петък, 20 март 2015 г.

Постни кюфтенца с червена леща, тиква и моркови



На прага на пролетта, моето предложение за постни кюфтенца от червена леща, моркови и тиква има идея и да създаде едно по-цветно и оранжево настроение. В своята мъдрост природата е избрала топлия оранжев цвят за представител на радостта, оптимизма, светлината и смеха в света, а и Франк Синатра някога е определил „Orange is the happiest colour.”(Оранжевото е най-щастливият цвят) в синхрон с днешния ден определен като ден на щастието. Още повече - четох, че най-здравословният цвят в храните е оранжевият! Действието му се дължи на високото съдържание на ликопен в зеленчуците и плодовете с този цвят, ликопенът /Lycopene/ е силен антиоксидант от групата на каротиноидите, придаващ на плодовете и зеленчуците отличителни ярки цветове с червеникав нюанс. Каротиноидите противодействат на свободните радикали 10 пъти по-силно, отколкото бета-каротинът.
Избрах за основа в тази постна рецепта лещата - тя се отнася към протеиновите продукти с растителен произход. Харесваме червената леща, заложих на нея не само заради тематичния оранжев цвят, а и като продължение на темата пикантен хумус с тиква и червена леща. В една порция готова за консумация леща се съдържат толкова протеини, колкото и в порция месо. Освен това има много сложни въглехидрати, минерални соли и растителни влакна. Всичко това прави лещата много хранителен и полезен продукт, а и още - намирала е приложение и като антидепресант (благодарение на способността си да повдига настроението и да повишава тонуса), както шоколада. Но за разлика от него, тя не води до пристрастяване и няма никакви странични ефекти, като риск от напълняване или повишаване на нивото на захарта в кръвта.
Пъстро, свежо, енергизиращо, оранжевото предлага безброй нюанси – ето я моята комбинация  от червена леща, моркови и тиква.


Постни кюфтенца с червена леща, тиква и моркови
/по идея, с изменения от Red Lentil Squash Burgers


Продукти 
1 ч. чаша суха червена леща
½ ч.чаша ситно нарязана тиква
1 малък картоф
малък резен целина
1 морков
½ глава бял лук или пресен лук
1 ск. чесън
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л лют червен пипер или сладък
1 с. л. нишесте
2-4 с.л. брашно*
1 с.л. магданоз
сол, кимион, куркума и черен пипер на вкус
растителна мазнина за пържене

* количеството на брашното зависи влажността на сместа и нейната степен на отцеждане
Лещата се измива, след което се залива със студена вода, оставя да кипне и прецежда се. Задушават се ситно нарязаните зеленчуци, заливат с зеленчуков бульон и оставят да врят на тих огън до леко омекване. Червената леща увира много бързо и се добавя към вече поомекналите зеленчуци и задушаването продължава до кулинарната готовност на лещата. Сместа се отцежда се от бульона, /може и леко да се стрие, смачка, за по-голяма хомогенност /подправя се с ароматните подправки, сол, черен пипер и нишесте, и брашно - до получаване на прекалено нелепкава смес. Следва охлаждане за около час в хладилник. Оформят кюфтенца - могат да се панират в брашно и отново охладят или /както ги направих аз/ с навлажнени ръце оформих кюфтенцата и директно поставих за пържене. Пържат се в тефлонов тиган с малко мазнина около 4 минути на страна, до леко покафеняване. Изваждат се върху кухненска абсорбираща хартия и след леко охлаждане сервират.


Ние ги харесахме повече студени.


Комбинират се чудесно се със свежа салата, домати и или друго, по желание.
И пак ще препоръчам изобилието на интересни свежи салати на Елена.



Слънчева, усмихната и щастлива пролет!

Опитайте...

10 коментара:

Pavlina Petkova каза...

Какво като са постни, страхотно лакомство, много обичам червена леща и съм абсолютно убедена, че са великолепни! Прегръдка от мен!

Dani каза...

Чудесно предложение, Дианка!
Грейнало е като слънце!
Честита първа пролет!
Сърдечни прегръдки с усмивки!

Dani каза...

Чудесно предложение, Дианка!
Грейнало е като слънце!
Честита първа пролет!
Сърдечни прегръдки с усмивки!

pep-4o каза...

Интересен вкус на червената леща с моркови предлагаш, Дианка!
Чудесно цветно и свежо предложение, точно като за началото на пролетта, поздравления за избора на рецепта!

Milena Poptoleva каза...

Прекрасен начин за разнообразяване на постната трапеза!Браво,Ди!

Екатерина каза...

Фантазия са тези бургери-кюфтенца, колко са перфектни! Чудно предложение, удоволствие е човек да пости с теб!:) Прегръдки!

traiana каза...

Много интересно и на-вече апетитно предложение, Дианка! Ще се хареса у дома:)

gabrielatsulin каза...

Много вкусно предложение :) Обичам леща, а пад формата на кюфтенца е много апетитна. Много слънчеви снимки.
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
прекрасно предложение за постите / и не само /.Това съчетание от продукти е леко и здравословно.Винаги се учудвам на способността ти да представяш рецептата по най - добрия начин.
Поздрави !

di_ani каза...

Слънчева, усмихната и щастлива пролет, дами,
Поли,
Дани,
Пепи,
Миленка,
Кате,
Траяна,
Габи,
Елена,
много ви благодаря и се радвам,
че постните ми предложения ви се харесват.
Тези кюфтенца от леща, тиква и моркови са чудесен начин
да се разнообрази трапезата, позволяват и вариации.
Сърдечни поздрави за вас, Диана