вторник, 18 април 2017 г.

Козуначена плетеница с мармалад и бадеми



Сред цялото пищно изобилие от козунаци и козуначени изкушения, в третия ден на Великден, допълвам нашите празнични козуначени вариации: плетеница на двойка сплетени рула с пълнеж от мармалад и бадемова поръска, и един разкошен класически козунак по рецепта на Марианка Г., за който заслужава самостоятелна публикация и сърдечно й благодаря. Но първо за козуначената плетеница с мармалад и бадеми – харесах идеята за wieniec drożdżowy z powidłami, с неговите красиви очертания и цветен контраст. Особеност в това предложение е по-скоро технологията на сплитане: двойка тънки, дълги рула с пълнеж от мармалад, които не се усукват, а кръстосват, имитирайки обемна четворна плетеница. Именно този начин на релефно оформяне, обуславя при разрез да се получат ефектни спирални линии и завъртулки на няколко нива.  Вариант за моделиране е и обикновената тристранна плитка.
Изпълних рецептата с незначителни промени, тестото е  тип „козуначено”, но не подчертано маслено и наситено сладко, податливо и удобно за работа,  като позволява да се навият и така популярните в последните години круфини. Ароматите са комбинация от уханието на самото козуначното тесто с нежна ванилия, свеж плодов на ябълковия мармалад и филиран печен бадем за финал. Ето я, в компанията на тематичните великденски яйца и цветен пролетен съпровод, а след нея и няколко мъфино-кроасанчета /cruffin/ с шоколад и чаша еспресо.


Козуначена плетеница с мармалад и бадеми
/по идея от wieniec drożdżowy z powidłami/

Продукти за една голяма плетеница
200 мл. хладко мляко
42 гр. прясна мая
500 гр. брашно
50 гр. захар
2 яйца /по рецепта е 1/
1 капсула ванилия аромат др-Йоткер
50 гр. меко масло
щипка сол
Пълнеж:
350 гр. ябълков мармалад /от калъп/
1 с.л. бадемов ликьор /ябълков сок/
За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица мляко
филирани бадеми и едра захар за поръсване
захарен сироп за глазиране /по желание/
Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа се натрошава маята, налива се хладкото мляко и се разбърква докато се разтвори напълно. Извън препоръките в оригиналната рецепта добавих 1ч.л. захар и 1с.л. брашно, след което се оставя да задейства маята /„шупне”/.
В голям съд се пресява 500 гр. брашно, следват захарта, щипка сол, аромат ванилия и яйцата, добавя се втасалата мая с млякото и маслото. Започва омесването на тестото – продължително, може да се използва кухненски робот с приставка за тесто, докато тестото се оформи на топка с лек блясък и еластичност. Поставя е тестото в купа, покрива с кърпа и оставя на топло място за около 40 минути, да удвои обема си. 
Втасалото тесто се разделя на две равни части, които се разточват върху леко набрашнен плот на тънки, тесни и дълги ивици, / дебелина около 4-5 мм./ Всяка една от тези ленти се намазва с разбития с ликьор/сок конфитюр - ако е много гъст, оставяйки ивица от едната дълга страна приблизително 3см. свободна-не намазана. Краищата много леко се навлажняват с вода и се завиват дълги тънки рула откъм намазана страна, а свободната леко се притиска, за да прилепнат. Следва сплитането: двете тънки и дълги рула се преплитат в центъра по дължина на 90°. Видео: Последователно всяка срещуположна двойка се кръстосва до изчерпване на дължината. Краищата се притискат и прилепят, а цялата плетеница  леко се разтегля и оформя окончателно. Поставя се върху хартия за печене и покрита с кърпа се оставя на топло място около 20 минути за второ втасване.
Загрява се фурната до 175 ° С и под скарата за печене се поставя термоустойчив съд с гореща вода, който да овлажнява козунака по време на печене.
Разбива се 1 яйчен жълтък с 1 с.л. вода и се намазва повърхността на козунака, поръсва се с филираните бадеми и захар.
Пече се общо около 35-45 минути с проба клечка, но след леко запичане отгоре се покрива с лист алуминиево фолио, за да не се препекат прекалено бадемите. Изважда се от фурната и поставя върху решетка за окончателно охлаждане и изстиване. Може да се глазира с фин слой захарен сироп по желание. 


