В седмицата на Бъдни вечер споделям и тематично постно предложение - Пълнена тиква с нахут
Традиционно на трапезата на Бъдни вечер се слагат само
постни ястия. Най-често са 7, 9 или 12, като колкото по-голям е техния брой,
толкова по-богата ще е годината, вещаят празничните гадания. Обикновено ястията
не са претенциозни, а сезонни и обичайни за региона, но превес на масата имат
варивата и зърнените култури, които са символ на благополучието в дома.
Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както
тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща,
ориз, булгур, а така също и пуканки. Разбира се импровизацията е позволена и
може да се разнообрази традицията, но придържайки се към повелите на дедите ни
- Бъдни вечер е веднъж в годината.
Това е последната ми рецепта за първи брой на новото електронно списание SOintoFOOD, а сега е времето отново да се разгледа...
Продукти:
1 тиква, малка *
1 ч.чаша сух нахут или консерва от 800 гр.** /най-добре био/
1 глава лук
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка, суха
3 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. доматено пюре
1 червена чушка, суха
3 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. доматено пюре
1 к.л. червен пипер
1 с.л. сух джоджен
2 скилидки чесън
1 с.л. сух джоджен
2 скилидки чесън
1-2 дафинови листа
1 ч.л. препечено брашно
сол, черен пипер; смлян кимион на вкус
* подходящите за печене са с по-плътна стена, използвах тип
френска с диаметър около 18-20 см.
** ако ще се използва сух нахут, се накисва от предната
вечер. На следващия ден се поставя да заври и след десетина минути, се отцежда
и изплаква добре. Водата се подменя и оставя отново да заври - до омекване. Отцежда
се, като част от течността се запазва
Фурната се загрява на 175С.
Тиквата се прорязва в горната част като капаче, почиства от
семената и слоят зад тях, като се оставя с по-дебела и плътна стена. Намазва се
отвън с олио загъва се с алуминиево фолио /без капачето/ и поставя да се запече
в умерена фурна 175С за около 20мин., без да бъде напълно готова.
Морковът и лукът се нарязват на ситно и задушават се в
сгорещена растителна мазнина до омекване. Следват скилидките чесън, червен
пипер и доматеното пюре, маха се от котлона и се залива върху отцедения нахут.
Посолява се, поръсва се с черен пипер и кимион на вкус, стрит сух джоджен, сушената
чушка, дафинови листа и се прехвърля в печената тиквата. Малка част от
отцедената течност се размива с брашното и допълва във вътрешността на тиквата на височина около
1 см. под горния ръб. Поставя се капачето, отново загъва с фолиото и пече до
омекване още около 30-40 минути, според сорта и твърдостта на тиквата.
Резен тиква, обилно полята с нахут и люта чушка по желание.
Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Опитайте...
3 коментара:
Ех,че красавица е тази тиква,позира така ярко и кокетно!Прекрасна идея и реализация отново в твоя безпогрешен стил,Дианка!Щастливи празнични дни!
Прекрасно постно предложение Дианка !
Много подходящо за Бъдни вечер.Винаги правя тиква в сладък вариант, но и този е много интересен и разнообразен.Весело прекарване на празниците и приятна предпразнична подготовка !
Поздрави !
Благодаря ви, Роси, Елена,
радвам се, че ви харесва, хубави и усмихнати празнични дни!
Сърдечни поздрави за вас, Диана
Публикуване на коментар