събота, 22 април 2017 г.

Двойно печени шоколадови тортички с уиски шоколадов сос



Богат и наситен шоколадов вкус; с влажна, наподобяваща мус текстура, в същото време и ефирна, като при суфле; не прекалено сладки, допълнено обогатени с кадифен сметаново - шоколадов сос с ароматно уиски. Малки тортички,  Double Baked Chocolate Soufflés with Whiskey Chocolate Sauce - кексчета или сладкишчета, близки, но и различни от суфле /макар в оригиналната рецепта да са  класифицирани като такива/, не са и аналог на шоколадовия фондан с течен център, тип „лава”. И без да съм привърженик на алкохола, малкото количество уиски, засилва уханието и вкуса на шоколада, но може да се подмени с кафе, слаб ликьор или изцяло да се пропусне. Според специалистите, културната традиция на „течното злато" познава невероятни комбинации, които все повече набират популярност, като уиски с шоколад се счита за прекрасна комбинация. За особено подходящ се определя тъмният шоколад, на принципа: колкото повече какао, толкова по-добре, така избрах шоколад на Линд с 85% какао. 
И както се споменава в наименованието, интересна особеност представлява технологията на приготвяне – в съставки и начална фаза на подготвяне наподобява почти класическо шоколадово суфле, но идват особеностите: изпичането се осъществява на водна баня /по-рядко използван начин/, след което се охлаждат. Непосредствено преди сервиране следва нов момент за затопляне, заливане със сос и сервиране. Имам опит от подобно солено суфле с двойно печене и ми допада този тип на удобството с частично предварително подготвяне. Още повече, отпада необходимостта от обслужване на момента, обуславяно с характерния спад на суфлето, след изваждане от фурната.  "Гостите чакат за суфлето, но суфлето не чака никого!" - в случая ни хареса тази идея за фин шоколадов десерт, сходен със суфле, но улеснен за приготвяне и поднасяне.


Двойно печени шоколадови тортички с уиски шоколадов сос
 
Продукти за 8 малки форми или 6 по-големи
40 гр. масло
3 с. л. брашно
2 с. л. тъмно какао на прах
300 мл. мляко
70 гр. фина захар
120 гр. тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
4 яйца, разделени белтъци от жълтъци
1 щ. сол
аромат ванилия или ром д-р Йоткер
Уиски шоколадов сос
100мл. сметана
120 гр. тъмен шоколад, нарязан на малки парченца
20 мл. уиски*
*може да се подмени с кафе, слаб ликьор или изцяло да се пропусне 
Фурната се загрява на 180°С.
Маслото се поставя в тенджера да се стопи на ниска температура и над него се пресява брашното и какаото, разбърква и налива млякото със захарта. Изкачва се до получаване на плътен сос, маха се от котлона и добавя шоколада. Сместа се хомогенизира, след което се добавят жълтъците и ароматите, и разбъркват до поемането им. Белтъците със щипка сол се поставят в дълбока купа и разбиват до получаването на оформени върхове. Няколко лъжици от разбития белтък се прибавят към шоколадовата смес, а след тяхното хомогенизиране се обединяват изцяло. Полученото тесто се разпределя в порционните форми - 8 малки форми или 6 по-големи, които предварително са намазани с масло и много фино поръсени с какао. Съдчетата се поставя в по-дълбок съд за печене на водна баня, в който се налива гореща вода с ниво до половината от височината на формичките.
Пекат се в продължение на 17-18 минути за малките и 20-23 за големите, докато суфлета са се надигнали и започват да се разпукват по повърхността. Изваждат се от фурната и се охлаждат в продължение на час. Преди сервиране, с нож се освобождава повърхността около горната част на формата и изваждат.


За соса: сметаната се загрява в малка тенджера, докато почне да закипява. Махна се от котлона, добавя се ситно нарязания шоколад и се оставя да престои една минута. Смесва се до гладка смес, след което добавя уискито и отново да се разбърква.


Преди сервиране, тортичките се претоплят при температура около 180 ° С в продължение на 5 минути, или микровълнова всяка една в продължение на 20-30 секунди. Имат чудесен вкус и студени.


Поднасят се с шоколадов уиски сос, могат да се  поръсят с морска сол, още шоколад, сметана или сладолед.


Опитайте...



9 коментара:

Живка каза...

Божествена вкусотия ще е-сигурна съм.

Dani каза...

Обичам суфле под всякаква форма!
Предложението ти е много изкусително
и поднесено с финес, твоята запазена марка, Дианка!
Прегръдка!

traiana каза...

Невероятно изкушение, Дианка! Няма да се замисля да го направя! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесен десерт, много изкушаващ и красив.Любител на подобни десерти с какао е майка ми и понякога приготвям по нейно желание нещичко.Чудесни и много вкусни кексчета.
Поздрави !

di_ani каза...

Много се радвам,
че тази идея за лесен десерт от типа на суфлето ви допада, дами:
Живка,
Дани,
Траяна,
Елена,
за любители на шоколад и суфле е една добра възможност и улеснение.
Сърдечни поздрави за вас и хубава нова седмица!

Екатерина каза...

Ааа едва устоях до края, неприлично вкусни снимки, Дианка. Неустоимо предложение, изкуши ме! Поздрави, мила!

pep-4o каза...

страхотно шоколадово изкушение, Диди! и с още шокоалдов сос :) Разкошество!
Поздрави и хубаво утре на теб :)

Гяля каза...

Наистина страхотен десерт за истинските ценители на шоколада! На мен ми се получи наистина страхотно и много ти благодаря за рецептата!

di_ani каза...

Много мили думи и се радвам, че тази идея ви допада, Кате, Пепи;
но наистина съм много щастлива, че Ви се е харесала тази рецепта, Галя!
благодаря от сърце,за доверието и обратната връзка!
Сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!