Опитах възможността да поставя вече втасалото тесто в хладилник /в плик/ за през нощта, а преди работа му дадох време около час да отпусне. Вариант за оформяне е и класическата тристранна плитка.
В разрез:


Вече споменах, че избрах да я представя тематично: в компанията на тематичните великденски яйца и цветен пролетен съпровод:


Следват козуначените круфини с шоколадов топинг,  като всяко едно е с тегло около 90 -100 гр. сурово тесто - отделих от общата маса за рулото около 300 гр. тесто, от което изпекох 6 броя.


Тестото е еластично и лесно за  тънко разточване и получаване на характерните за круфините многослойни очертания. Технологията на оформяне е аналогична на постните.


Вместо с популярният начин на поднасяне със захарна поръска, ги харесваме с фина глазура от захарен сироп, шоколад и чаша ароматно кафе.


 Последно: разлистеното тесто в близък план:


 И още идеи за Великденски козунак,  козуначено руло и козуначени сладки .
Опитайте...




10 коментара:

Dani каза...

Дианка, чудесна идея и красива шарка!
Ще чакам с нетърпение и рецептата на Марианка!
За теб прегръдка!

traiana каза...

Гледах видео на тази плетеница, но не се престраших да я правя, да не оплескам нещо за празника :) При теб е станала разкошна. Но виж круфините се ометоха светкавично, тях вече им се престраших. Страхотно плейтване при теб, Дианка, както се казва:) Къде изчезна българският език:)? Някъде между мастершефовете и тиганите май:)Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря от сърце,
Дани,
Траянче,
много се радвам, че тази идея ви допада.
Аз харесах именно този по-различен вид за релефно сплитане
и образуващата се на няколко нива контрастна шарка.
От няколко години използвам предимно 4 странни плетеници за
оформяне на козунаците и тази е една от най-лесните.
Що се касае до разкошния козунак по рецепта на Марианка -
класика... конци, вкус и аромат, но при нея всичко е страхотно!
Сърдечни поздрави за вас и Светли великденски празници!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
сред този неизчерпаем извор на рецепти за празнични козунаци и плетеници твоите предложения несъмнено са едни от най - красивите и изящните.Тази година като никога до сега майка ми вместо суха мая без да иска сложи бакпулвер в козуначеното тесто.Получихме кекс вместо козунак.Наложи се да правим повторно рецептата.Но понякога така става, точно когато не искаш.Твоята плетеница е разкошна.
Поздрави и Христос Воскресе !

Iliana каза...

Отивам да се скрия някъде и да ближа рани...
Разкошно предложение, Дианка!

Mariana G каза...

Дианче мило, голяма красота си сътворила! :) Ще пробвам и аз тази плетеница, но още не са се изяли козуначените изделия у нас, представяш ли си? :)))
Прекрасна вечер от нас! :)

Hristinka Koleva каза...

Изящество и красота! Радост за окото и наслада за душата!
Поздравления, Дианка, и благодаря за невероятните публикации!

vesela каза...

Отново с блестящо изпълнена рецепта, страхотна плетеница!
И тук да кажа - Христос Воскресе!
Бъдете щастливи и здрави, Дианка!

Люси каза...

Прекрасни козуначета, Диди! И двата варианта са впечатляващи с вида и вкуса си! Сърдечни поздрави, мила!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце,
Елена,
Илианка,
Марианка,
Хриси,
Весе,
Люси,
много сте мили и много ме радват вашите одобрителни коментари.
Освен разкошния класически козунак по рецептата и съдействието на Марианка,
идеята за тази плетеница и круфините е в разнообразието и вариантите за изпълнение.
Сърдечни поздрави за вас, светли и благословени празнични дни!