вторник, 24 октомври 2017 г.

Пълнени тиквени бухтички/beignets с шоколад



Обикновено стартираме сезона на тиквите в ранна есен и отдавна си бях харесала и планирала идея за тиквени beignets. /Beignets са пържени бухти с мая, които традиционно се свързват с кухнята на Ню Орлийнс, макар че вариации на пържени тестото може да се намерят в много други национални кухни/. Но възможността комбинацията от пухкави бухтички с пълнеж от разтопен при пърженето шоколадов крем, бе определящо да избера точно такъв вариант - Пълнени тиквени бухтички с шоколад /Nutella Stuffed Pumpkin Beignets/. Тестото е семпло, въздушно и меко както при класическите beignets но това, което го прави специално и различно, е добавянето на тиквено пюре и ябълков сок. Технологията на приготвяне с пържене, може да се замени с печене, както и оформлението – да се завият като кифлички … въпрос на избор. Комбинацията от сладостта от тиква и ябълка със способността им да създават фин, деликатен вкус без да доминират, чудесно се съчетава с ароматното ухание на канела и ванилия, и течния център от шоколад като акцент.  Сервират се още топли, поръсени обилно с пудра захар и разтопена шоколадова сърцевина...


Пълнени тиквени бухтички / beignets с шоколад
/по идея от Nutella Stuffed Pumpkin Beignets/


Продукти за 24 бухти или 12 кифли
3 ч.чаши брашно + още малко за оформяне
1 ¼  ч.л. суха мая
¼ ч. чаша кафява захар
¾ ч. чаша ябълков сайдер, замених със сок
1 яйце
¼  ч. л. сол
¼ ч.чаша заквасена сметана/гъсто кисело мляко
1 щ. сода бикарбонат
2 с.л. масло, разтопено или олио
½  ч. чаша гъсто пюре тиква
1 ванилия
1 ч.л. канела

За пълнежа:
24 ч.л. /около 240 гр./ шоколадов крем от типа на "Нутела" -
избрах комбинация от бял и кафяв шоколад, напр. "Fineti" или друг
Още:
олио за дълбоко пържене
½ -1 ч.чаша пудра захар
1 ч.л. канела или ванилия

1 ч.чаша =240 мл.

В по-голяма купа се смесват маята, кафявата захар и затоплен ябълков сайдер/сок в продължение на 5 минути и изчаква маята да шупне. След това се добавят яйцето, сол, сметаната с 1 щ.сода бикарбонат, разтопеното масло, тиквеното пюре, канела и ванилия, 2 - 2 ½ ч.чаши брашно и се замесва тесто, най-добре използвайки кухненски миксер. Добавя  се останалата ½  чаша брашно до получаване на меко тесто. Дооформя на топка и оставя на топло място да втасва, до двойно увеличение на обема /около 1 -1½часа/. 
Подготвя се шоколадовият пълнеж- върху хартия за печене се поставя по 1 ч.л. шоколадов крем от типа на Нутела /24 ч.л/, избрах комбинация от бял и кафяв шоколад, напр. "Fineti" или друг; и прехвърлят във фризер за замразяване, като превантивна мярка  срещу изтече  по време на пърженето.
Втасалото тесто се разделя на две части /равни/ и всяка се разточва върху набрашнена повърхност в правоъгълна форма с дебелина около 4-5мм. Върху първата се разпределят равномерно и на разстояние един от друг замразения шоколадов крем. Отгоре се покрива с другата разточена част от тестото и леко притиска. С набрашнена форма се изрязват бухтички около шоколадовия пълнеж.Аналогично видео за начина на оформяне при пълнени бисквити.
Пържат се в сгорещено олио за около 2-3 минути, като им се помага при обръщането, макар че и сами се завъртат. Изваждат се с решетъчна лъжица, поставят върху абсорбираща хартия.


Още горещи се овалват в ароматизирана с канела или ванилия пудра захар и сервират горещи.


За кифлички: Фурната се загрява на 180-200 С. Втасалото тесто се разделя на две равни части и всяка се разточва върху набрашнена повърхност в кръгла форма с дебелина около 4-5мм. Разрязва се диагонално на 6 сектора, като в широкия им край се поставя замразения шоколадов крем. Загъват се към върха и поставят в тава за печене. След кратко втасване за около 15-минути се намазват с разтопено масло и поставят в топлата фурна и пекат още 15-20минути.


Топли се поръсват с ароматизирана с канела или ванилия пудра захар.


И още бухтички - топли, топли,


 в близък план с разтопен шоколадов център.


Опитайте...

4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Прекрасни тиквени бухтички Дианка.Все още не съм стартирала сезона с тиквата и нейното приложение в кухнята.Но тепърва предстои.Чудесни са се получили и бухтичките, и кифличките.
Поздрави и прегръдки !

Iliana каза...

Ехаааа! Фантастични са, Дианка!
Както всичко, което правиш, но това е една друга тема :)

Есенен поздрав от Ловеч!

pep-4o каза...

Много, много изкусителни бухтички, Диди! Кифличките не по-малко, но този разтичащ се крем от поничките е неустоим!
Аз наминах да кажа, че приготвих картофените галети за мен и девойче и много ни се усладиха. Благодаря за прекрасната рецепта!

di_ani каза...

Благодаря, Елена,
радвам се, че ти харесва тази идея.Наистина сезонът
на тиквите тепърва предстои, ще очаквам и твоите предложения!
Поздрави за теб и хубави есенни дни!

Много си мила..., Илианка,
Голяма прегръдка за теб и голямо благодаря!
Ти знаеш защо!

Ех, Пепи, майстор си, каквото и да приготвиш ...
благодаря за доверието - е, то е повече към Рейчъл Ку!
Поздрави за теб и твоята чаровница! Хубава есен!