четвъртък, 25 май 2017 г.

Шоколадова торта „Раз, два, три” по рецепта на Анди шеф



Една популярна рецепта на Анди шеф /Andy Chef/ за базова шоколадова торта … наистина с ритъм раз, два, три, в същото време вкусна и ароматна с различни варианти за оформяне. За кулинарните любители Анди шеф /Андрей Рудьков/ не се нуждае от специално представяне – той харесва и успява да вдъхновява хората, а в неговия блог /andychef.ru/ споделя голямата си страст към храната: рецепти, представени с простота и лекота, стъпка по стъпка в снимки, кулинарни тайни и трикове, интересни книги, пътуване, фотография и др. И друг път съм била очарована от негови предложения, но сега иде реч за шоколадовата торта "раз, два, три" – семпла откъм продукти, лесно изпълнима технология за приготвяне и резултат, впечатляващ с вид, структура и вкус. Идеята е за висока по обем торта, която постига наситен шоколадов аромат с качествено какао, леко влажна структура от комбинация на мляко, масло и зехтин. Своеобразна тънкост е препоръчителното охлаждане на готовия блат за няколко часа в хладилник: 2-3 часа се считат за достатъчни да се достигне идеалното състояние за мекота, плътност и важност. Съществена особеност при тестото е добавянето на оцет /приложим при много от постните печива/, но в края на подготвителния процес. Покритието е примерно, от шоколадов ганаш, който може да се доовкусява с плодов или друг аромат, да се разреже, или гарнирана с пресни плодове за допълнителна свежест, цвят и ухание. Моята версия за тази торта е с лек ромов нюанс, по-обилно шоколадово покритие с крем, пресни сезонни череши и много фина поръска от смлени лешници.


Шоколадова торта „Раз, два, три”  по рецепта на Анди шеф



Продукти за форма  ф20см.*
250 гр. брашно
1 ½  ч.л. сода  бикарбонат
1 ч.л. сол 
55 гр. какао
300 гр. захар 
2 бр. яйца 
60 гр. масло, меко
60 мл. зехтин/олио
2 ч. л. ванилия екстракт /1 ч.л. замених с ромова /
280 мл. прясно мляко
1 с. л. винен оцет, 6% /може и ябълков, но не балсамов/
 /според автора има възможност и при желание да се добавят почистени свежи ягоди/череши около 150 гр./
И още шоколадов ганаш по рецепта на Анди шеф
¼ ч. чаша шоколадов лешников крем, от типа на „Нутела”
1 чаша свежи череши
няколко рендосани лешника за поръсване

Шоколадов ганаш** по рецепта на Анди шеф
1 част натурален шоколад, използвах 100 гр.
1 част течна сметана, използвах 100 гр.
10% масло, използвах 10 гр.
** към готовия ганаш добавих ¼ ч. чаша шоколадов лешников крем, от типа на „Нутела”
Плодов шоколадов ганаш по рецепта на Анди шеф
част от сметаната / ½  или по-малко се заменя с плодово пюре/

*Използва се висока тава /обемът ще се увеличи по време на печене двойно/, с диаметър 20 см. омаслява и на дъното се поставя хартия за печене, с препоръчителни пропорции:
диаметър на формата  (см)
  16-18
 20-22
 24+
  порции тесто
      1
    2
   3
Начин на приготвяне по етапи, в снимки:
Фурната се затопля на 175С,
висока тава /обемът ще се увеличи по време на печене двойно/, с диаметър 20 см. омаслява и на дъното се поставя хартия за печене.
На първо място, се смесват сухите съставки: брашно, сода,сол, какао и захар . След това се добавят яйцата, мекото масло, зехтин, мляко и аромати. Разбърква се, най-добре с миксер няколко минути до изглаждане на сместа,  а последно се добавя 1 с.л. винен оцет, 6% /може и ябълков, но не балсамов/.
Цялата смес се хомогенизира и поставя във висока тава, обемът ще се увеличи по време на печене двойно! Пече се за около 50-55-60 минути, до суха клечка, но проверката може да започне още на 40- минута, и след това на всеки 5 мин. Изважда се от фурната и почти веднага се освобождава от формата, като се прехвърля върху решетка за окончателното изстиване.
Препоръчително е допълнително охлаждане за няколко часа в хладилник, загъната в  стреч фолио: 2-3 часа се считат за достатъчни да се достигне идеалното състояние за мекота, плътност и важност, след което може да се гарнира/разреже по желание – шоколадов ганаш, с натурален или плодов вкус, свежи плодове или любим крем. Изпеченият блат може да се съхранява в хладилник до 3-4 дни, като с времето вкусовете се дообогатяват.
За ганаша: в касерола се поставят парчетата шоколад, сметана и масло, поставя се на средна температура и с разбъркване се затопля до хомогенизиране  и изглаждане до желаната консистенция. Маха се от котлона /може и в МВ/ и след леко охлаждане се залива  и декорира по желание. 


Вече споменах, че покритието е примерно, от шоколадов ганаш, който може да се доовкусява с плодов или друг аромат, да се разреже, или гарнирана с пресни плодове за допълнителна свежест, цвят и ухание. 


Моята версия за тази торта е с лек ромов нюанс, по-обилно шоколадово покритие с крем, пресни сезонни череши и много фина поръска от смлени лешници.


Няма да пропусна да я покажа в разрез, с разчупено парче и цяла...


Опитайте...
И още предложения със сезонни череши.

5 коментара:

Dani каза...

Любима тема с шоколад :)
Чудесна е, Дианка!
Прегръдка!

Iliana каза...

Шоколадово вълшебство!
Наслада за очите са снимките ти, а за вкуса нямам никакво съмнение, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
тортата изглежда впечатляващо вкусна и красива и не е толкова трудна за изпълнение както на пръв поглед изглежда.Непременно ще я изпробвам при повод за това.
Поздрави и леки почивни дни !

Mira каза...

Ау, Диана, изглежда неустоимо! Шоколад и черещи - любима комбинация :)
Хубави почивни дни!

di_ani каза...

Много ви благодаря, мили дами,
Дани,
Илианка,
Елена,
Мира,
наистина класика в жанра - череши с шоколад,
но тук повече акцентът е за рецептата на Анди шеф.
Ще се радвам да я опитате и вие,
сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!