четвъртък, 23 юни 2016 г.

Пълнени фалафели с фета в лятна салата със зеленчуци и хумус дресинг



Дойде времето на летните салати, идеалното ястие за горещите летни дни - леки, свежи и прохладни, в същото време засищащи и с впечатляващ брой вкусни разновидности. В този ред на мисли е и това предложение салата от пълнени фалафели с фета, зеленчуци и хумус дресинг. Основен елемент в нея са пълнените фалафели със сирене фета, като запазих традиционното им поднасяне с повече зеленчуци. Използвах готова смес за фалафели, любезно предоставена ми от магазин Спирала - Био фалафел микс – веган. Съдържанието е предварително овкусено с подправки и дозирано по мой-вкус: брашно от нахут, пълнозърнесто шпелтово брашно, морска сол, лук, магданоз, кориандър, кимион, черен пипер, чесън. Приготвянето е изключително бързо и лесно - съдържанието на пакета се изсипва в студена вода , оставете да набъбне, след което с е оформят топчета. Получена смес е пластична и много приятна за работа. И макар скоро да предстои чисто веган вариант на фалафели, сега в сърцевина им поставих малки кубчета от сирене тип "фета". Пържат се /може и печене/ в малко мазнина, след което гарнирах със свежи зеленчуци и салата фризе. Класика в сосовете за фалафели си остава сусамовият тахан и на такава основа заложих дипа - сусамов тахан и кисело мляко. Оформлението е въпрос на желание, аз избрах това:


Пълнени фалафели с фета в лятна салата със зеленчуци и хумус дресинг 
/по идея от Feta-StuffedFalafel и съдействието на  магазин Спирала с Био фалафел микс/


Продукти за около 18-20 фалафела:
1 опаковка Био фалафел микс /250 гр./
250 мл. вода
100 гр. сирене тип "фета"*, нарязано на малки кубчета
мазнина за пържене
Още по избор:
салата „фризе”, домати, краставица, червено зеле, лук

Таханов млечен сос:
1 ¼ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша сусамов тахан
1-2 с.л. лимонов сок
сол, черен пипер и чесън на вкус
малко магданоз за поръсване

* следващият път ще ги напълня с моцарела:)

Начин на приготвяне:
Изсипва се съдържанието на пакета в 250 мл студена вода и оставя да набъбне за около 10 мин. След това се оформят малки питки, в които се поставя кубче фета. Оформят се топчета /някои панирах в сусамово семе, а други в хлебни трохи/, след което пържат в малко количество сгорещена мазнина от двете страни до златисто-кафяв цвят. Изваждат се върху кухненска абсорбираща хартия и са готови за поднасяне


В чиния за сервиране се поставят салатите, зеленчуците и  подреждат фалафелите. Заливат се със соса, а при желание може да се предложи отделно.


 И отблизо:


Опитайте...

6 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Чудни фалафели Дианка и много интересно поднесени, както винаги.Не съм ползвала готова смес за фалафели, но прочетох поста.Много бързо и лесно става оформлението.А поднасянето при теб е вълшебство.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря, Елена,
на мен готовата смес много ми хареса и като пропорции, състав и подправки -
много добре балансирана на вкус и аромат. Бърза и лесна за приготвяне - чудесна!
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

Bety каза...

Ей, чудни са тия фалафели, Дианка!И тооолкова красиво си ги поднесла!
Хубаво и много усмихнато лято, Диани! Прегръдки!

traiana каза...

Толкова обичам фалафели, Дианка! Сега ще знам и как да ги направя, благодаря ти! Изглеждат страхотно!

Екатерина каза...

Прецизно приготвени, поднесени с много вкус и много апетитни фалафели. Поздрави, Дианка!

vesela каза...

Много обичам фалафелиииии:)