петък, 15 юли 2016 г.

Горещници и православни празници в средата на лятото


Според народния календар 15, 16 и 17-ти юли са трите най-горещи дни през лятото, така наречените Горещници /по нов стил/, но тази година обаче синоптиците обещават дъжд и захлаждане... Считайки се с езически произход, те са свързани с култа към огъня и борбата на хората с градушките. Според някои поверия не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб, а неспазването на тези забрани водело до пожари и градушки. В Софийско по тези три дни се гадаело какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, на които отговарят съответно първият, вторият и третият горещник - ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен, това предвещава студ и виелици.
Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и св. Марина (17 юли).


В нейното житие се чете: Марина, дъщеря на езически жрец в Антиохия, е възпитана от баща си в идолопоклонство, но Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Тя много желаела да получи св. кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши това тайнство. Пръв нейн гонител станал самият й баща - 16-годишната девойка срещнала Олимврий, управител на източните провинции, смело му изповядвала вярата си и била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели управителя на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за живот вечен. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. Сетне била осъдена на смърт. Преди смъртта си Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички. В предсмъртния си час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечния покой.  И още... 

Имен ден: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо

Православните християни почитат Света Марина, като покровителката на водата и здравето. Според народните вярвания тя е и пазителка от змии, както и закрилница на Черноморието. 
Света Марина се приема и като покровителка на брака.
 
Цикълът на летните празници, свързани с предпазване от градушка и гръм, завършва с деня на св. Пророк Илия – Илинден, който се чества на 20 юли по нов стил. В представите на хората св. Илия е повелител на мълниите. Пак според тези представи той препуска с огнена колесница по небето. Според народните вярвания огнената колесница на св. Илия е теглена от четири или шест коня.
По традиция на 20 юли се празнува Илинден, денят на
Свети пророк Илия.


Св. Илия, името на светеца означава Сила Господна и се свързва с огнена колесница от четири коня по небето, измолващ от Бога здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Св. Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".
Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - св.Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.
Отбелязва се като имен ден на носещите имената Илия, Илин, "Илина", Илинка, Илиян, Илиана, Личо, Лина и др.

22 юли се почита  Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна


Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна е вярна и предана последователка на Иисус Христос, християнска светица, мироноска, следваща Христа, споделяща неговите страсти до разпятието и свидетелка на възкресението му. 
Народът почита първата вестителка на Възкресението като сестра на Св. Илия. На нея се приписва първият възглас „Христос възкресе!”.

И още един християнски празник през юли - на 27 се честват
Свети Седмочисленици -
Свв. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий
и Успение на св. Климент Охридски,

Св. великомъченик Пантелеймон - светия лечител.
 

Из проповедта в деня на светиите "С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици,
Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог."
Така светата Православна църква молитвено възпява паметта на светите Седмочисленици - Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Това е свещена седморка, светозарен седмосвещник, сияйно съзвездие върху българския църковен небосклон - небесните ангели и покровители на много молитвени храмове. Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани в Българската православна църква като създатели и разпространители на българската азбука (глаголица и кирилица)- Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий. Оценила по достойнство делото им църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен ден.

И още празници за месец юли:

  

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
предстоят все хубави православни празници.Св.Пророк Илия заедно с Енох са били взети живи на небето.Според пророчествата те трябва отново да слязат и да благовестят истинската вяра точно преди Второто Христово пришествие.Но те ще бъдет убити от Антихриста за да видят както всички земни хора смърт.
Св.Марина е нашият манастир на село.Местността се казва така, има извор и манастир, малка възстановена църква.Имаме голям празник на 17.07 / по стар стил 31.07./.Честваме го и по двата стила.
Много хубава е твоята публикация, припомня на всеки какви празници предстоят за да се подготви подобаващо.
Честито на всички именници, които ще празнуват в тези дни !Поздрави и весело лято !

Екатерина каза...

Чудех се аз какви са тези горещини:), а то каква била работата. Честити празници и прекрасен месец юли, Дианка!