сряда, 26 април 2017 г.

Креп бюрек с тиквички и козе сирене със сос от ментова рикота



Със затоплянето на времето и едно свежо, пролетно предложение за палачинки - пълнени с чесново- сотирани тиквички, козе сирене и ядки, загънати като бюрек и запържени в ароматно масло, гарнирани със сос от ментова рикота. Получи се дълго и обяснително наименование, имах идея да взаимствам италианското креспеле, в оригиналната рецепта се определят като блини /Goat cheese and zucchini blintzes with cilantro cream sauce/, но технологията на приготвяне съответства повече на балканския/турски бюрек. Замисъл на пълнежа е комбинация от задушени тиквички с пресни подправки кремообразно козе сирене, което замених с саламурено натрошено и хрупкави ядки /орехи, кредрови/. Тестото за палачинките е препоръчително да престои около час в хладилник, за да опусне глутенът и е малко по-плътно, като обуславя наситен цвят, еластичен и удобен за загъване вид. Финален момент в приготвянето на палачинките е претоплянето и запържването им за кратко, в разтопено ароматно масло. В млечния сос от сметана добавих рикота, а за акцент при овкусяването му, вместо кориандър, заложих на свежи листа мента, които придават специфичен, но успешно допълващ се аромат. Ето ги:


Креп бюрек с тиквички и козе сирене със сос от ментова рикота 


Продукти за 6 бр. ф26см. или 8 по-малки палачинки
1 ч.чаша брашно
1 с. л. захар
1 щ. сол
3 яйца
1 ч.чаша прясно мляко
1 с. л. олио
Пълнеж: 
2 с.л. зехтин/олио
1 стрък пресен лук, нарязан 
1 скилидка чесън
3 бр.средни  тиквички, нарязани на ситни кубчета*
 ½ ч. л.сол
 ¼  ч.чаша настърган пармезан /или друго подобно/
 1 с.л. свежа мента
  черен пипер и капки лимонов сок на вкус
 * в основната рецепта са рендосани и отцедени  
За сос от ментова рикота : 
250 гр. рикота, използвах Granarolo
¼  ч.чаша заквасена сметана
1 -2 с.л. свежа мента
1 с.л. див лук
сол, черен пипер и капки лимонов  сок на вкус
Още:
100 гр. козе сирене
 60 гр. краве масло
 ¼ ч. чаша кедрови ядки, запечени
1 с.л. див лук

1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя сместа за палачинките, която е препоръчително да престои около час в хладилник. Смесват брашното със захарта, сол, следват яйца, олио и по малко от млякото, докато стане гладка смес с гъстота на боза. Покрива се и съхранява в хладилник за поне 1 час, ако сместа се е сгъстила много, се долива още малко мляко.
Подготвя се и плънката: В затоплен тиган се налива зехтин/олио и запържва скилидката чесън, след което, изважда, а в ароматизираната мазнина се задушват бялата нарязана част от лука заедно с тиквичките на умерена температура до желаната степен на омекване. Маха се от котлона, поръсва с нарязаната зелена част от лука, сол, черен пипер. Към още топлата зеленчукова смес се добавя настърганият пармезан и разбърква, ароматизира се с ментовите листа и няколко капки лимонов сок.
Подготвя се и соса, чрез смесване на рикотата със сметана, до получаване на гъст сос, който се овкусява със сол, черен пипер и капки лимонов сок, нарязани листа свежа мента и див лук.
Затопля се тиган за палачинки /ф26см./ с незалепващо покритие на средна температура. Изсипва се тесто и бързо се накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се около 1 минута. Внимателно се повдига краят на палачинката с шпатула, за да тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана - желателно е от едната страна палачинката да не е много изпечена, защото ще се пържи допълнително след навиването с плънката в масло. Пече се и от другата страна до готовност. Съхраняват се с восъчна хартия или стреч фолио между тях, за да се предотврати залепването им.
За оформянето на палачинките, по около 2-3 с.л. от сместа с тиквички се разпределя в единия край на палачинката /откъм по-изпечената им страна/, поръсва се с натрошено козе сирене и ядки, след  което загъва като пощенски плик и прегъва още веднъж.
Затопля се маслото на средна температура и всяка загъната палачинка се запържа за около 1-2 минути до златисто, изважда се и е готова за сервиране.


Може да се полеят със соса, но ми допада идеята да бъде сервиран отделно, за да не овлажнява повърхността на палачинките и количеството да се дозира по желание.


Още свежи листа мента, ядки и див лук за гарниране.


И близък разрез:


И още една идея за  Палачинки с тиквички

Опитайте...





2 коментара:

traiana каза...

Дианка, изгледжа толкова вкусно, че ти идва да го хапнеш направо от екрана. Браво! Поздрави и хубав ден!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много ароматни, чудесно поднесени палачинки.Правя подобни, но ги запичам във фурната.Твоите изглеждат прекрасно, а плънката и кедровите ядки чудесно ги допълват.
Поздрави и успешен ден !