понеделник, 2 октомври 2017 г.

Един древен град в сърцето на Каталуния



Така се получи, че заради тъжните атаки 17 август в Каталуния и емблематичната улица "Ла Рамба" отлагах тази публикация, но и към днешна дата, идеята за провеждане референдум за независимост на Каталуния се превръща в драма. Искаше ми се да си припомня едно по-спокойно време; Барселона е сред най-атрактивните туристически дестинации в света, милиони туристи посещават града и Каталуния всяка година, а само за миналата се отчитат рекордните 32 милиона души. Към интересните туристически забележителности на областта попада малък, древен и очарователен каталунски град Жирона /Херона, Girona/, който се намира около 100км северно от Барселона и на 65км от границата с Франция, в Коста Брава, на равно разстояние от плажовете на Коста Брава и ски пистите на Пиринеите. Столица на една от четирите провинции в Каталуния, на повече от 2000г. където римляни, евреи и араби са преминали през земите й и оставили непреходни отпечатъци с различни култури, в който се преплитат неразривно в архитектурата, наследството и културата му.


Разположен на хълм в северната част на Каталуния, на Жирона често се гледа като на Барселона в умален вариант със своя крайречен квартал приличащ на крайбрежните улици на каталонската столица, а Рафаел Масо е еквивалент на Гауди – сградите на модерниста придават специфичен характер на центъра. Градът е бил обсаждан толкова много пъти, че го наричат Градът на хилядите нападения, а сред акцентите са крепостните стени и кулите /La Força Vella/ , в които личи древната история на района.


Архитектурата на Жирона обхваща вълнуващото минало на Испания: има римски руини, славно богато украсени арабски бани и многоцветни средновековни къщи, нанизани по протежение на река Onyar. Река Оняр всъщност разделя историята от съвремието /старите и новите квартали на града/, а от многобройните пешеходни мостове се откриват красиви гледки по бреговете на реката с ярко боядисани традиционни къщи. Къщичките, които се извиват край реката, “греят“ в различни нюанси на жълто, червено и оранжево под лъчите на каталунското слънце.


По протежение на река Оняр има единадесет мостове, а Айфелововият мост е построен през 1877 от Густав Айфел, точно преди изграждането на Айфеловата кула в Париж и дава една от най-добрите гледки, заедно с кулите на базиликата Sant Feliu, се превръщат в разпознаваема икона на града.


Катедралата Санта Мария е сред най-добрите атракции в Херона. Построена на мястото на стара джамия, подобно на Саграда Фамилия в Барселона и този храм е строен векове. Основните му са положени през 1302 г., а е завършен 400 години по-късно, съчетание от романски, готически и бароков стил архитектура.


Непосредствено до Катедралата е разположен, еврейският квартал на Жирона, един от най-големите и най-добре запазените еврейските квартали в Европа; районът се състои от тесни улички с каменни стъпала и павирани калдъръм, напомнящ на лабиринт. Пейзажът е толкова емоционален и уникален, че през 2015г., той е избран като място за снимките на хитовия сериал Игра на тронове.



Разположен в сърцето на Стария град, в Пласа де Сант Фелиу, е статуята на лъвица, известна като Leona де Жирона (лъвицата на Жирона) и както повечето подобни атракциони,  се смята, че целуването дъното на статуята се обвързва с ново завръщане в Жирона.


Градчето е значително по-спокойно от Барселона, но има какво да предложи на туристите в това число и с изключителната жизненост на своята кухня, характеризираща се с комбинация от традиционни и авангардни ястия, основаващи се на използването на местна продукция и автентични рецепти. Каталонската кухня като цяло, изградена въз основа на традиционната селска култура, представлява едно разнообразно и голямо кулинарно богатство. Няма да пропусна да отбележа, че именно Каталуния е мястото, където е написана първата испанска кулинарна книга, която свидетелства за велика кулинарна традиция още от древността, съставена от елементите на три кухни - морска, планинска и централна, които се пресичат в Барселона. Жирона става международен кулинарен хит през 2013г., когато звездният Michelin   El Celler де Кан Рока печели престижна челна позиция в списъка "50 Най-добри ресторанти в света". 
Изобилие от испански месни деликатеси /хамон иберико, чоризо, салчичон, фует и др,/ характерни твърди и меки сирена /Garrotxa, Манчего, Кесо, Идиасабал, мато, Сан Симон/  гордеят със своите сирена, чийто брой надхвърля 600 вида, който и да се избере, не може да се сбърка.



Сред най-популярните е типичният каталунски десерт Xuixo /цилиндричен сладкиш от маслено тесто, пълен с крем каталана или ванилов, изпържен и овалван в едра кристална захар. Макар и по подобие на френските сладкиши /chou à lacrème/, като основен претендент за автентичен десерт има свои легенди за създаване.



Гастрономията в Жирона се е превърнала в международен модел на качество, в това число и специфичните местни сладкиши:  шоколадовият кроасан понякога може да бъде пренебрегван, но тук  все още може да се открият пекарни, които създават и месят хляба си чрез занаятчийски методи и продължават да използват семейни рецепти.



Много познати и популярни са: Tapas,  paella , gazpacho, serrano ham, tortilla de Patatas, сладки изкушения като: Crema Catalana, Turron, Churros, и сангрия, разбира се...



  И продължение, и рецепти ....следват


Опитайте...



6 коментара:

pep-4o каза...

Бих опитала всяко едно сладко вълшебство от снимките ти, Диди! Но с броя на сирената им направо ме впечатли :) Познавам и имам досег до малко от тях - манчего ми е любимото.
Прекрасна разходка, благодаря ти!

Dani каза...

Чудесна разходка, Дианка!
Красиви сгради и изкусителни десерти!
Прегръдка!

Iliana каза...

Обърках се какво да коментирам първо!
Прекрасна разходка си ни подготвила, Дианка!
И рецепти чакам с нетърпение.

А колкото до началото на публикацията... все повече не разбирам хората от днешния свят...

Но ще пропусна началото и ще прочета отново останалото.

Топла прегръдка от Ловеч,
Илиана

traiana каза...

Съвсем скоро бяхме там и мога да кажа, че това е градът, в който искам да живея. Благодаря ти за разходката, Дианка! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесна разходка макар,че днес навсякъде светът е разтърсен от неправда и различни катаклизми.Никога не съм била в Испания, виждала съм само някои ястия , както и сирена и десерти.Но знам,че разнообразието както на сирена, така и на вкусни сушени колбаси е много голямо.Ще очаквам и рецепти, чудесни снимки си направила.
Поздрави и лек ден !

vesela каза...

Дианка, и аз се сетих, че бяхте там, малко преди атентата, предполагах, че за това бавиш продължението...тъжно е как човешкия живот вече няма стойност...
А живота е прекрасен и има място за всички под слънцето...
Интересно ми бе да видя и прочета този пост, ще чакам и следващите с удоволствие.