За начало на летния сезон и типичните летни десерт избрах
сладолед, а ние обичаме сладолед. И нещо повече ... съвсем летен привкус и фин аромат на лайка с мед,
ванилия и лимон. Като че ли е по-обичйно да се пие чай от лайка с лечебна или
профилактична цел, но сега малкото нежно цветче приличащо на слънце /древните
египетските лечители използвали билката много, са я наричали „цвете на БогаСлънце”/ е в роля на деликатен нежен овкусител.
Наименованието chamomilla произлиза от древността и в превод
означава „земна ябълка”, приемайки, че наименованието се свързва с
приятния ябълков аромат на лайката. Комбинация от ухания - познати и малко екзотични на ароматна лайка, подсилена с нотка ванилия, освежена
с лимонова кора и с мек меден полъх. Като хрупкав акцент се включват крехки кехлибарени късчета от бонбонената смес „пчелна пита” – разтопена захар с добавка на сода
бикарбонат, създаваща допълнително въздушна и пореста структура, наподобяваща
пчелни клетки. Не съм на ясно относно
вдъхновението на авторката за Chamomile Honeycomb Ice Cream, но пък харесах
тази рецепта като чудесно развитие в идеята на британският
шеф-готвач Гордън Рамзи - Greek Yogurt with Homemade Honeycomb
в един нов, разхлаждащ летен вариант.
Сладолед с лайка, мед и късчета „пчелна пита”
Продукти:
2 ч. чаши
пълномаслено мляко
3 ч.л. нишесте царевично нишесте
50 -60 гр. крем сирене, стайна температура
1 щ. сол
3 ч.л. нишесте царевично нишесте
50 -60 гр. крем сирене, стайна температура
1 щ. сол
1¼ ч. чаша сметана
½ ч. чаша захар
2 с. л. сладкарска глюкоза
1 с. л. мед
1 ч. л. лимонова кора
¼ - ⅓ ч.чаша изсушена лайка*
½ ч. чаша захар
2 с. л. сладкарска глюкоза
1 с. л. мед
1 ч. л. лимонова кора
¼ - ⅓ ч.чаша изсушена лайка*
1 ванилия д-р
Йоткер
Още:
1 ч. чаша парчета от карамелената пчелна пита
1 ч. чаша парчета от карамелената пчелна пита
1 ч.чаша =240 мл.
*четох, че може да се използва съдържанието на няколко
пакетчета чай от лайка, мед и ванилия;
Смесват
се и размиват 3 с. лъжици от млякото с нишестето в малка купа.
Отделно се разбива крем сирене, щипка сол, с 2 с.л. от течната сметана до изглаждане и получаване на кремообразна смес /ако е необходимо се претрива през цедка/.
В тенджера се кипва останалото мляко, със сметаната, захар и глюкозата, като се оставя да поври около 4 минути. Маха се от огъня и ароматизира с меда, лимонови кори и ванилията. В сместа се поставя изсушената лайка, мед и ванилия и оставя да престои около 20-на минути.
Отделно се разбива крем сирене, щипка сол, с 2 с.л. от течната сметана до изглаждане и получаване на кремообразна смес /ако е необходимо се претрива през цедка/.
В тенджера се кипва останалото мляко, със сметаната, захар и глюкозата, като се оставя да поври около 4 минути. Маха се от огъня и ароматизира с меда, лимонови кори и ванилията. В сместа се поставя изсушената лайка, мед и ванилия и оставя да престои около 20-на минути.
Междувременно се подготвят ледена
баня с голяма купа с ледени кубчета и студена вода. Прецежда се млякото чрез фино сито и връща отново на
котлона. Размива се кашичката от нишесте в горещото мляко и се оставя да заври на средно-висока
температура.С непрекъснато разбъркване за няколко минути се изчаква до леко
сгъстяване и уплътняване. Бавно се налива топлата смес към крем сиренето и окончателно разбърква до хомогенизиране.
Получената смес се прехвърля в метална купа и поставя в ледената баня за бързо
охлаждане около 30 мин. Поставя се в хладилник за окончателно изстиване
/покрита плътно със стреч фолио/. Има две технологични възможности - във
фризер или в машина за сладолед. Ако се избере замразяване във
фризер, се изчаква до започване етапа на замръзване, след което се разбива с
миксер до увеличаване на обема и отново охлажда. Ако се използва машина за
сладолед се процедира според указанията на производителя. Независимо от избраната
технология, преди последното замразяване се добавят натрошените по-едри и
по-дребни медени късчета „пчелна пита”
Поставя се във фризер за окончателно стягане и съхранение, най-малко 4 часа, но
за предпочитане през нощта.
