четвъртък, 26 март 2015 г.

Нахутени бонбони "трюфели"



Дааа, това предложение е за бонбони от типа на "трюфелите", на базата сварен нахут /веднага уточнявам, че наличието на нахута вкусово е неразгадаем/, в компанията на фурми, орехи, тахан, какао и аромати. Благодатният нахут /сланутък/ има забележително присъствие в кулинарията - супи, предястия и салати, гарнитури, сосове, а и десерти. Особеност при нахута е, че вкусът му лесно постига хармония със силни подправки и други продукти. Така неговият деликатен и сговорчив характер го прави желан за различни импровизации и експерименти, в този случай бонбони.
Друга причина за повишения интерес към нахута са неговите диетични качества. Модерни медицински изследвания го нареждат сред десетте най-полезни за здравето храни заради високото съдържание на белтъчини и въглехидрати при ниско съдържание на мазнини, както и заради присъствието на минерали като магнезий, цинк, фосфор и др. В 100 г сварени зърна се съдържат 164 калории, 27 г въглехидрати, 9 г белтъчини, 7 г фибри и едва 2,6 г мазнини. Това количество съдържа също половината от препоръчваната дневна доза витамин В9 (фолиева киселина) и четвърт от тази на магнезий и желязо. Препоръчва се при балансираното хранене заради ниския си гликемичен индекс, той е идеална храна за вегетарианци и вегани, както и по време на пост.
Вече споменах, че присъствието на нахута остава загадка, успешно се е слял и обединил в общо ароматно и вкусово съзвучие. Ето ги - едните с шоколадова глазура, а другите - с само с какао, гожди бери и щам фъстък за декорация.


Нахутени бонбони "трюфели"
/по идея от Yummy Chickpea Candies/



Продукти:
1 ч.чаша сварен нахут /препоръчително био/
¼ ч.чаша орехови ядки, едро счукани
5 – 6 бр, фурми, използвах тъмни
1 с.л. тахан с какао 
2 с.л. мед
1-2 с.л. какао на прах
½ ч.л. ромова есенция на д-р Йоткер
½ ч.л. канела
1 – 2 с.л. овесено брашно, ако сместа е много влажна,
/зависи от степента на отцеждане на сварения нахут/

Още за гарниране шам фъстък, годжи бери
шоколадова или какаова поръска
За овалване още какао, разтопен шоколад

В кухненски пасатор се смилат продуктите до желаната гладкост.  Ако получената консистенция е много влажна, зависи от степента на отцеждане на сварения нахут, се добавят 1-2 с.л. овесено брашно.
Готовата смес се охлажда за около час. Оформят се бонбони, които след ново стягане се овалват в какао или тункват в разтопен  черен/веган шоколад.


Вече споменах, че едните са с шоколадова глазура, 
а другите - с само с какао, гожди бери и щам фъстък за декорация. 


 Все пак, като, че глазираните са предпочитани:


И разрязан:


Опитайте...

16 коментара:

gogolina каза...

Ама тези шоколадовите с ръка са не докоснати направо :) Много ми хареса рецептата Дани, както и грейналите ти снимки!
Майсторска работа!
Поздрав с прегръдка :)

Габриела Георгиева каза...

Като от списание са! Снимките са великолепни, много, много красиви!
Интересна е идеята за бонбони от нахут. Усеща ли се вкуса на нахута?
Поздрави!

traiana каза...

Направо разкошни бонбонки са станали, Дианка! Няма и да разбера, че има нахут, ако ми попадне някой от тях:) Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Чудни бонбони Дианка.Не съм използвала нахута в сладки неща, от къде ти хрумна тази идея ? Нахута е една от най - вкусните зърнени култури и суров и вече много хора го използват в диетата си .
Поздрави !

Pavlina Petkova каза...

Страхотно съчетание на вкусове, много ми харесва, а за визията нямам думи. Красота!

Dani каза...

Чудесни трюфели, Дианка!
И много са красиви с ядките отгоре :)
Прегръдки!

Irma каза...

Чудни са, Дианка! :)
Истинска прелест и съвършено изпълнение! Комплименти!
Хубава вечер и весели празници!

Hristinka Koleva каза...

За кой ли път онемявам...!!!
Перфектно, уникално и много стилно!
Поздравления, Дианка!

Candy каза...

Тези, шоколадовите са сякаш недокоснати от човек. Удивителни са, съвършени. Обожавам бонбони, а тези са просто неустоими!Поздрави!

vesela каза...

Както винаги красота, Диди!
Овесеното брашно сурово ли? Може ли да се консумира така?

Люси каза...

Диди, ти да не ги рисува тези красоти! Направо са като от някоя известна виенска сладкарница! Красота и изящество! Поздравления!

Мъх каза...

Това е нещо, което несъмнено искам да видя и опитам. Снимките ти са страхотни. Думи нямам! Хубави почивни дни, Дианка!

Роси каза...

Дианка,толкова прецизно си оформила и нагиздила тези бонбони,че ми идва само да ги съзерцавам!Както винаги всичко е подредено,поднесено и аранжирано с усет!Сърдечни поздрави!

tillia каза...

Като любител на нахута ме изкушаваш с тези ефектни бонбони!
Няма да достигна твоята красота, но ще опитам да ги направя! :)
Хубава вечер, Диана!

Daniela Dineva каза...

Дани, страхотни са тези бонбони! Много хубави!

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами,
драго ми е, че тази идея за нахутови бонбони ви харесва,
още веднъж ще уточня, че присъствието на нахута е е неразгадаемо.
Ще се радвам да ги опитате...
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана