събота, 7 март 2015 г.

Постен браунис с червено цвекло



Днес тук трябваше да предложа първата за тези пости солена рецепта на едни овесено-гъбеникюфтета, но нещо ме тегли повече към сладичкото, а предстои и празник :)… За компенсация на това, в него има зеленчук - червено цвекло. Един от най-полезните зеленчуци, суров, сготвен или сок, но с малко невзрачен вид, повечето хора обикновено го пренебрегват, но в последните години като че отново е преоткрит с безспорните му здравословни качества. С тъмна, пурпурна кожа и розово-пурпурна плът, неговият землист,  богат, сладък вкус и ярък цвят го определят все по-често в успешна съставка на много салати, предястия, солени ястия, а и сладкиши. Настоящата идея е за постно печиво, тип браунис, с червено цвекло, черен шоколад и лек ромов аромат. В повечето аналогични рецепти се препоръчва предварително сварено или печено цвекло, в тази използвах сурово, почистено и пасирано. Ето го:


Постен браунис с червено цвекло
/по идея, с изменения на Beetroot brownies/


Продукти за тава 20х20 см.

1 средно голяма глава цвекло*

½ ч.чаша топла вода/кафе еспресо
1 с.л. инстантно кафе
2 с.л. семена чия**
1 ч. л. ябълков оцет

1 ч.чаша пълнозърнесто пшенично брашно
1/3  ч. чаша бяло пшенично брашно
1/3  ч. чаша  какао
1 до 1 1/3  ч. чаша захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия 
½  к. л.сол
1 к.л. ромова захар /ароматизирана захарна смес на Dr. Oetker/

½ ч.чаша растителна мазнина /олио
45 гр. веган или черен шоколад с мин. 50% какао

* цвеклото е сурово, обелено и нарязано на кубчета - 1 ч.чаша
 ** семената от чия могат да се заменят с ленено семе и заедно с ябълковият оцет се определят като еквивалентни заместители на яйцата   
Още: 1/3  ч.чаша шоколадов чипс /черен шоколад/  за поръсване на топлия браунис
 1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 175С, омаслява или застила с хартия за печене съд с размери 20х20см.
В чаша се наливат течните съставки: вода-кафе, оцет и семената от чия/или лен.
Цвеклото се почиства и нарязва на кубчета, след което пюрира с кухненски пасатор до гладкост.
Разтопява се шоколадът /черен или веган/ с 1-2 с.л. от растителната мазнина на водна баня или в МВ.
Смесват се сухите съставки заедно: брашната с бакпулвера, захарта с какаото,  солта и ароматите. В купа се обединяват подготвените сухи, течни съставки, пюрираното цвекло, останалата растителна мазнина и разтопения шоколад. Сместа се хомогенизира се леко и изсипва в подготвения съд за печене.
Пече се около 30-35 минути, според желаната влажност на сладкиша и проба за чиста клечка в центъра на тестото.
Изважда се от фурната, поръсва се с шоколадовите капки, охлажда и нарязва.

 

Може да се използва рожков шоколад, /без млечни продукти/

 

 Вкусът на цвеклото без да доминира се съчетава в хармония  с останалите съставки,
а резултатът шоколадов, влажен и ароматен сладкиш, макар и постен....
 


На всички дами, които чувстват освен Благовещение 
8 март за някакъв по-специален ден - 
Честит празник, 
с пожелание за много любов и щастие, много усмивки и пролетно вдъхновение!


Опитайте...

22 коментара:

pep-4o каза...

Със сигурност ще го опитам, Диди, щом е брауни :) няма как да му устоя - толкова апетитно си го представила.
Радвам се, че си го избрала пред кюфтета :)
Честит празник и на теб в аванс!

Lety каза...

Диди, прекрасен и необичаен десерт! Много ми харесва! А ти си го представила стилно и красиво - както винаги.
Поздрави и прекрасен неделен ден, а относно празника - аз лично, предпочитам "Благовещение", като празник на жената и майката :-)

Milena Poptoleva каза...

Прекрасен начин да поглезим близките си за нашия ден :)))
Благодаря ти,Ди за чудесната рецепта!
Весел празник!

Гергана Лазарова каза...

