петък, 28 април 2017 г.

Шоколадов мока мус по Гордън Рамзи



Когато става въпрос за популярна рецепта на шеф готвач от висок ранг, се прокрадва съмнение, дали е и така лесна за изпълнение. Що се касае за рецептите на Gordon J. Ramsay /Гордън Рамзи/, един от най-известните майстор-готвачи в света, се характеризират с два ясно изразени стила на готвене - впечатляващо сложни и изтънчени ястия в ресторантите му, и много по-достъпна и бърза за приготвяне храна за дома, която е също толкова вкусна. Така стои въпросът с шоколадовия кафе мус Mocha Chocolate Mousse – малко съставки, лесна технология и страхотен резултат. Дълбок и наситен вкус на плътен, с добро качество тъмен шоколад, маслено маскарпоне и ефирна сметана, с лек и нежен кафе аромат. Маскарпонето много добре се обединява с вкуса на експресо, в комбинация с коняк или десертно вино при желание, още амарети или други бисквити по препоръка на шеф Рамзи. Чудесна идея за фин десерт, позволяващ разнообразни възможности на съчетаване и поднасяне, а избирайки по-различен от „капучино стил” поднасяне си позволих малки импровизации в презентацията.


Шоколадовият  мока  мус  на  Гордън Рамзи 
GordonRamsay’s coffee and chocolate mousse cups


Продукти за 4 малки порции:
100 гр. тъмен шоколад ( 60-65% какао, използвах 74%)
125 гр. маскарпоне
2 с.л. пудра захар, увеличих на 3с.л.
4 с.л. силно еспресо кафе, охладено
150 мл. сметана, използвах течна с 30% масленост
Още за гарниране и поднасяне:
4 с. л. сметана*
малко настърган шоколад
няколко Amaretti бисквити
* замених с по-плътен крем от маскарпоне, сметана и нотка амарето аромат
Натрошава се шоколадът на малки парченца и стопява на водна баня или в МВ, след което се разбърква до изглаждане и оставя да се охлади.
Разбиват се сиренето маскарпоне и пудрата захар до получаване на хомогенизиране и смесват с еспресото и разтопения  шоколад.
Отделно се разбива течната сметана, докато се сгъсти и започне да оформя меки върхове и прибавя към крема с внимателно и леко разбъркване, до обединяването им. Порционира се в четири капучино чаши или други, и охлажда за няколко часа или през нощта.
Непосредствено преди сервиране, леко се разбиват  4 супени лъжици сметана, докато се уплътни и гарнира над мусовете,  аз замених с по-плътен крем от разбити маскарпоне, сметана и нотка амарето аромат.


Поръсва се настърган шоколад и натрошени бисквити аmaretti отгоре и сервира веднага.


Вече споменах, че е чудесна идея за фин десерт, позволяващ разнообразни възможности на съчетаване и поднасяне, и избирайки по-различен от „капучино стил” поднасяне си позволих някои импровизации.


Опитайте...


7 коментара:

Dani каза...

Чудесна презентация, Дианка!
Хубави почивни дни!

di_ani каза...

Благодаря, Дани,
прекрасни майски празнични дни и за теб!

traiana каза...

Дианка, отдавна си ми женският Гордън Рамзи, да знаеш! С такъв финес и изящество сервираш и приготвяш само ти. Поздрави!

di_ani каза...

Много мили думи и голяма чест за мен е тази висока оценка -
твърде съм далече, но ти благодаря от сърце, Траянче!
Сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
често гледам Гордан Рамзи как приготвя ястия за дома.Впечатляващ е наистина и готви със замах и финес, някаква красота има в неговия стил на приготвяне на храната.Чудесна, много елегантна презентация на негов десерт си ни направила Дианка.И аз поддържам мнението на Траянчето, твоят стил на поднасяне на ястията е достоен за изискан ресторант.
Поздрави !

Пипи каза...

Много вкусно стана, рецептата е страхотна! Аз мисля че си по-добра дори и от самия Гордан Рамзи. Този десерт направи вечерята ни специална и страхотна!

di_ani каза...

Много мили думи и висока оценка, Елена,
но наистина съм много щастлива, че Ви се е харесала тази рецепта, Пипи
благодаря от сърце,за доверието и обратната връзка!
Сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!