понеделник, 2 януари 2017 г.

Трюфели с яйчен пунш и бял шоколад



Тази рецепта трябваше да бъде за финал на старата година, но се очерта като първа за 2017 година. Предложението е с шоколад, с типични зимни вкусове, аромати и с празничен яйчен пунш … Бонбони тип трюфели с яйчен пунш и бял шоколад. 
Като основа за трюфелите е яйченият пунш, или егног (англ.eggnog; буквално яйца в малка чаша) - млечно-яйчената напитка /с или без алкохол/, свързвана с коледните и новогодишните празници в Америка и с интересна история. Избрах вариант с термично обработени жълтъци и добавка на бял шоколад. Рецептата, white choc eggnog truffles, която харесах за базова, използва за уплътняване и допълнителен вкус маслени бисквити. Добавих за празничен нюанс не само яйчен пунш, но и фини ухания на канела, индийско орехче и анасон, ром, портокал и ванилия.  
Бързи и лесни за приготвяне и в компанията на чаша яйчен пунш подсладихме началото на новата година …


Трюфели с яйчен пунш и бял шоколад
/по идея, с изменения  от White choc eggnog truffles/

 Продукти за 2 дузини бонбони  
100 гр. бял шоколад, нарязан
 ¼ ч. чаша течна сметана
 1 ¼ -1 ½  ч. чаша маслени бисквити, смлени*
 ¼ ч.чаша яйчен пунш с шоколад
 1 с.л. сухо мляко
 ¼  к. л. смляно индийско орехче
 ¼ ч.л. канела
  1 ч.чаша =240 мл.
Още:
150 гр. бял шоколад и 1 ч.л. кокосово масло/олио за тункване
портокалова кора и  звездовиден анасон, по желание
* количеството бисквити зависи от желаната крайна плътност и твърдост на трюфелите

Течната сметана се загрява до кипване и към нея се прибавя нарязаният бял шоколад и яйчен пунш, след което се отстранява от огъня. След леко изстиване се добавят 1 ¼ -1 ½  ч. чаша смлени маслени бисквити, размесени с сухото мляко и ароматите. Разбърква се до хомогенизиране и поставя в  хладилник за овкусяване и уплътняване. От сместа се оформят топчета с големина на орех и връщат отново във фризер към хладилника за допълнително стягане.
Разтопява се белият шоколад в МВ или на водна баня с кокосовото масло/олио и в него се тункват оформените бонбони. Трюфелите позволяват да се направят до една седмица предварително и да се ​​съхраняват в затворена кутия в хладилник.
Могат се поръсят отгоре с още шоколад, канела или с други аромати.


Идеята за поднасяне в комбинация с яйчен пунш е продължение на вкусовата и ароматна линия -  бял шоколад в млечно-яйчна основа с аромати на канела, ром и портокал, смляно индийско орехче и звездовиден анасон.


Следва една примерна рецепта How To Make Homemade Eggnog  в стъпки и видео за


Яйчен пунш с бял шоколад

Продукти за 3 чаши:
1 ч.чаша прясно мляко
1/3 ч.чаша захар
3 жълтък, пресни!
½ ч.чаша сметана
1-2 с.л. ром
1 ч.л. ванилия
½ капсула ром есенция
50 гр. бял шоколад
канела и индийско охрехче, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
Млякото със захарта и ванилията се смесват в малка тенджера и се загряват, докато захарта се разтопи.  Жълтъците се разбиват с миксер, докато побелеят и към тях на много тънка струя, с непрекъснато разбъркване се добавя горещото мляко /да не се пресече/.  Получената млечно-яйчна смес се връща отново на котлона и на слаб огън /без кипене!/ продължава готвенето докато леко се сгъсти. Следва нарязаният бял шоколад и се отстранява от котлона, а разбъркването продължава до разтопяване на шоколада и поемане му.   Последни са течната сметана, ароматите и алкохола.  По желание отгоре се поръсва с канела и настъргва индийско орехче, може да се сервира топъл или студен, като се съхранява за няколко дни в хладилник.



Най-сърдечни пожелания за здраве,  
любов и благоденствие,
вдъхновение, успехи и много сбъднати мечти!
Опитайте...

6 коментара:

vesela каза...

Нежно и красиво начало на Новата Година, Дианка!
Нека е така нежна и красива и годината за теб, нека е здрава и благодатна!
Записвам си и двете рецепти!

Таня Донева каза...

Честита Нова година, Дианка! Желая здраве, късмет, любов и щастие на теб и любимите ти същества!
Почерпих се от разкошните трюфели :)

Габриела Цулин каза...

Честита 2017! Нека ти донесе здраве и благополучие! Трюфелите са страхотни!
Много красива презентация!
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Честита Новата 2017 година Дианка ! Мирна и благотворна, здрава и честита ! Чудесно начало на годината с тези пракрасни бонбони.Великолепен избор и пракрасно изпълнение.
Поздрави !

Светлана каза...

Честита да е 2017-та година, Дианка! Нека тя донесе здраве и щастие, мир и благоденствие!
Много елегантен десерт, искрено се възхищавам и вдъхновявам от всички твои прекрасни предложения.
Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце ... много мили думи и чудесни пожелания!
Честита Нова 2017 година и нека бъде за вас здрава и мирна,
вдъхновена и успешна, с много радост, хубави моменти и лично удовлетворение.