Втора по ред рецепта, но приготвяща се преди сладоледа е „медената пита”
Медена/пчелна пита
/ Honeycomb/
Продукти:
1½ ч. чаша захар
¼ ч.чаша + 2 с. л. вода
3 с. л. мед
3 с. л. царевичен сироп*
¼ ч. л. сол
1 с. л. сода за хляб
¼ ч.чаша + 2 с. л. вода
3 с. л. мед
3 с. л. царевичен сироп*
¼ ч. л. сол
1 с. л. сода за хляб
1 ч.чаша =240 мл.
* използвах сладкарска
глюкоза
Видео рецепта
Покрива се малка тава с хартия за печене.
Смесват се захарта, водата, меда, глюкоза и сол във висока тежка тенджера /виж видеото!/, като се разбърква, само за да се размесят. Загрява се на средно силен огън, без да се разбърква, до 296 ° F на сладкарски термометър. Четох, а и във видеото се вижда, че може да се приготви и без използване на сладкарски термометър, като следи за получаване на лек кехлибарен оттенък в цвета. Маха се тенджерата от котлона и бързо, но внимателно се разбърква със содата – сместа бухва бързо и обемно. Веднага се изсипва в приготвената тава и оставя да се охлади напълно, докато се приготвя сладоледа, около един час. Може да се подготви и по-рано, ще се запази в найлонова торбичка за няколко дни. Когато е напълно студена, пчелата пита се чупи на парчета по-големи и малки около 1 см. Една част, с добавяне на още малко вода, може да се разтопи и изпозлва като карамелен сироп.
Покрива се малка тава с хартия за печене.
Смесват се захарта, водата, меда, глюкоза и сол във висока тежка тенджера /виж видеото!/, като се разбърква, само за да се размесят. Загрява се на средно силен огън, без да се разбърква, до 296 ° F на сладкарски термометър. Четох, а и във видеото се вижда, че може да се приготви и без използване на сладкарски термометър, като следи за получаване на лек кехлибарен оттенък в цвета. Маха се тенджерата от котлона и бързо, но внимателно се разбърква със содата – сместа бухва бързо и обемно. Веднага се изсипва в приготвената тава и оставя да се охлади напълно, докато се приготвя сладоледа, около един час. Може да се подготви и по-рано, ще се запази в найлонова торбичка за няколко дни. Когато е напълно студена, пчелата пита се чупи на парчета по-големи и малки около 1 см. Една част, с добавяне на още малко вода, може да се разтопи и изпозлва като карамелен сироп.
При сервиране се поръсва с още парченца и сироп от медената пита.
Може са гарнира със стрък прясна лайка
Може са гарнира със стрък прясна лайка
И отблизо, леко разтопен:
С пожелания за усмихнато, вдъхновено и щастливо лято... Опитайте.
11 коментара:
Разкош, истински летен разкош! А пчелната пита е прелестна! Поздрави, Дианка, сладко, цветно и вдъхновяващо лято!
Дианка, истинска наслада за сетивата!
Слънчево и вдъхновяващо лято!
Благодаря ви,
Кате,
Игличе,
наистина сладоледът е лятна феерия от фини аромати, нежен вкус и слънчеви цветове...
Много се радвам, че ви допада.
Сърдечни поздрави, вълнуващо, усмихнато и щастливо лято, Диана
Красив и изкушаващ сладолед, а пчелната пита е нещо ново и съвършено допълващо го. Усмихната седмица!
За сладоледа съмнения нямам, че е вкусен, но с тази менеда пита ме изненада! Страхотна е, Дианка! Чудесна идея за летен десерт!
Прегръдки и хубаво лято!
Страшно обичам пчелна пита, Дианка! И в този вариант също изглежда страхотно! Поздрави!
Диди, изглежда изумително! С голямо удоволствие бих загребала от вкусотия, но първо ще се опита да направя пчелната пита! Слънчеви поздрави от мен, мила!
Дианка,
много и любими аромати.Особено интересна рецепта за " Пчелна пита ", идеална за украси.При теб винаги е неустоимо, красиво и вкусно.
Поздрави !
Отново много хубава и приятна изненада с прекрасното ти лятно предложение, Дианка!
Стилно поднесено, ароматно и неустоимо!
Поздравления с пожелание за весело лято! :)
Тази пчелна пита ми е много любима и на мен, Диди! Десертът в който си я съчетала е прекрасен! Толкова летен, ароматен и неустоим!
Сладоледчето ми допадна, но тази пчелна пита преди години видях при Вики-Костиля, впечатлих се, приготвих,но не ми допадна, та нея ще пропусна и тук:))
Красиво поднесено обаче, както винаги!
Публикуване на коментар