Първите есенни дни за тази година – хладни, дъждовни, с носталгия по късното
лято, в същото време и първи стъпки след една по-дълга ваканция с благодарност :) ...
Заложих на комбинации, контрасти и асоциации с елементи от различни сезони -
Горещ бял шоколад със студена малинова подложка /кули/. Кули /Coulis/ като
терминология в готварството не е новост, но за уточнение представлява гъст пасиран
сос (напр. плодове малини или ягоди), прецеден и овкусен със захар и лимонов сок.
Малиновият сос /кули/ е
желателно да се приготви предварително и охлади добре. Резултатът е плътен, наситен и богат вкус на
домашно приготвена топла напитка за сгряване или лек плодов десерт, с балансирани
различия в цветове, температура, сладост и консистенция. Сервирах в популярните от доста време бурканчета /ice cold drink set/ от 450ml, така че и количеството е доволно множко, но може и за двама ... Ароматна ванилова
сметана, още свежи плодове и няколко хрупкави бисквитки завършват идеята за цялостно
окомплектоване и поднасяне…
Горещ бял шоколад с малиново кули
/по идея, с именния от hot white chocolate with raspberries Coulis/
Продукти за 2 големи или 4 порции
90 гр. бял шоколад
1 ¼ ч.чаша течна
сметана
1 ч.чаша мляко
1 ч.л. нишесте с малко мляко
¼ ч.чаша захар, или на вкус
ванилия
малиново кули
2 ч.чаши малини
½ ч.чаша захар или на вкус
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. нишесте с малко вода
1 с.л. плодово вино
½ ч.чаша течна сметана за разбиване и гарниране
Няколко свежи малини, блокче шоколад, листа мента, бисквитки
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя малиновия слой /raspberries Coulis/ - малините се поръсват с лимоновия сок, захарта
и плодовото вино, след което се поставят на умерена температура до стопяване на
захарта. Прибавя се размитото нишесте с малко вода и след разбъркване и поемате
му се отсранява от котлона, претрива се през цедка и оставя да се охлади. Порционира
се в 2 големи или по- малки 4 порции,
като изчаква в хладилник
Разбива се течната сметана, ароматизира се с ванилия и подслажда на вкус.
Непосредствено преди поднасяне се сварява горещият шоколад –
кипва се млякото със захарта, следва течната
сметаната и настъргания бял шоколад. След стопяването му се налива се размитото
нишесте с малко мляко, и с непрекъснато разбъркване и кипване се отстранява от
котлона. Ароматизира се с ванилия.
В чашите с охладено малиново кули внимателно /по стените!/
се налива горещия бял шоколад. Отгоре се шрицва пухкава облак от ванилова
сметана и сервира в компанията на още свежи малини, блокче шоколад, листа мента,
бисквитки.
Може да се остави в хладилник до пълното му охлаждане
/дори за нощ/, като се използва вместо топла напитка за лек плодов десерт.
/дори за нощ/, като се използва вместо топла напитка за лек плодов десерт.
Ясно се разграничават отделните слоеве,
ефектно се разбърква и колоритно изглежда почти хомогенизирано:
Опитайте...
9 коментара:
Прекрасна презентация, Дианка!
Прегръдки и много слънчева есен!
Благодаря, Дани,
с прегръдка и от мен -
слънчева, вдъхновена и усмихната есен!
Добре дошла с поредната вкусотия, Дианка! Няма такава красота и вкусота както при теб! Поздрави!
Благодаря за топлото посрещане и мили думи, Траянче,
сега им е времето на топлите напитки...
Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!
Прекрасно завръщане!
Благодаря! <3
Дианка,
радвам се,че отново си на линия, при теб ваканцията приключи с поредната красива презентация на тази напитка.Много изискано поднасяне, стилно и свежо както винаги.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Благодаря ти Илианка, и ти знаеш защо -
Прегръдка за теб и прекрасни есенни дни!
Благодаря, Елена, много си мила,
радвам се че отново сме "заедно".
Поздрави за теб и вдъхновяваща есен!
Божествен десерт,Дани!Както винаги....
Радвам се да те видя отново, Диди :) и то с поредното сладко изкушение! Много, много красиво поднесено в чашата, а за вкуса - не се и съмнявам.
Поздрави и хубава есен :)
Публикуване на коментар