В активния вече сезон на ягодите, имах идея за свежа ягодова
супа, която явно ще остане към по-предразполагащо време за сладоледи и студени десерти, а
сега една друга идея - много бърз, лесен и лек сладкиш: Ягодов пудинг кейк с
бадеми. Семпло, но фино и ароматно печиво със смес от различни текстури –
кремообразна, въздушна и хрупкава, приятни вкусове и нежни аромати. Може да се
причисли към рецептите от старите тетрадки, в голямото семейство на сезонни сладкиши с
пресни плодове. Сред цялото многообразие от кулинарни термини и
класификации, почти всички от тази група
имат общи елементи и включват плодове, масло, захар и брашно, комбинирани по
един или друг начин: крамбъл, коблер, кростата,
пай, пирог, шарлота, и още... Без да навлизам в допълнителни
разсъждения за наименованието, това предложение се оприличава в канадски
вариант на торта пудинг /gâteau au pouding/: за основа или подложка се използват
нарязани пресни ягоди слой бисквитено тесто и поръска от филирани бадеми.
Подобен на обърнатия /или не/ лимонов сладкиш с боровинки, удачен да се
приготви и с други плодове, ето така изгледа ягодовият пудинг кейк с бадеми, с
още плодове, класическото допълнение от сладолед и ягодов сироп:
Ягодов пудинг кейк с бадеми
1 голямо яйце, или 2 малки
½ -¾ ч.чаша захар
40 гр. масло
1 ч.чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
80 мл. течна сладкарска сметана
ванилия аромат
1- 1 ½ ч.чаша
нарязани свежи ягоди*
¼ ч.чаша захар
1 -1 ½ с.л. нишесте,
според сочността на ягодите
4 с.л. филирани бадеми
* повечето ягоди ще образуват по-голямо количество сок;
както и престояването им поръсени със захар.
1 ч.чаша =240мл.
1 ч.чаша =240мл.
Фурната се загрява до 175-180°С, 4 съдчета за суфле или
топлоустойчиви чаши с обем 250-300мл. се намасляват; предвижда се и лист фолио за
подложка по време на печене, ако течната ягодов смес започне да изкипява над
съда.
Нарязаните ягодите се поръсват със захарта и нишестето и
няколко капки ванилия, добре объркват и разделят в подготвените съдчета за
печене.
Яйцето, или яйцата се разбиват със захарта до изсветляване и
увеличаване на обема. Към тях се прибавя мекото масло и разбиването продължава
до поемането му. Следват смесените брашно с бакпулвер и щипка сол и получената
гъста смес се разрежда с течната сметана. Ароматизира се и разпределя върху
ягодите, след което поръсва с филирани бадеми.
Пекат се в предварително затоплената фурна за около 20-25
минути, до златисто и суха , откъм тестото клечка. След изваждане и леко
охлаждане са готови за сервиране.
5 коментара:
Страхотен сладкиш, Диди! Пъстър, цветен, представям си колко е и ароматен! И перфектно представен от теб, естествено, поздравления!
Вкусно, свежо, лесно, ефектно! Разкошен десерт, Дианка! Поздрави!
Дианка,
десертите при теб изглеждат съвършено.И този пудинг с ягоди не прави изключение - ефектен, много красив и лесен.
Поздрави !
Благодаря ви, мили дами,
Пепи,
Траянче,
Ели,
много ме е драго, че тази лятна плодова идея ви допада -
наистина, един бърз, лесен и вкусен сладкиш с много варианти...
Ще се радвам да го опитате и вие,
сърдечни поздрави за вас и хубави майски дни!
Благодаря ти, Илианка,
много си мила - /знаеш защо!/;
сърдечни поздрави и прегръдка за теб!
Публикуване на коментар