, нестандартно, леко екзотично и е поднесено толкова апетитно, Дианче! Съвсем в стила на любимото ми твое "Опитайте". Ще го опитам наистина, няма как да устоя.
Поздрави!
Точно съм бланширала карфиол, който мисля утре да приготвя и май ще бъде по твоето предложение :)
Целувки от мен и до събота :)
Колко много цвят има в чинийката!
Идеята ти е много доба и вкусна!
Поздрави!
Дианка,
както винаги чудесно представено и аранжирано ястие / предястие /.За мен това е един по - здравословен вариант на паниран карфиол.Пастата със скариди чудесно допълва ястието и му придава чудесен вид.
Поздрави !
Тази красота ще ме накара да заобичам карфиола, Дианка! А знаеш ли как се нарича той по нашия край:)/ Добруджанския/
Пак ме изумяваш, Диди с това екзотично карфиолче, ще ми хареса!
Диана, чудя се как да адаптирам тази рецепта към Коледния пост. Ще Ви бъда благодарна, ако дадете идея. Изглежда чудесна. Но и да не ми отговорите, пак съм Ви благодарна за всичко, което правите тук. :) А.Георгиева
Благодаря ви, момичета,
драго ми е, че ви допада тази идея...
Пак ще подчертая, че кокосовият вкус не доминира силно, а придава лек екзотичен нюанс:)
А. Георгиева, съжалявам за закъснението -
благодаря ви от сърце за вниманието и отношението към блога ми.
Що се отнася до трансформирането на рецептата,
според мен може да се получи и без яйца, само с леко овлажняване на карфиола и паниране без пармезан. Идеята е чудесна, ще я опитам и ас - леки и спокойни пости!
Сърдечни поздрави за всяка една, хубави и усмихнати есенни дни, Диана
Публикуване на коментар