сряда, 3 май 2017 г.

Канапе от перлен ечемик с риба тон, аншоа и сотиран спанак



Италианска салата или предястие от перлен ечемик с шафран, гарниран със сотиран спанак, филета риба тон и аншоа: Insalatadi orzo con tonno, acciughe e spinaci. Безспорно, акцент в тази рецепта е използването на перлен ечемик. Ечемикът е една от най-старите и адаптивни житни култури /не само за животни/, познати на човечеството, успява да расте при ниски температури, суша, както и да се изхранва от бедна на минерали почва. Ечемикът може да е пълноценна съставка на всяко меню, полезен и диетичен -богат на витамини от група В1, В2, В3, В6 и В9, минерали магнезий, фосфор, желязо и цинк , на аминокиселини, най-вече лизин: 100гр. ечемик съдържат 354ккал, 9.45% вода, 17.3гр. фибри, 0.8гр. захари, 2.3гр. мазнини, 12.5гр. белтъчини, 73.5гр. въглехидрати и 0мг холестерол. Особено вкусен и подходящ за готвене е перленият ечемик – многократно полиран с механично шлифоване на околоплодната обвивка. Ечемичните зърна се варят доста по-дълго от подобните им житни растения /за около 40-45 минути/, освен това предварително е желателно да се накиснат във вода за няколко часа. Според редица диетолози, ечемикът трябва да се накисва и да се вари много бавно, защото само така могат да се обогатят съдържащите се в него нишесте и фибри, което гарантира пълното му усвояване и доброто храносмилане. Някои кулинари пък препоръчват комбинирането на ечемик в студени салати, в които има и зеленчуци, а в такава посока е и днешната рецепта:


Канапе от перлен ечемик с риба тон, аншоа и сотиран спанак

Продукти за 4 порции:
200-300 гр. перлен ечемик, използвах La Garone
400 гр. пресен спанак, крехък, цели листа
1-2 скилидки чесън
150 гр. риба тон в зехтин, консерва
филета аншоа в зехтин, около дузина
2 с. л. зехтин
лимонова трева, черен пипер и сол на вкус
1-2 щ. шафран /добавих и куркума/, за цвят и вкус
3-4 клонки магданоз
1 лимон
Перленият ориз се почиства и накисва в студена вода, най-добре за нощ, след което се измива и сварява с 750мл. вода. Овкусява се слабо със сол /рибата тон и аншоата също имат сол/ и няколко минути преди да бъде готов се поръсва с шафран и куркума, по 1-2 щ. за желания цвят и вкус, след което се отцежда и оставя да се охлади. Смесва се с част от отцедената риба тон консерва  и нарязани филенца аншоа.
Затопля се зехтина, в него се поставя скилидката чесън и се изпържват клонките магданоз, поставят се върху кухненска абсорбираща хартия, да се отцедят, след което изважда и скилидката чесън.  Почистеният и измит спанак се сотира в овкусената вече мазнина от чесън и магданоз за кратко, докато промени цвета си. Ароматизира се с лимонова трева, черен пипер и сол на вкус и премахва от котлона.
За подреждане, свареният перлен ечемик се порционира в чинии, подрежда се още филе консерва риба тон, отгоре се надгражда сотирания спанак.
Поръсва се с настъргана лимонова кора и аранжира с пържения магданоз, резен лимон и филенце аншоа.


Може да се сервира веднага, но вкусът се запазва и в студен вид.


И по- близък план:


Опитайте...


4 коментара:

traiana каза...

Изглежда страхотно! Поздрави!

Екатерина каза...

Много интересно, не съм опитвала този продукт. Начинът на поднасяне, презентирането на рецептата и снимките ти са много красиви, Дианка! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
скоро закупих перлен ечемик и все още не съм го използвала.Твоето предложение идва тъкмо на време за да го пробвам.Обикновеният ечемик, който има твърда люспа може да се използва под форма на поници като цялото семе заедно с люспата се изхвърля, а се ползва само поника.Перленият ечемик е подходящ за различни гарнитури, супи и предястия.Чудесно и много вкусно.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря, мили дами,
Траяна,
Кате,
Елена,
много се радвам, че тази рецепта с перлен ечемик ви хареса -
наистина полираният ечемик е много вкусен, а комбинацията
със спанак и риба е една идея за пролетна салата или предястие.
Усмивки и поздрави за вас, и хубави майски дни!

Благодаря, от сърце ти благодаря, Ина,
/ти знаеш защо!!!/ - трогна ме,
отношението и чувствата са взаимни!