четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Мини картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана



Имах идея да представя един кремест сладкиш с ябълки, но дъждовното време и есенно застудяване провокира към по-засищащи и калорични предложения - днес това са мини картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана /Mini Potato Pancakes with Carmelized Apples/. Картофените палачинки са популярно ястие в полската, украинска, немска, швейцарска и други кухни, и без да се впускам в изследователски разсъждения за техния произход са със сходни рецепти и технология. Placki Kartoflane; Украинские/белорусские картофельные драники; RöstiKartoffelpfannkuchen - вариант на картофени крокети, аналози на не по-малко популярния наш специалитет пататник, които се отличават със своята сочност по средата и хрупкавост в краищата. Приготвят се от сурови рендосани картофи с високо нишестено съдържание /най - трудоемката част/, а в повечето рецепти за предотвратяване на окисляването и потъмняване за настърганите картофи се добавя  кромид лук, който замених с лимонов сок, за свързващ елемент се използва яйце и овкусява с подправки. Съвременните технологии в домакинството улесняват и облекчават труда, така че с употребата на кухненски робот или блендер, подготовката им е бърза и лесна, а съдовете с не залепващо покритие значително намаляват количеството необходима мазнина за пържене.
Могат да се сервират със заквасена сметана, пресни подправки или да се поднесат като гарнитура. След рецептата за картофени рьощи и задушено червено зеле с преобладаващ солен и постен акцент, сега картофените палачинки носят актуалната комбинация с лек сладък нюанс от карамелизирани ябълки и сметана.


Мини картофени палачинки с карамелизирани ябълки и сметана
по основна идея от Mini Potato Pancakes with Carmelized Apples


Продукти за 8-10 броя малки палачинки
2 големи картофа
1 яйце
1 ч.л. лимонов сок*
1-2 с.л. нишесте
1 ч.л. сметана
сол и черен пипер на вкус
* в повечето рецепти за предотвратяване  на окисляването и потъмняване за настърганите картофи се използва ½  глава кромид лук, замених с лимонов сок

Продукти за топинг от карамелизирани ябълки:
2 кисели ябълки, нарязани на резени
3 с.л. кафява захар
3 с. л. масло
¼  ч. л.а канела

1 ч.чаша заквасена сметана

1 ч.чаша =240 мл.

Картофите се обелват и измиват, след което рендосват /заедно с лука / лимоновия сок / на фино ренде или се използва кухненски блендер. Отцежда се течността във фина цедка и към получената плътна маса се добавят яйцето, сметаната, нишестето, сол и черен пипер на вкус, и  разбърква  добре.
Загрява се тиган с незалепващо покритие  и леко омазнява. С помощта на супена лъжица се оформят тънки палачинки /за да могат да се изпържат и във вътрешността/. Получените палачинки се готвят от всяка страна за около 2 минути (до златисто кафяво).
Сервират се топли.


За топинга от карамелизирани ябълка: Разтопява се маслото в дълбок тиган на печката на средна температура. Добавя се кафявата захар и се разбърква,  след което се добавят ябълковите резени и канелата. Сместа се вари на средна температура за около 7-10 минути, докато ябълките са покрити със сгъстена карамелена смес. Отстранява се от огъня и оставя да се охлади леко.


За поднасяне върху всяка картофена палачинка се поставя около една чаена лъжичка ябълкова смес. Слага се малко от заквасена сметана на върха на ябълките и се поръсва със ситно нарязан лук.


Опитайте...

8 коментара:

traiana каза...

Изглеждат разкошно, Дианка! Представях си ги солени, но така са още по-сладурски:)

traiana каза...

Сега изгледах видеото. Просто могат да се учат от теб в изпълнението! :) Поздрави!

Kitchen and Hobby каза...

Стилно поднесени, а и със сигурност много вкуси! Поздрави!

Zornitsa Nikiforova каза...

Страхотни са, Диани! И как апетитно поднесени, както само ти си можеш!
Сърдечни поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много често се налага да правя палачинки - и постни , и с яйца и мляко.Правя ги като оставям сместа 1 нощ в хладилника и след това ги изпичам.Твоите рецепти на палачинки са много интересни - както тези с картофи, така и тези с грах.Чудесно и много вкусно и ароматно предложение.
Поздрави !

Таня Донева каза...

Дианка, рисуваш в чиниите, независимо дали си приготвила сладък шедьовър или пък нещо соленичко за душата, всеки път от екрана виждам прекрасни кадри!
Приеми моите адмирации, мила!

Екатерина каза...

Красота, изящество и вкус. Повтарям се за кой ли път, но предложенията ти винаги са такива, Дианка! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря, мили дами, радвам се, че тази идея
за комбинация в сладко-солен ябълков картофен вкус ви допада.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и усмихнати есенни дни, Диана