сряда, 2 ноември 2016 г.

Двоен мус с пушена риба, бял боб и червен хайвер lumpfish



Харесах това предложение първо като визия – ивици от мус риба и бял боб, разграничени от контрастен слой ситен червен хайвер лумпфиш - La doppia mousse con uova di lompo rosse. Риба с бял боб е доказана класика в съчетанията, но допълнението с хайвер изглежда по-различно, интересно и очаквано вкусно. За да се постигне балансирана комбинацията между тях е от значение степента на доминиране на съотношенията и вкусовете им – прекалено подчертаното бобено присъствие би могло да измести изтънчения вкус на рибата /използвах пушена норвежка сьомга и опушена пъстърва/ и нежната деликатност на червения хайвер. Червеният хайвер Lumpfish roe се добива от хайвер на риба Панагора /прилепало или морско врабче (Cyclopterus lumpus/ - с уточнението, че  всичко друго освен хайвер от есетрови риби се смята за имитация, а този от прилепало е една от най-добрите такива заради големината на зърното; и именно с тази големина е много удачен за замисъла на рецептата. Добавянето на свеж лимон, черен пипер меланж и розмарин ще засилят усещането за свежест. Препечен хляб, хрупкави гризини или крутони са чудесна гарнитура, а чаша ароматно бяло вино допълва вкуса и композицията…


Двоен мус с пушена риба, бял боб и червен хайвер lumpfish
/по идея, с изменения от La doppia mousse con uova di lompo rosse/


Продукти за 3-4 порции:
1 консерва маслен бял боб, 400 гр.
4 с.л. зехтин
черен пипер и сол на вкус
½  ч.л. наситнен розмарин/босилек         
100 гр. пушена норвежка сьомга
50 гр. опушена пъстърва
50 гр. топено сирене President
4-5 с.л. заквасена сметана   
меланж черен пипер на вкус
½  ч.л. лимонов сок или на вкус  
1 с.л. див лук, нарязан на ситно
50 гр. червен хайвер lumpfish roe
  
За рибния мус:
В кухненски пасатор се пасират рибните филета, топеното сирене и сметаната до гладка смес, след което се овкусяват с лимоновия сок и черен пипер на вкус. Разпределя се на дъното в порционни чаши и поставя в хладилник да стегне около 20 минути и отгоре се нанася слой червен хайвер lumpfish.
За бобения мус:
В кухненски пасатор се пасира отцедената консерва бял боб, заедно със зехтина и игличките розмарин до пухкава смес, след което се овкусяват със и черен пипер на вкус. Разпределя се върху слоя червен хайвер lumpfish в порционните чаши и поставя в хладилник да стегне около 20 -30 минути.


Накрая  се гарнира  с розичка от филе сьомга, оше зрънца червен хайвер, стрък розмарин и едро счукан черен пипер и на ситнен див лук. Препечен хляб, гризини или крутони са чудесно допълнение.


Вече споменах, че чаша ароматно бяло вино допълва вкуса и завършва композицията…


 Опитайте...

6 коментара:

Rumyana каза...

Изглежда прекрасно!

Анонимен каза...

Много красиво, но да обърна внимание, че има червен хайвер от сьомгови риби /горбуша, кета, нерка/, дори от диви такива, който си е много истински.Просто в Европа хайвер казват само на есетровите риби.Червеният е яйца на тези риби.В Русия си е червен хайвер и съответно черен.В България се продава червен от диви риби, при това високо качество.Просто за информация,защото следя и харесвам блога ви.Успех във всичко!
Румяна

Milena Poptoleva каза...

За предстоящите празници това би бил прекрасен вариант за предястие...Много,много ми хареса идеята за съчетаване на риба и боб!Прекрасно!

traiana каза...

Страхотно предложение, Дианка!Обожавам всичко морско, тъй че е точно по мой вкус!

Elena Dimitrova каза...

Чудесно предложение Дианка.Много красиво и много апетитно.
Поздрави !

vesela каза...

Порция съвършенство, страхотно предложение, Дианка, като непипнато с ръка!