вторник, 31 март 2015 г.

Пълнозърнесто чесново венче



Поредното, последно мартенско предложение е пролетно пълнозърнесто чесново хлебче – постно, но вкусно и ароматно - с билки, маслини и сушени домати, завито във вид на "венче". Сега е и сезонът на пресния чесън, а чесънът се счита може би за най-известният имуностимулант. Той оказва неоценима помощ за повишаване на имунитета на организма. Съдържайки високи нива на алицин - съединение от групата на алкените отговорно за специфичната миризма на чесъна, но пък е мощен антиоксидант. Чесънът е естествен антибиотик, помагащ в превенцията на настинки и грипи състояния, ценен при ниски нива на желязо в организма и с много други ползи за здравето.
Рецептата за Чесночный венок в оригинал е с по-големи пропорции, тестото малко по-различно, а чесновата намазка е с овкусено с зелении масло /правила съм и вариант с масло, в друго време:)/. Във форума за обсъждане, /препоръчвам да се разгледат и коментарите/ видях идеята за добавяне на домати, които замених със сушени, а маслините в тази комбинация се подразбират. Може да се намаже с яйце /извън постите/ и поръси със семена на сусам, морска сол. При мен, тестото е с микс от брашна - бяло брашно и пълнозърнесто с ръжено, а намазката с чесново овкусен зехтин. Уханията на сухи и свежи подправки /риган и босилек, розмарин, магданоз / се обединяват с чесновия аромат и вкуса на маслините и сушените домати.
За любителите на този вкус и аромат - още идеи за хлебни чеснови аромати – чеснов наан; чеснови хлебчета; чеснова фокача с босилек, тиквени чеснови кайзер питки. Сега в компанията се включва чесновото хлебче „венче” с билки, маслини и сушени домати.


Пълнозърнесто чесново  венче 
с билки, маслини и сушени домати
/по идея на Чесночный венок/


Тесто:
1½ ч.чаша бяло брашно тип 500*
1 -1¼  ч.чаша пълнозърнесто /бяло и ръжено 60/40%/ брашно
1 ч.чаша вода
7 гр. суха мая
1ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. зехтин
Намазка:
2-3 скилидки чесън, стрити**
1 ч.л. сух риган
1 ч.л.сух босилек
1 ч.л. розмарин
1 с.л. свеж магданоз
3 с.л. зехтин
¼ ч.чаша нарязани маслини „каламата”
1 с.л. нарязани сушени домати
½  ч.л. сол или на вкус

още малко брашно за доомесване и оформяне

* количествто може да се промени в малки граници, според влажността на брашното 
** или няколко стръка пресен, нарязан
1 ч.чаша =240мл.

Пресява се брашното със солта, към него се добавя захарта и сухата мая. Към тях се добавя зехтина и водата, като се замесва тесто /използвах миксер с приспособления за разбиване на тесто. След продължително омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя още  малко брашно/ се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Мисля, че технологията за оформяне на венче /Чесночный венок/  е ясна, но все пак:
Тестото се разточва се правоъгълник, намазва се с предварително приготвената чеснова намазка, поръсва се със сушените домати и маслини, ароматните билки, и загъва на руло. Прорязва се по дължина през центъра и краищата се усукват, след което завива венчето.
Втасва отново зa около още 15-20 мин., до увеличаване на обема.
Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 25 -30 мин.до зачервяване.


Вече споменах, че съм правила този чеснов венец и в не постен вариант - с масло и пармезан:


С хрупкава коричка и мека вътрешност: 


И отвътре - със сушените доматки, парченца маслини и меланж от свежи зелении:


Опитайте...



17 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Дианка, вълшебни ръце имаш! Такива красоти майсториш с тях, хлебчето е фантастично!
Прегръдки и успешна седмица! :)

Magia da Inês каза...

⋰˚هჱܓ
Passei para uma visita.
Esse pão tem uma linda apresentação em forma de guirlanda!
É nutritivo, com todos esses temperos: alecrim, orégano, manjericão, salsa, azeite de oliva... um sabor surpreendente!!!

Bom início de semana!
Beijinhos do Brasil.
❤ه° ·.

gabrielatsulin каза...

Вкусно венче, а и с богата плънка.
Тези твой снимки, ах, тези снимки - толкова са изкушаващи и вкусни!
Поздрави сърдечни!

Светлана каза...

Уау, Дианка! Много апетитен, красив хляб и с толкова много ароматни съставки. Записвам за проба!
Слънчева седмица!

Elena Dimitrova каза...

Тази комбинация от продукти ми е любима Дианка.Хлебчето е прекрасно, много , много ароматно и вкусно.
Поздрави !

gogolina каза...

Майсторска работа Дианка! Чудесен ароматен пролетен венец! Направо да ти е съвестно да го начупиш :) Много ми хареса предложението.

traiana каза...

Разкошно и апетитно рулце, Дианка! Представям си как ухае просто! Непременно ще го направя! Поздрави!

Eva Toneva каза...

Прекрасен хляб, Диана! Пълен с усмивки април ти желая! :)

pep-4o каза...

Чудесно хлебче, Диди! Наистина имаме нужда от по-топла пролет, след тази дъждовна зима и колоритността на това хлебче ме кара да си мечтая за повечко слънце :)
Прегръдки и :)с ссмивка Честит първи април!

Люси каза...

Диди, само си представям как ухае тази плитка! аз съм правила само в сладък вариант, но това явно трябва да се поправи! Страхотна е! Ще си отчупя малко :) Прегръдка!

Йоланта Делибозова каза...

Прекрасно е! Много ми харесва, с удоволствие ще го направя с бяло брашно. Ще се хареса повече у нас с него. Благодаря Диди.

Мъх каза...

И така, както го видях и ти го описа, мисля, че мога да не ям месо още поне 100 години;) Приказно е, Дианка!

Таня Донева каза...

Не може да е толкова перфектно, как го правиш?! Искрено ти се възхищавам, Дианка!!!
Разкошно, ароматно и наистина перфектно венче, никой няма да се сети дори, че би било по-добре, ако не е постно, сигурна съм!
Поздрави!

Роси каза...

Красиви венци,Дианка,и с прекрасно съчетание на аромати!Светли празници!

Екатерина каза...

Красота, поредната порция наслада - вкус, чар, аромат, всичко, което винаги ми носят твоите публикации е отново тук и то в големи дози. Благодаря ти! Поздрави!

Cake And Pancake каза...

Дианка, днес я приготвих твоята питка с чесън и зелени подправки и в нас зауха на глад, буквално! :)
Стана много вкусна! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами,
драго ми е, че тази идея за постно плетено хлебче ви харесва -
а изпълнено само с бяло брашно и масло е още по-хубаво и ароматно...
Ще се радвам, да допадне и на вас:)
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана