четвъртък, 19 октомври 2017 г.

Денят на Свети Иван Рилски Чудотворец и Руенски манстир с.Скрино

На днешния ден,19 октомври, почитаме св. Иван Рилски Чудотворец -
 български духовник, български светец и отшелник, 
небесен закрилник и покровител на българския народ.



Иван Рилски, Рилският чудотворец - Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. И още  ....  


ПОСЛАНИЕТО на св. Йоан Рилски до св. цар Петър


  Идея за тематична разходка до
 Руенски манастир “Свети Иван Рилски”



  
Руенският манастир “Свети Иван Рилски” е един от новопостроените манастири в България, разположен в красива местност сред букова гора и вековни дървета в северните склонове на Руен планина, на  3 км от с. Скрино.


До входа на манастира има няколко табели с указания към – Пещерата, в която светецът е започнал монашеския си живот (5-10 мин), Кръстът (5-10 мин) и Аязмото (15-20 мин).
Сайт на манастира; Монашеското братство издава религиозна литература и излъчва първото църковно радио в България „Сион“.
Следвайки примера на отшелничеството, посетители не се допускат в понеделник, сряда и петък.


Руенският манастир е един от първите български манастири, основан скоро след покръстването на българския народ при царуването на св. цар Борис-Михаил. Според историческите сведения манастирът е носил името на свети Димитрий Мироточиви и в него великият български светец преподобни Йоан Рилски е приел монашески постриг.
В продължение на пет века манастирът е бил средище на църковно-религиозен живот. В началото на 15 в., при нападенията на турските нашественици той е разрушен. Възстановен е около 80 години по-късно над днешния град Бобошево. От този манастир до наши дни е запазен само храмът.


Основният камък за издигането на настоящия храм на мястото на стария манастир над село Скрино е положен през 1995 година, а през 2003 е извършено пълното освещаване на храма. Започва и изграждането на манастирските сгради и населването на обновената обител с монашеско братство. Храмът е оригинален и добре изрисуван, със заоблени форми и красив позлатен олтар.

  
Пещерата, в която светецът е започнал монашеския си живот и е била първата му обител преди да се пресели към Рилския манастир, може да се стигне по пътека от входа и откъм камбанарията на манастира. пътека на около половин километър от Руенския манастир.


Самата пещера е малка и е изключително интересна – малка икона и дървен кръст.


Спускайки се обратно към манастира е поставена табела, която указва пътя към Аязмото. Счита се, че водата, която извира там помага на хората с очни заболявания.





Oснова на покаяние, пример на умиление,
образец на утешение и на духовно съвършенство
бе твоят равноангелски живот, преподобни,
като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи.
Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!


Честит празник!

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
Св. Иван Рилски трябва да е пример за всеки православен българин - защитник на Православната вяра, строг постник и отшелник.Благодаря за тази великолепна публикация - не съм посещавала този манастир.Чудесни са снимките, много красиво, интересно място.Пещеричката е впечатляваща и красива.
Поздрави и прегръдки !

di_ani каза...

Благодаря, Елена,
ние почитаме Св. Иван Рилски като закрилник на града и на нашето семейство
Драго ми е, че ти харесва този манастир,имаме прекрасни духовни съкровищници
и дано успеем да оценим, съхраним и да ги развиваме.
Сърдечни поздрави и хубав празник!