понеделник, 22 август 2016 г.

Очарования в легенди и реалности за Кефалония



Искаше ми се да представя Кефалония, най - големият от седемте Йонийски острови, естествено  подобен на останалите гръцки острови, но определено различен и не толкова популярен, само с визитна картичка от снимки. И за пореден път  се убедих в сложността на умението „с малко да се каже много”. В крайна сметка, с компенсация в по-академично звучащото заглавие „легенди и реалности за Кефалония”, с добавяне на синтезирана туристическа информация и почти невъзможната мисия да отсея минимален брой онагледяващи снимки се получи това…


О-в Кефалония /Kefalonia island/ се ползва със славата на райско кътче със синьо аквамарин море, удивителни заливи и красиви плажове, уникални църкви и манастири, впечатляващи пещери, изкушаващо фантастична традиционна кухня, които създават условия за едно по-специално усещане. Кефалония е достатъчно голям, днес все още не изглежда пренаселен и прекалено оживен, семпъл и колоритен пленява със спокойствие, история и легенди, почни недокосната природа, контрасти и изненади.


Островът приличащ на плуваща жаба, която сякаш се издига от морето, постепенно появявайки се на хоризонта -първо се вижда планинската верига Енос, заобиколена от черни борове, а след това се появява и самият остров с безкрайни заливи и разкошни плажове, очертани с наситено сините води на Йонийско море.



Съчетания на уникални, с повече от хиляда нюанса йонийско синьо:




Синьо... между небето и морето в сложни съчетания между основен цвят синьо, вторичен зелен и неутрален бял цвят -  аквамарин, тюркоаз, циан, ултрамарин.



Легенди съпътстват цялата история на острова – като се започне от твърдението, че семейството на Одисей произлиза от Кефалония /Кефалония се намира едва на две морски мили от Итака/, да се спомене и тезата на немски професор като място за корабокрушението на кораба на Свети Павел не край Малта, а именно край Кефалония; отбележи преданието за ежегодното чудо със змийките на Богородица при чу­­дот­­­вор­­­на­­та ико­­на­ “Бо­­го­­ро­­ди­­ца Фи­­ди­­о­­ти­­са” край Мар­­­ко­­пу­­ло; загатнат приказките за пещерите на драконите и на нимфите и в допълнение се разкаже любовната история между местно момиче и капитан от италианската армия по време на Втората световна война, основа на  вълнуващ роман и холивудски филм Мандолината на капитан Корели от Луис де Берниер.


Към Кефалония се пристига от пристанището Нидри на Лефкада с ферибот към Фискардо /рибарско селище с изключително очарование, единствено незасегнато от унищожителното земетресение 1953г./, след което започва пътешествие по живописен крайбрежен път с красиви гледки, през китни селца до земите на Пиларос, в превод „страж на входа“ към острова.


Пресичайки живописната територия защитена от две планини и двата залива на Myrtos и Agia Efimia се откриват неповторими и униклани панорами на острова, спиращата дъха гледки към най-фотографираният плаж на Кефалония – Миртос.


Както на всеки остров, така и в Кефалония най-посещавани са плажовете, безкрайни и разнообразни, за всеки вкус – покрити с бял ситен пясък, скални или с дребни камъчета, с червен пясък,  удивително красиви с прозрачни води в десетки оттенъци на синьото и зеленото. Най-известният плаж в Кефалония е Миртос, многократно е бил обявяван за най-красивия в Гърция, както и  Скала, Кателиос, Кси, който е покрит с червен пясък, Антисамос, Makris Gialos и Платис Gialos, които са близо до столицата на острова Аргостоли.



Пътят продължава към Сами – важно и голямо пристанище на остров,  антична могъща град-държава и днешен истински феномен със своите 17 на брой разкрити пещери, от които - една от най-интересните е пещера MELISSANI, пещерата на Нимфите с омайващо безвремие на лодка във водите на езерото й.


Специфичният релеф на острова е причина за образуването на много пещери, някои от които са между най-известните забележителности на Кефалония. Много известна и изключително красива пещера е Мелисани. Намира се на 2 км от пристанището Сами и на 5 км от рибарското селище Агия Ефимия. Тя е необичайна, защото в нея има езеро, а таванът й е паднал след земетресение и сега слънцето осветява кристалните води на езерото. Според легендите нимфата Мелисани била влюбена в бог Пан, който бил непрекъснато заобиколен от други нимфи. Той обаче я отхвърлил и тя от мъка се самоубила в пещерата, която сега носи нейното име.



Пещерата може да бъде разгледана с лодка, за да се види обаче пълния блясък на Мелисани, удачно е посещението в първата половина на деня (между 10:30 и 13:00 ч), най-добре през юли или август. По това време слънчевите лъчи преминават вертикално през „прозореца“ на пещерата, отразявайки се във водата и променяйки не само нейния цвят във всички нюанси на синьото, но и този на скалните стени в медно-кафяво.


