неделя, 2 октомври 2016 г.

Ранна есен край Беровското езероС прекрасни гледки, душевен мир и хармония сред чиста и живописна природа, само на 170 км от София, Беровското езеро впечатлява, очарова и пленява ... Разположено е в подножието на Малешевска планина, Македония, се намира на 6 километра от град Берово и е с площ от 0.57 km ²; язовирът е построен през 1970г. с височина 60м и е един от най-големите сводести язовири в Република Македония. Заобиколено отвсякъде с рамка от борова, букова и дъбова гора, през клоните и височината на дърветата Беровското езеро очарова със свеж планински въздух, тишина и усещане за една натурална красота. 


Районът предлага отлични възможности за настаняване и често е наричан „Малката Швейцария” като е сред четирите най-големи кислородни коридора на Земята. Комплексът е разположен в източната планинска част на Македония на 1100м надморска височина, открит през лятото на 2011г. и изграден по изцяло природо съобразен начин – от местен вулканичен камък и дърво, а електроснабдяването му се  осъществява от соларен парк. С живописната и неповторима природа го правят идеално място за спокойна и релаксираща почивка.
 И още снимки от Беровското езеро, с възможност за разходки около него:

На изхода на град Берово по посока стената на язовира е разположен женският Беровски манастир„Свети Архангел Михаил“ манастирската църква е ранновъзрожденска, изградена е в периода от 1815 до 1818 година.
Легендата за построяването на църквата е следната. В началото на XIX век Берово имало около двеста къщи и само една малка църква, затова местните първенци решили да изградят нова църква на мястото, наречено Могила. Местният свещеник поп Пецо издействал позволение за градеж от валията, но при много тежки условия - църквата да бъде изградена ниско под нивото на пътя и да не се вижда, граденето да завърши за четиридесет дена, а поп Пецо, най-малката си щерка, Султана, да я даде в харема. С голям труд и пожертвование на вярващите църквата била иззидана и покрита с каменни плочи за четиридесет дена. За да не се набива на очи, външните стени са измазани със сажди и вар. Но валията видял, че църквата е изградена над земята и разгневен наредил тримата църковни настоятели веднага да бъдат убити пред нея, а тъй като Султана избягала в Кюстендил, поп Пецо бил затворен. Той бил пуснат от затвора след три години, а неговата щерка се върнала в Берово след убийството на валията от хайдути. Първите калугерки в манастира били снахата и щерката на поп Христо, зет на поп Пецо, които се замонашели с благословията на игумена на Рилския манастир.5 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Прекрасна и оставаща без дъх природа!
Прекрасни снимки!
Топла и усмихната есен, Дианка! :)

pep-4o каза...

Много красиво местенце ни показваш, Дианка! Радвам се да разгледам, а снимките на природата през есента са още по-голяма наслада за очите - различни краски, багри, топлота лъха отвсякъде.
Прегръдка и хубав октомври на теб!

Milena Poptoleva каза...

Заразителна красота...Прекрасно място!Благодаря ти,Ди че ми го откри!

traiana каза...

Изглежда уютно , гостоприемно и точното място за релакс. Надявам се, че сте релаксирали на макс:) Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
не съм посещавала Македония, но това място наистина е вълшебно.А манастирът е чудесен и много добре поддържан.Благодаря ти,че ни откриваш тези чудесни места - извор на Светотото православие.
Поздрави !