Имах идея да представя един кремест сладкиш с ябълки, но
дъждовното време и есенно застудяване провокира към по-засищащи и калорични
предложения - днес това са мини
картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана /Mini Potato Pancakes with Carmelized Apples/. Картофените палачинки са
популярно ястие в полската, украинска, немска, швейцарска и други кухни, и без да се впускам
в изследователски разсъждения за техния произход са със сходни рецепти и
технология. Placki Kartoflane; Украинские/белорусские картофельные драники; Rösti, Kartoffelpfannkuchen - вариант
на картофени крокети, аналози на не
по-малко популярния наш специалитет пататник, които се отличават със своята сочност по средата и
хрупкавост в краищата. Приготвят се от сурови рендосани картофи с високо нишестено съдържание /най - трудоемката
част/, а в повечето рецепти за предотвратяване
на окисляването и потъмняване за настърганите картофи се добавя кромид лук, който замених с лимонов сок, за свързващ елемент се използва яйце и овкусява с подправки. Съвременните технологии в домакинството улесняват и облекчават труда, така че с употребата на кухненски робот или блендер, подготовката им е бърза и лесна, а
съдовете с не залепващо покритие значително намаляват количеството необходима мазнина за пържене.
Могат да се сервират със заквасена сметана, пресни подправки или да се поднесат като гарнитура. След рецептата за картофени рьощи и задушено червено зеле с преобладаващ солен и постен акцент, сега картофените палачинки носят актуалната комбинация с лек сладък нюанс от карамелизирани ябълки и сметана.
Могат да се сервират със заквасена сметана, пресни подправки или да се поднесат като гарнитура. След рецептата за картофени рьощи и задушено червено зеле с преобладаващ солен и постен акцент, сега картофените палачинки носят актуалната комбинация с лек сладък нюанс от карамелизирани ябълки и сметана.
Мини картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана
по основна идея от Mini Potato Pancakes with Carmelized Apples
Продукти за 8-10 броя малки палачинки
2 големи картофа
1 яйце
1 ч.л. лимонов сок*
1-2 с.л. нишесте
1 ч.л. сметана
сол и черен пипер на вкус
* в повечето рецепти за предотвратяване на окисляването и потъмняване за настърганите
картофи се използва ½ глава кромид лук,
замених с лимонов сок
Продукти за топинг от карамелизирани ябълки:
2 кисели ябълки, нарязани на резени
3 с.л. кафява захар
3 с. л. масло
¼ ч. л.а канела
3 с.л. кафява захар
3 с. л. масло
¼ ч. л.а канела
1 ч.чаша заквасена сметана
1 ч.чаша =240 мл.
Помощна видео рецепта
Картофите се обелват и измиват, след което рендосват /заедно
с лука / лимоновия сок / на фино ренде или се използва кухненски блендер.
Отцежда се течността във фина цедка и към получената плътна маса се добавят яйцето, сметаната, нишестето, сол и
черен пипер на вкус, и разбърква добре.
Загрява се тиган с незалепващо покритие и леко омазнява. С помощта на супена лъжица се
оформят тънки палачинки /за да могат да се изпържат и във вътрешността/. Получените палачинки се готвят от всяка страна
за около 2 минути (до златисто кафяво).
Сервират се топли.
За топинга от карамелизирани ябълка: Разтопява се маслото в
дълбок тиган на печката на средна температура. Добавя се кафявата захар и се
разбърква, след което се добавят ябълковите
резени и канелата. Сместа се вари на средна температура за около 7-10 минути,
докато ябълките са покрити със сгъстена карамелена смес. Отстранява се от огъня
и оставя да се охлади леко.
За поднасяне върху всяка картофена палачинка се поставя около една чаена лъжичка ябълкова смес. Слага се малко от заквасена сметана на върха на ябълките и се поръсва със ситно нарязан лук.
За поднасяне върху всяка картофена палачинка се поставя около една чаена лъжичка ябълкова смес. Слага се малко от заквасена сметана на върха на ябълките и се поръсва със ситно нарязан лук.
Опитайте...
8 коментара:
Изглеждат разкошно, Дианка! Представях си ги солени, но така са още по-сладурски:)
Сега изгледах видеото. Просто могат да се учат от теб в изпълнението! :) Поздрави!
Стилно поднесени, а и със сигурност много вкуси! Поздрави!
Страхотни са, Диани! И как апетитно поднесени, както само ти си можеш!
Сърдечни поздрави!
Дианка,
много често се налага да правя палачинки - и постни , и с яйца и мляко.Правя ги като оставям сместа 1 нощ в хладилника и след това ги изпичам.Твоите рецепти на палачинки са много интересни - както тези с картофи, така и тези с грах.Чудесно и много вкусно и ароматно предложение.
Поздрави !
Дианка, рисуваш в чиниите, независимо дали си приготвила сладък шедьовър или пък нещо соленичко за душата, всеки път от екрана виждам прекрасни кадри!
Приеми моите адмирации, мила!
Красота, изящество и вкус. Повтарям се за кой ли път, но предложенията ти винаги са такива, Дианка! Поздрави!
Благодаря, мили дами, радвам се, че тази идея
за комбинация в сладко-солен ябълков картофен вкус ви допада.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и усмихнати есенни дни, Диана
Публикуване на коментар