понеделник, 25 септември 2017 г.

Горещ бял шоколад с малиново кули



Първите есенни дни за тази година – хладни, дъждовни, с носталгия по късното лято, в същото време и първи стъпки след една по-дълга ваканция с благодарност :) ...
Заложих на комбинации, контрасти и асоциации с елементи от различни сезони - Горещ бял шоколад със студена малинова подложка /кули/. Кули /Coulis/ като терминология в готварството не е новост, но за уточнение представлява гъст пасиран сос (напр. плодове малини или ягоди), прецеден и овкусен със захар и лимонов сок. Малиновият сос /кули/ е желателно да се приготви предварително и охлади добре. Резултатът е плътен, наситен и богат вкус на домашно приготвена топла напитка за сгряване или лек плодов десерт, с балансирани различия в цветове, температура, сладост и консистенция. Сервирах в популярните от доста време бурканчета /ice cold drink set/ от 450ml, така че и количеството е доволно множко, но може и за двама ... Ароматна ванилова сметана, още свежи плодове и няколко хрупкави бисквитки завършват идеята за цялостно окомплектоване и поднасяне…


Горещ бял шоколад с малиново кули
/по идея, с именния  от hot white chocolate with raspberries Coulis/


Продукти за 2 големи или 4 порции
90 гр. бял шоколад
1 ¼  ч.чаша течна сметана
1 ч.чаша мляко
1 ч.л. нишесте с малко мляко
¼ ч.чаша захар, или на вкус
ванилия

малиново кули
2 ч.чаши малини
½ ч.чаша захар или на вкус
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. нишесте с малко вода
1 с.л. плодово вино

½ ч.чаша течна сметана за разбиване и гарниране
Няколко свежи малини, блокче шоколад, листа мента, бисквитки
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя малиновия слой /raspberries Coulis/ -  малините се поръсват с лимоновия сок, захарта и плодовото вино, след което се поставят на умерена температура до стопяване на захарта. Прибавя се размитото нишесте с малко вода и след разбъркване и поемате му се отсранява от котлона, претрива се през цедка и оставя да се охлади. Порционира се в  2 големи или по- малки 4 порции, като изчаква в хладилник
Разбива се течната сметана, ароматизира се с ванилия и подслажда на вкус.
Непосредствено преди поднасяне се сварява горещият шоколад – кипва се млякото със захарта, следва  течната сметаната и настъргания бял шоколад. След стопяването му се налива се размитото нишесте с малко мляко, и с непрекъснато разбъркване и кипване се отстранява от котлона. Ароматизира се с ванилия.
В чашите с охладено малиново кули внимателно /по стените!/ се налива горещия бял шоколад. Отгоре се шрицва пухкава облак от ванилова сметана и сервира в компанията на още свежи малини, блокче шоколад, листа мента, бисквитки.


Може да се остави в хладилник до пълното му охлаждане
/дори за нощ/, като се използва вместо топла напитка за лек плодов десерт.


Ясно се разграничават отделните слоеве, 
ефектно се разбърква и колоритно изглежда почти хомогенизирано:


Опитайте...

9 коментара:

Dani каза...

Прекрасна презентация, Дианка!
Прегръдки и много слънчева есен!

di_ani каза...

Благодаря, Дани,
с прегръдка и от мен -
слънчева, вдъхновена и усмихната есен!

traiana каза...

Добре дошла с поредната вкусотия, Дианка! Няма такава красота и вкусота както при теб! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря за топлото посрещане и мили думи, Траянче,
сега им е времето на топлите напитки...
Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!

Iliana каза...

Прекрасно завръщане!
Благодаря! <3

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
радвам се,че отново си на линия, при теб ваканцията приключи с поредната красива презентация на тази напитка.Много изискано поднасяне, стилно и свежо както винаги.
Поздрави и лека и спорна седмица !

di_ani каза...

Благодаря ти Илианка, и ти знаеш защо -
Прегръдка за теб и прекрасни есенни дни!

Благодаря, Елена, много си мила,
радвам се че отново сме "заедно".
Поздрави за теб и вдъхновяваща есен!

Живка каза...

Божествен десерт,Дани!Както винаги....

pep-4o каза...

Радвам се да те видя отново, Диди :) и то с поредното сладко изкушение! Много, много красиво поднесено в чашата, а за вкуса - не се и съмнявам.
Поздрави и хубава есен :)