Вече многократно съм се убедила, че постните сладкиши са страхотни, така че "макар и постен" бих го пропуснала, Дианка. Прекрасен десерт си приготвила, достоен за утрешния празник! :) И аз пекох сега един кекс, в който вмъкнах и ябълка, и морков, и цвекло. ;)
Прегръдки с пожелания за усмихнат и красив празник утре!

Мъх каза...

Аз не постя, но винаги когато ям прости ястия, първо при теб минавам за идеи. Благодаря, Дианка и честит празник!Здраве ти желая в изобилие!

Dani каза...

Честит празник и на теб, Дианка!
Обичам това брауни :)
Сърдечна прегръдка и хубав ден!

Габриела Георгиева каза...

Шоколадово и вкусни! Много вкусни снимки ни поднасяш! Започнах от рано да се облизвам пред монитора.
Честит празник!
Поздрави!

Еoc каза...

Честит празник, Дианка :)
отдавна се каня да направя сладкиш с цвекло :) и твоят ме подсеща, че е време :)
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

Candy каза...

Вълшебен вкус и представяне! Честит празник, Дианка!Бъди жива, здрава, щастлива, обичана и обичаща, вдъхновена и вдъхновяваща!

Maria Pepeldjiyska каза...

Честит празник!
Сладкиша е фантазе...де да можеше и да си грабна едно парче!
С усмивка
М

tillia каза...

А някои казват че постното не е вкусно!
Вкусно и красиво е!
Честит празник, Диана!

vesela каза...

Чести 8 март и тук, Дианка!
Желая ти всичко коло теб да предизвиква усмивката ти всекидневно!
Само ти можеш да създадеш от "нищо - нещо" Страхотен брауниз, не бих познала, че е постен, поне от снимките!

Pavlina Petkova каза...

Диди, великолепно е, никога не съм правила десерти с цвекло, но зная, че се получават невероятно сочни!
Честит празник и бъди все така прекрасна! Прегръдка!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
фен съм на всичките ти постни предложения.Тази рецепта с червено цвекло също е идеална за постите.Чудесно постно изкушение.
Честит 8 -ми март, на патерици.Бъди здрава, усмихната , много щастлива и не преставай да ни изненадваш с прекрасни рецепти.
Поздрави !

traiana каза...

Честит празник, Дианка! Идея нямам какъв е вкусът на този сладкиш с цвекло, но видът определено е впечатляващ и изкусителен! Хубава седмица!

Роси каза...

Честит празник и на теб,Дианка,много здраве и щастие ти пожелавам!Постите при теб никога не са скучни,невероятен десерт отново!

Bety каза...

Диани, не изпитвам никакви съмнения, за вкуса на този сладкиш!
Хубава нова седмица!

Тики каза...

Честит 8ми Март, Ди!! Малко на патерица, но от сърце :)

Браунисът ти изглежда толкова апетитен, че ми идва да се пресегна през екрана и да отмъкна парченце! И знам, че ще е много вкусен, защото съм правила мадлени с червено цвекло. Но при теб има интересни добавки, което прави картинката още по-вълнуваща.

Усмивка от мен :)

Таня Донева каза...

Харесвам червеното цвекло във всички негови варианти, от сурово тънко нарязано и добре овкусено или пък настъргано, а задушено и печено, направо го обожавам! Опитах за първи път наскоро и кейково тесто с него и смея да твърдя, че структурата му беше разкошна, за което сигурна съм заслугата беше на цвеклото. С удоволствие ще опитам този постен вариант на браунис и без друго си търсех добра рецепта, а тази съм на 100% сигурна съм че такава :)
Много съм закъсняла с честитката за празника, но ти пожелавам от сърце да бъдеш здрава и да продължаваш да ни правиш свидетели на изяществото и стила които придаваш на всяко свое вкусно произведение!

Анонимен каза...

Направих брауни-то днес. Разкошен аромат - цялата кухня ухаеше на малини :))) Благодаря за рецептата, определено я записвам в "любими" :)

di_ani каза...

Много ви благодаря, дами,
радвам се, че харесвате постните предложения,
а и имат възможност за импровизации.
Най-сърдечни поздрави за вас и хубави пролетни дни, Диана

100 decors каза...

Страхотно предложение, наистина изглежда примамливо. Не разбирам само, цвеклото сурово ли се пюрира?

Поздрави.