Дълго време учените се чудели откъде идват водите на езерото, които са полу-солени, полу-сладки, докато през 60-те години след направен експеримент е установено, че водите влизат под земята на мястото наречено Катавотрес, недалече от Аргостоли, минават под целия остров и излизат на другата му страна, в пещерата Мелисани.


До средата на ХХ в. островът е бил популярна туристическа дестинация, но през столетието историята му е белязана от големи жестокости. Окупационните италиански и немски части влизат в конфликт помежду си през 1943 г. и 5000 италиански войници са избити хладнокръвно. През август 1953 г. островът е сполетян от катастрофално земетресение, унищожило повечето от сградите. Остава незасегнат само Фискардо на северния полуостров на Кефалония. Днес столица на острова е Аргостоли – град с модерен дух и богато културно наследство. Вече споменах за финото очарование на Фискардо, пристанищният град Сами, курортните Ласи, Ликсури, Порос, Скала…





Безспорно голяма забележителност на острова са многобройните църкви и манастири. Най-известният манастир почита покровителя на Кефалония Свети Герасимос, празникът на Свети Герасимос се отбелязва на 16 август и А вече споделих и за чудото със змийките на Богородица при чу­­дот­­­вор­­­на­­та ико­­на­ “Бо­­го­­ро­­ди­­ца Фи­­ди­­о­­ти­­са” край Мар­­­ко­­пу­­ло; 




 Страховити отвесни и голи скали, гъста зеленина и пищни средиземноморски бугенвилии:



Логично в Кефалония храната е прясна, натурална и вкусна – изобилие от свежа  риба и морски дарове, местни сирена, специалитети и деликатеси;  уханен мед от мащерка и смърч, ароматни подправки, фини конфитюри и сладкиши /мандолес – захаросани бадеми, Παστοκύδωνο – желе с дюли/. От винарните изби, най-известната е „Робола” /Robola/ - носи името на уникален местен сорт грозде, който не става за ядене, но от него се произвежда най-известната местна марка бяло вино. То е било наречено от венецианците „скално вино”, защото лозите растат по скалите.
Mandola/ Mandoles/ е традиционно сладко лакомство от бадеми и захар, а неговата червена окраска се получава от вид водорасли, които местните жители използват традиционно като хранителен оцветител. Името идва от италианската дума за бадем, "Mandorla", която е заимствана и интегрирана в гръцка,когато островът е бил под венецианска окупация.



И още ...

Усмихнати, вдъхновени и щастливи августовски летни дни! 
Опитайте...:)

11 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много красиви снимки , много красиви гледки, разкош за сетивата и за очите.Благодаря ти за виртуалната наслада.Не съм посещавала тези места, информацията за тях е много ценна за мен.Дано един ден и аз имам възможността да посетя това прекрасно място.
Поздрави !

pep-4o каза...

Диди, разгледах и прочетох с отворена уста :) Прекрасни снимки, немероятни нюнски на синьото, ще ми се да съм там :) Наистина е невъзможно да се опише всичко видяно, преживяните емоции, разглеждайки толкова много красоти, наситени в няколко дни.
Ние случихме на оня нюанс на синьото - турско синьо, в послединя ден от почивката ни в Гърция. До тогава морето беше с изумруден цвят и изведнъж, след обяд започна да става турско синьо - гледахме как се приближава към брега и съжалявахме, че трябваше да си тръгваме вече :)
Поздрави на теб и хубава седмица!

vesela каза...

Ей тука вече съм в захлас от прекрасните снимки и природа! И аз те прегръщам!

Dani каза...

Прекрасни снимки, Дианка с толкова зареждащи
цветни нюанси!
Благодаря за чудесната разходка!
Прегръдки!

Ели каза...

Дианка, много хубава разходка си направила :)
Ние две поредни години сме по тези острови и съм очарована колко китно и приятно място са!
Страховни снимки! :)
Поздрави и усмивки!

traiana каза...

Невероятна разходка, Дианка!Благодаря ти!

Мъх каза...

До там още не съм била съвсем, само лек обяд на пристанището, по време на една разходка с корабче. От теб сега се убеждавам, че ще е хубаво да ида и да разгледам детайлно. благодаря, Дианка. Чудесни снимки.

Bety каза...

Толкова интересно! Благодаря ти за споделените впечатления, Дианка и прекрасните снимки!

Живка каза...

Дианче,влюбих се в този остров-не,трябва да се види...Благодаря за красивата разходка!

Иглика каза...

Благодаря за споделянето, Дианка!
При теб август е бил богат на емоции и пътешествия, пожелавам и през септември да се насладиш на слънце и почивка с любимите хора!

di_ani каза...

Много ви благодаря, дами
и се радвам, че кратката разходка из този не толкова популярен остров ви хареса.
Кефалония има какво да предложи като история, природни забележителности, изумрудени води и красиви плажове, и още много възможности за по-спокойна ваканция.
Елена,
Пепи,
Весела,
Дани,
Ели,
Траяна,
Мъхче,
Бети,
Живка,
Игличе,
сърдечни поздрави за вас, още лятно настроение и усмихнат септември, Диана