Според народните вярвания Свети Никола носи първия сняг -
разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна
е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът". Е тази година още
сняг няма, но имам едни тематични плоски питки/колачета със „снежни”елхички. Идеята е в
оформлението, а акцент е сусамовият тахан в тестото.
Малкото семенце на сусама съдържа в себе си много полезни
вещества и висока хранителна стойност. С високо съдържание на желязо, витамин Е,
магнезий, мед и калций има голям принос за пълноценната и здравословната кухня.
В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята
и някои видове месо. Интересно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина,
която се усвоява напълно от организма, а по отношение на ползата за
кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато –
зехтина.
Тестото е постно с деликатен привкус от сусама и едва доловим лек меден аромат; меко, но и пластично,
много удобно разточване, усукване и сплитане. Харесах и изпълних една част от рецептата на "Домашний хлеб с тахиной и мёдом" почти в оригинално декориране, а другата като колачета със „снежни”елхички. Ето ги...
Плоски питки /колачета/ със сусамов тахан и мед
Продукти за 2 по-големи питки или две дузини малки колачета
3 ч.чаши брашно, използвах тип 650
1ч.чаша топла вода
7 гр. инстантна мая /опаковка за ½ кг брашно/
1 с.л. сусамов тахан, леко заоблена
1ч.чаша топла вода
7 гр. инстантна мая /опаковка за ½ кг брашно/
1 с.л. сусамов тахан, леко заоблена
1 с.л. олио
1 с.л. мед (или захар)равна
1 ч.л. сол
1 ч.л. сол
В топлата вода се размиват меда и сусамовият тахан. Смесва
се брашното с маята. Смесват се, посоляват и замесва тесто /използвах миксер с приспособление за тесто/, а към
края се налива и олиото. Полученото тесто е гладко и еластично, поставя се на
топло място да втасва, около 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Фурната се загрява на 180С.
Снимка за оформлението от Sugar breads.com
Премесва се отново и разделя на части за моделиране. Добре
онагледена в стъпки е оригиналната рецепта, а за малките питки се разточва
кора, от която с формички за сладки се изразяват елехички и поръсват с
брашно.Вече споменах, че тестото е много еластично и лесно се моделира –
оформят се тънки фитили, с които обграждат елхиците. Поставят се върху хартия
за печене, периферията може леко да се овлажни и поръси със сусам. Пекат се
по-големите хлебчета около 30 минути, до златисто, а малките около15 минути.
Изваждат се и поставят върху решетка да се охладят.
Опитайте...
12 коментара:
Прелестни питки! Много интересни и забавни!
Поздравления, Дианка! :)
Много интересни колачета, Диди и съвсем празнични с тези елхички :)
Честит да ти е празника и на теб! Здрави бъдете всички у дома!
Много, много красиви елхички!
Поздрави!
Много са симпатични, Дианче! Идеята ти направо гали окото. Записвам си ги веднага. Поздрави и успешна нова седмица!
Много вкусни и красиви са, Дианка!
Прегръдка и хубава седмица!
Дианка,
прекрасни са тези колачета.Идеята е прекрасна за празниците - лесна и бърза.Така,че задължително ще ги приготвя.
Поздрави !
Каква красота, Дианка! Направо като играчки за елхата:) Имам си тахан и всички продукти, само дето...време май няма:) Но ги отбелязвам за другия път:) Поздрави!
Дианка, кажи ми как е възможно да правиш неща от тесто, а да изглеждат като нежни бижута? Ръцете ти са не златни,а от платина! Прекрасни са, мила! Като всичко, което виждам на страничките на твоя блог! Ако можеш, щях да си грабна едно и ще го закача на елхата :) Прегръдка и усмихната седмица!
Prelepi su!
Прекрасна идея и перфектно изпълнение.
Както винаги всичко при теб, вълшебнице!
Ама много са красиви! Прекрасно си ги направила!
Благодаря ви, много сте мили и се радвам, че ви харесват -
вече споменах, че тестото е много пластично и с него може да се моделират и оформят различни идеи...
Хубави и усмихнати предпразнични дни, Диана
Публикуване на коментар