сряда, 27 юли 2016 г.

Тартар от пушена сьомга и авокадо сорбе



В дните на последните юлски горещници продължавам темата за летни разхлаждащи комбинации, сега в солен вариант - идея за сорбе от авокадо с краставица и тартар от пушена сьомга. Когато видях това предложение на британския шеф готвач и телевизионен водещ Джеймс Мартин /James Martin/, вече знаех, че ще приготвя нещо в този стил. Бързо, лесно, вкусно… Съчетанието на авокадо и сьомга се счита за класическо, краставицата умело се допълва, а свежите подправки завършват и обединяват вкуса с ароматите. В повечето случаи, лятната версия за тартара предвижда пушена или маринова сьомга, като една впечатляваща такава рецепта носи почерка на още един световно известен британски шеф-готвач Гордън Рамзи /Gordon Ramsay/ - Gordon Ramsay's royal tartare of smoked salmon. На фона на тези респектиращи знаменитости и за двете изпълнения избрах по-леки и семпли решения – тартарът е от пушена норвежка сьомга, червен лук, каперси, копър и няколко зрънца черен сусам. Освежаващото ледено сорбе е в солен вариант с авокадо и краставица /в оригинал е само с авокадо и подчертано сладък вкус/, в компанията на хрупкаво запечена пармезанова подложка. Това е:


Първо се подготвя сорбето - една лесна рецепта /следва по-долу/
за освежаващо солено сорбе от авокадо с краставица, лайм, и магданоз.
 


Тартар от пушена съомга
Много лесно и бързо за приготвяне, като може да се направи няколко часа по-рано и се държи в хладилник до момента на сервиране.
Продукти /за 2 порции, според големината/
1 с. л. зехтин, добро качество
1-2 с. л. лимонов сок, прясно изцеден
1 ч. л. дижонска горчица, по желание
100-120 гр. пушена сьомга, ситно нарязана
2-3 с. л. червен лук, ситно нарязан
1 с.л. малки каперси, изцедени
1 с.л. пресен копър, ситно нарязан, плюс още за гарниране
прясно смлян черен пипер на вкус и зрънца черен сусам

В купа първо се комбинират съставките за дресинга - зехтина, лимонов сок и дижонска горчица. Към тях се добавят нарязаните на ситно пушена сьомга, лук, каперси и копър и всичко се разбърква до обединяване. Малко черен пипер върху сместа и леко коригиране на подправките, ако е необходимо. Сместа се поставя в  хладилник до момента на сервиране. Избрах да напълня малки купички /покрити със стреч фолио/ за индивидуално сервиране. 



Следва рецептата за освежаващо солено сорбе от авокадо с краставица, лайм, и магданоз. По желание за пикантен вкус може да се добави и малко зелена люта чушка

Солено авокадо сорбе с краставица


Продукти  /дозата може да се намали/ 
    2 бр. авокадо
    2 бр. краставици, обелени или не
    ½ връзка магданоз, нарязан
    1 люта зелена чушка,по избор
    сок от 1-2 лайма
    сол на вкус

    Комбинират се всички съставки в блендер или кухненски робот, пасират се до гладкост, а след това се опитва и коригира на сол  и подправки на вкус. Има две технологични възможности за замразяване - във фризер  или в машина за сладолед. Ако се избере замразяване във фризер, се изчаква до започване етапа на замръзване, след което се разбива с миксер до увеличаване на обема и отново охлажда. Ако се използва машина за сладолед се процедира според указанията на производителя. Независимо от избрания метод, се оставя във фризер за окончателно стягане и съхранение, най-малко 4 часа, но за предпочитане през нощта. Непосредствено преди сервиране се изважда и изчаква леко да отпусне. Сместа е достатъчно гъста и може да се сервира самостоятелно като дип.


За окончателно оформяне и сервиране: подложка от запечен пармезан – купичка, няколко фини ивички краставица, топка сорбе авокадо, ролца краставица със сьомга, порция тартар пушена съомга, резен лайм, свежи подправки, лук, стрък рукола и…


Опитайте…


12 коментара:

Екатерина каза...

Мастер клас изпълнение, Дианка! СТрахотни презентации правиш, а техниките ти на сервиране са забележителни. Всеки път вдигаш летвата все по-нависоко и надминаваш дори и себе си. Благодаря за удоволствието! Поздрави!

Marta каза...

Като на изложба -такова съчетание на цветове и форми. Голям респект. Поздравления, Диани!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
прекрасно разхлаждащо и много вкусно предложение за лятото.Веднага ще го изпробвам, имаме гости в момента и много ще се хареса.Сьомгата в съчетание с авокадо и краставица е изкушаващо вкусна.
Поздрави !

di_ani каза...

Много благодаря, мили дами,
че в дните на юлските горещници сте надникнали тук,
а и още повече - тази идея за разхлаждащо предястие ви допада.
Благодаря, Кате,
и твоите предложения са винаги на много високо ниво, удоволствието е взаимно!
Марта,
много си мила и се радвам - ти си ценител, Благодаря ти!
Елена - благодаря,
много ще се радвам да ви хареса,
естествено пропорциите могат да се напасват по ваш вкус.
Сърдечни поздрави за вас, хубав и усмихнат юлски ден, Диана

pep-4o каза...

Много, много красиво поднесени, Диди! Бих ги опитала съчетани тартара и сорбето, знам си, че и у нас ще се хареса :)
Както и прекрасинте шоколадови палачинки от предната ти публикация :) Много изкусителни!
Прегръдки и хубаво лято!

Anajá Schmitz каза...

Que prato lindo, uma obra de arte. Dá gosto comer assim.

Люси каза...

Диди, в твоя блог трябва да се идва тетрадка и химикал и да се учи как се презентира храна! Прекрасно! А за рецептата какво да кажа - всяко ястие, което ме спасява от пускане на печката е животоспасяващо за сезона! Прегръдки!

Йоланта Делибозова каза...

Боже, Диди, първо прочетох "Таратор" с пушена сьомга. Казвам си, "Диди се е побъркала нещо". Така е, без очила вече съм съвсем кьорава.

Та да се върна към тартара! Знаеш, че обожавам риба. Фантастична идея! Благодаря ти! И си помисли дали пък да не направиш и един таратор ...

Светлана каза...

Тази рецепта и презентация дори надминава в пъти презентациите на професионалните готвачи, които съм виждала. Уникално представена рецепта!
Поздравявам те за таланта, Дианка и ти пожелавам много приятни летни емоции! :–)

Ilio каза...

Разкошни предложения! Чудесно представени! Продължавай да вдъхновяваш!

vesela каза...

Красота!

di_ani каза...

Няма да крия, че съм приятно изненадана от вашите положителни коментари -
съчетанието ни хареса, драго ми е, че допада и на вас...
Благодаря ви, поздрави, хубав и вдъхновен септември, Диана