четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Шоколадов фондан с маскрапоне по Сирил Линяк



Хипер-фондан торта на базата на маскарпоне, заместващо маслото, с малко количество брашно и захар, която има ефирна структурата и топи в устата... Само с 5 съставки, шоколадовият фондан с маскрапоне /gateau au chocolat et mascarpone de cyril lignac/ може да се отъждестви като модифициран шоколадов мус. С чаша еспресо или свеж плод  - определено попада сред моите фаворити в категорията за лесна, бърза и ефектна шоколадова торта. Рецептата е на известния френски шеф готвач Сирил Линяк /Cyril Lignac/ - млад и талантлив, с впечатляващ усет към детайла, много стил, елегантност и финес. Роден и израснал в региона на Аверон южна Франция, Сирил Линяк се е радвал на удоволствието от голяма маса, пълна с приятели и семейство, и логично споделя, че за него, с готвенето винаги цели да прави хората щастливи. Е, с това шоколадово изкушение наистина е така...


Шоколадов фондан с маскрапоне  по Сирил Линяк


Продукти:
200 гр. шоколад (60-70% какао)
250 гр. маскарпоне  (на стайна температура)
4 яйца
75 гр. пудра захар
40 гр. брашно

За глазурата:
100гр шоколад
50 гр. масло

Видео рецепта ; онагледена в стъпки
Фурната се загрява на 150 °С; тава за печене 20х20 см. се покрива с алуминиево фолио .
На водна баня или в МВ се стопява 200гр. шоколад и разбърква с 250гр. маскарпоне на стайна температура. Може да се използва кухненски миксер, след което се добавят едно по едно след пълното им поемане с непрекъснато разбиване 4–те яйца. Сместа се отпуска и става кремообразна, следва 75гр. пудра захар и след леко разбъркване, последно е брашното 40гр.– само до хомогенизиране.
Пече се около 25 минути, с проба за суха клечка, която трябва да бъде съвсем леко влажна в центъра. Изважда се от фурна и охлажда най-малко за 2 часа, може и за нощ, след което освобождава от формата фолиото и залива с шоколадовата глазура.


За нея се разтопява 100 гр. шоколад на водна баня или в МВ, а след това постепенно се добавя 50 гр. масло, смесва се и хомогенизира като крем. Покриването с глазурата е с консистенция на крем, ако е прекалено течно се изчаква да се охлади.


Следва леко охлаждане и в още меката повърхност се изрисуват вълнообразни линии с нож, вилица или друго. Поставя се в хладилник до окончателното стягане. 


Преди сервиране може да се дооформи, като се изрежат краищата, както и преди поднасяне да се остави извън хладилника за около 20-на минути, за по-мек и ефирен вкус.


Чаша ароматно еспресо или свежи плодове за баланс и компания.


Опитайте...

12 коментара:

Dani каза...

Прекрасен сладкиш, Дианка!
Прегръдка!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесен шоколадов сладкиш и много лесен за приготвяне при това.Предстоят толкова много зимни празници така,че задължително ще го пробвам.Съвършено изглежда сладкиша както винаги във всички твои публикации.
Поздрави и лека почивка !

di_ani каза...

Благодаря, Дани,
наистина горещо препоръчвам този сладкиш -
при настоящата цена на маслото, маскарпонето е чудесна алтернатива.
Прегръдка и за теб, хубави и спокойни есенни дни.

Благодаря, Елена,
радвам се, че тази рецепта ти харесва -
наистина е лесна, бърза и може да се приготви предварително.
Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!

Irma каза...

О, да, категорично впечатлява с визия, простота и ефирност.
Разкошен е, Дианка и перфектно пипнат, както ти си го можеш!
Точно шоколадов десерт по мой вкус и както съм запасила хладилника с маскарпоне, колко му е да забъркам един днес и у нас. ;) Благодаря, че сподели, мила!
Поздрави и хубав ден!

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Отново изкушаващо вкусно и същевременно лесно предложение, просто неустоимо - ще го пробвам! Поздрави!

di_ani каза...

Много ви благодаря, дами, драго ми е,че тази идея ви допада!

Благодаря Ирме,
да, това е десерт за шоколюбители -
с хубав шоколад, не прекалено сладък, но с плътен и богат вкус.
Добавих и свеж плод за повече хармония и баланс.
Сърдечни поздрави и вдъхновени есенни дни!

Соня благодаря,
обичам този вид лесни сладкиши: ефирни и леки,
в същото време с наситен шоколадов вкус и аромат.
Сърдечни поздрави и ще се радвам да ви се хареса ...

Под Гъбката каза...

Изключително изкушаваш особено за шоколюбител като мен!Поднесен с изключителен финес, както само ти си можеш!Комплименти Дианка!Задължително ще пробвам!

pep-4o каза...

Чак да не повярваш, че с толкова малко стъстави сладкиша може да бъде толкова уникален!
Перфектен, Дианка! Тъкмо се чудя какво шоколадово сладкишество да приготвям утре :) ако имах маскарпоне нямаше и дасе двуумя. Но седмицата е пред нас :)
Прегръдки за теб и хубав неделен ден!

Mariana G каза...

Ммм...прекрасен е този десерт, Дианка! :) Още тези дни ще го пробвам!

Mira каза...

Дианка, изглежда страхотно, точно като за шокоманиаци :)
Хубава седмица!

traiana каза...

Знаех си, че ще пропусна най-големите вкусотии при теб, поради проблеми с нета, Дианка, но сега здраво наваксвам :) Разкошен и неустоим сладкиш! Поздрави!

di_ani каза...

Много ви благодаря, мили дами, драго ми е,
че ви допада тази шоколадова торта с маскарпоне...
Наталия,
Пепи,
Марианка,
Мира,
Траянче,
и да, идея и вкус за шоколюбители -
на нас ни хареса, ще се радвам да я опитате и вие!
Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!