понеделник, 20 февруари 2017 г.

Пухкави японски палачинки /Hotcakes/



Палачинки Hotcakes, Souffle Pancake Recipe, Japanese style pancakes... Като че вече се очертава традиция, в последната седмица преди Велики пости - Сирни заговезни, посветена на християнската прошка и примирението да опитваме нова рецепта за палачинки. В много страни, това време се празнува весело, богато и вкусно /карнавални (от carne vale – "сбогом, месо") народни веселби, руската Масленица, нашите Сирни поклади/, с преплитане на езически и християнски обреди и свързани с предстоящия края на зимата. Допълних колекцията за  палачинки и подобните тематични идеи за блини с портокал и извара, арабски палачинки катаеф, блинчики нежные, сега с пухкави японски палачинки. Сред изобилието на различни видове палачинки в света, /френския креп, руските блини, нашите катми и американския вариант/, Hotcakes са една степен по-сладък вкус, видимо по-високи, пухкави, меки и сочни. Изглеждат лесни за направа, с допълнителната помощ на кухненски рингове, които могат да се направят от картон и обвият с хартия за печене. Пържат се, по-скоро се пекат в тиган много малко мазнина, на ниска температура, покрити с капак за по-дълго време, което зависи от височината им. Обикновено формите за японски палачинки варират между 9-10 см. /3½-4 инча/ в диаметър и 3-3,5 см. /около 3 ¼ -3 ½ инча/ височина. Опитах две разновидности - по-високи, които се получиха с вид и вкус на кексче и по-ниски, доближаващи се до категорията пухкава палачинка. Поднасят се с кубче масло и както при класическите палачинки възможните сладки гарнитури за мед, конфитюр, шоколад и плодове.  Ето ги:


Пухкави японски палачинки
Japanese style pancakes Hotcakes



Продукти за 6 бр. ф10 или 8- ф6
2 големи яйца
200 мл. пълномаслено прясно мляко
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия
200 гр. брашно /около 1 2/3 ч.чаши/
1 ¾  ч. л. бакпулвер
50 гр. захар /около ¼  ч.чаша; 4 с.л./
1 щ. сол
олио за омазняване
По отношение на формите на пръстена, които се препоръчват – около 10 см в диаметър и ширина и 3см. височина, но могат да се използват с различен диаметър, но не и твърде високи, защото това ще отнеме много повече време за изпичането им. Вътрешността им се покрива с хартия за печене и може леко да се намазни.
Технологиите за приготвяне на сместа са различни, както и при класическите палачинки, като една от възможните е: Поставят се в голяма купа яйцата, млякото, захарта, лимоновия сок и ванилията. Разбиват се около 1 минута с ръка, или с миксер до изсветляване и увеличаване на обема. Добавят се брашното с бакпулвера и солта и смесват до изглаждане на тестото. Оставя се да престои 15 минути, през които ще се сгъсти значително.
Загрява се тиган с по-дебело и незалепващо дъно и леко се намазва повърхността. Използва се слаба температура и по-ниска настройка, защото изпичането им отнема значително повече време около 10-15-20 мин., което зависи от дебелината и желаната степен на изпичане.
Поставят се пръстените в тигана /желателно е да прилепват пътно към дъното, за да не изтече плънката/. Напълват се до половината с тесто, защото по време на печене ще увеличат обема си двойно. Покриват се с капак и оставят на слаба температура да се пържат, по скоро - пекат на котлона. Тестото ще се надигне и по повърхността му ще се явят множество мехурчета и след 15-20 минути /според дебелината/, ще бъдат вече стегнати и стабилни да се обърнат с помощта на шпатула. В много от видео рецептите се вижда, че при някои все пак има леко изчитане, което не променя вкуса и общия вид на палачинките. Пекат се от другата страна за още 10-15 минути и изваждат. Още горещи, лесно се освобождават от формата и хартията за печене и са готови за сервиране.


 По-тъничките обикновено се окомплектоват по две, някои и по три.


Високите, които наподобяват повече на питки:


Поднасят се с кубче краве масло и както при класическите палачинки възможните сладки гарнитури за мед, конфитюр, шоколад и плодове.


В разрез надлъжен и напречен:


Пресните ягоди са едно свежо, ароматно и контрастно допълнение.



Опитайте...


7 коментара:

traiana каза...

Разкошни са, Дианка! Много пухкави и така гарнирани невероятно вкусни! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много интересни палачинки.Не съм правила никога подобни, но са красиви и имат интересна текстура в разрез.Ще ги изпробвам задължително.
Поздрави !

pep-4o каза...

ехааааа, невероятно красиво и сладко начало на седмицата при теб, Диди!
Кой не би искал понеделникът му да започне така :)
Поздрави и спорна да ти е новата седмица!

Irma каза...

Еха! Изключително атрактивни са, Дианка, впечатляват и с външност, а и тези шупли във вътрешността... ммм! Обезателно ще се възползвам от рецептата. Благодаря, че я сподели!
Поздрави и хубави предстоящи празници!

Bety каза...

Не съм опитвала такива палачинки. Приличат ми малко на английските кръмпети.
Благодаря ти, че сподели!

di_ani каза...

Благодаря ви дами,
Траянче,
Елена,
Пепи,
Ирма,
Бети,
драго ми е, че тази по-различна идея за палачинки ви допада.
Ще се радвам да ги опитате и вие!
Поздрави за вас и хубава нова седмица!

Unknown каза...

Не знам какъв е крайният резултат от тази рецепта, но това със сигурност не са японски палачинки.Нито рецептата нито начина на приготвяне съответсват на японската рецепта