четвъртък, 18 май 2017 г.

Ягодов пудинг кейк с бадеми



В активния вече сезон на ягодите, имах идея за свежа ягодова супа, която явно ще остане към по-предразполагащо време за сладоледи и студени десерти, а сега една друга идея - много бърз, лесен и лек сладкиш: Ягодов пудинг кейк с бадеми. Семпло, но фино и ароматно печиво със смес от различни текстури – кремообразна, въздушна и хрупкава, приятни вкусове и нежни аромати. Може да се причисли към рецептите от старите тетрадки,  в голямото семейство на сезонни сладкиши с пресни плодове. Сред цялото многообразие от кулинарни термини и класификации,  почти всички от тази група имат общи елементи и включват плодове, масло, захар и брашно, комбинирани по един или друг начин: крамбъл, коблер, кростата, пай, пирог, шарлота, и още... Без да навлизам в допълнителни разсъждения за наименованието, това предложение се оприличава в канадски вариант на торта пудинг /gâteau au pouding/: за основа или подложка се използват нарязани пресни ягоди слой бисквитено тесто и поръска от филирани бадеми. Подобен на обърнатия /или не/ лимонов сладкиш с боровинки, удачен да се приготви и с други плодове, ето така изгледа ягодовият пудинг кейк с бадеми, с още плодове, класическото допълнение от сладолед и ягодов сироп:


Ягодов пудинг кейк с бадеми

Продукти  
за 4 порции /в оригиналната рецепта пропорциите са за 8 бр./; може и цяло
1 голямо яйце, или 2 малки
½ -¾ ч.чаша захар
40 гр. масло
1 ч.чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
80 мл. течна сладкарска сметана
ванилия аромат
1- 1 ½  ч.чаша нарязани свежи ягоди*
¼ ч.чаша захар
1 -1 ½  с.л. нишесте, според сочността на ягодите
4 с.л. филирани бадеми
* повечето ягоди ще образуват по-голямо количество сок; както и престояването им поръсени със захар.
1 ч.чаша =240мл.
Фурната се загрява до 175-180°С, 4 съдчета за суфле или топлоустойчиви чаши с обем 250-300мл. се намасляват; предвижда се и лист фолио за подложка по време на печене, ако течната ягодов смес започне да изкипява над съда.
Нарязаните ягодите се поръсват със захарта и нишестето и няколко капки ванилия, добре объркват и разделят в подготвените съдчета за печене.
Яйцето, или яйцата се разбиват със захарта до изсветляване и увеличаване на обема. Към тях се прибавя мекото масло и разбиването продължава до поемането му. Следват смесените брашно с бакпулвер и щипка сол и получената гъста смес се разрежда с течната сметана. Ароматизира се и разпределя върху ягодите, след което поръсва с филирани бадеми.
Пекат се в предварително затоплената фурна за около 20-25 минути, до златисто и суха , откъм тестото клечка. След изваждане и леко охлаждане са готови за сервиране.


Вкусни са леко хладки, а когато са студени се обединяват повече вкуса и ароматите.


Още ягодов сироп, сладолед са чудесна гарнитура, а няколко цели ягоди – свежо допълнение.


Опитайте...

5 коментара:

pep-4o каза...

Страхотен сладкиш, Диди! Пъстър, цветен, представям си колко е и ароматен! И перфектно представен от теб, естествено, поздравления!

traiana каза...

Вкусно, свежо, лесно, ефектно! Разкошен десерт, Дианка! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
десертите при теб изглеждат съвършено.И този пудинг с ягоди не прави изключение - ефектен, много красив и лесен.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами,
Пепи,
Траянче,
Ели,
много ме е драго, че тази лятна плодова идея ви допада -
наистина, един бърз, лесен и вкусен сладкиш с много варианти...
Ще се радвам да го опитате и вие,
сърдечни поздрави за вас и хубави майски дни!

di_ani каза...

Благодаря ти, Илианка,
много си мила - /знаеш защо!/;
сърдечни поздрави и прегръдка за теб!