неделя, 15 октомври 2017 г.

Ябълков пай в чурос купички



 Обикновено свързвам есенните празници с красиви късни цветя и ароматен ябълков сладкиш. Харесвам топлината и уюта, които създават уханието на ябълки, в компанията на масло, канела и карамел. Денят 16 октомври се отбелязва като Световен ден на храната (World Food Day), а ябълковият пай е една от най-класическите рецепти за есенни сладкиши, лесен и вкусен, с фин вкус и нежно ухание. Различни са вариациите, оформленията и изпълненията му, най-често с маслена основа, галети, на слоеве или открити… Сега избрах малки пайове с купички от чурос тесто /Churro Bowls (Cups)/, което чудесно може да се използва като подложка за сладолед, крем или друг сладък пълнеж. Чурос /El churro/ е познато лакомство, популярно най-често към чаша горещ плътен шоколад, но успешно изпълнява роля на подложка с канела и захар, по оригиналната идея и рецепта на Karina-Cafe Delites. Хрупкави от външната страна, меки отвътре, а в случая печени и без пържене. Ето ги чурос купички с ябълков пай:


Ябълков пай в чурос купички
/оригинална идея и рецепта на Karina-Cafe Delites - Churro Apple Pie Bowls/


Първо се приготвя ябълков пълнеж, по любима рецепта или тази /Churro Apple Pie Bowls/:
Ябълков пълнеж:
5 големи ябълки, нарязани на малки кубчета
2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
1 ¼  ч.чаша вода
3 с. л. царевично нишесте
½  ч.чаша кафява захар, използвах тръстикова захар
1 ч. л. канела
1 ванилия
щипка индийско орехче на вкус
30 гр. масло /по желание/
1-2 с.л. карамелен сос /по желание/
1 ч.чаша =240 мл.

Обелените, почистени и нарязани на малки кубчета се поръсват с лимонов сок. Размива се царевичното нишесте с водата на кашичка и изсипва в по- широк съд/тиган на средна температура. Бързо се добавят кафявата захар, ароматите, и разбърква отново, за да се хомогенизират. Довежда се до кипене и при непрекъснато разбъркване, докато сместа започва леко да се сгъстява. Добавят в кубчета ябълка, маслото и намалява топлината до ниска и покрива тиган с капак. Оставя се да готвят, покрити, за около 8-10 минути, или според сорта. като се разбърква периодично, докато омекнат. Ябълките трябва да бъдат меки, но не и кашави. Изключва се топлината на котлона и покрити с капак, и се оставят да се охладят до стайна температура. Може да се доовкусят с 1-2 с.л. карамелен сос.
Напълва се всяка купа с ябълков пай пълнеж; топка сладолед (по избор) и ситен дъжд с карамел сос.





Чурос купички
/Churro Bowls/
Продукти за 4-6 големи форми
½  ч.чаша масло
1 ч.чаша + 3 с. л. вода (290 мл.)
2 с.л. гранулирана захар *
1 ч.л. ванилия екстракт
½  ч.л. сол
1 ч. чаша брашно
2 големи яйца, на стайна температура
¼  ч.чаша канелена захар, използвах тръстикова захар

Топинг:
¼  ч.чаша захар
¼ ч.чаша тръстикова захар
1 ч.л. канела
1-2 с.л. разтопено масло

1 ч.чаша =240 мл.

Загрява се фурната до 225 °С . Стандартен размер на форми за мъфини с незалепващо покритие, се обръщат и изпъкналите дъна се намазват с олио.
Маслото се разтопява в средно дълбока тенджера, добавя се водата, захарта, ванилията и солта. Довежда се до кипване в продължение на 5 минути, след което брашното се изсипва наведнъж, като се разбърква с голяма дървена лъжица, докато добре се хомогенизира и образува топка.
Отстранява се от котлона и оставя да изстине в продължение на 5 минути, или докато е топло само на допир. Едно по едно! се поставят яйцата, с забъркване до пълно поемане и изглаждане на тестото.
Тестото се прехвърля в сладкарски пош с звездовиден накрайник и шрицва по периферията на формичките, така че да се образува купичка. Леко се притиска всеки слой заедно, за да затворят евентуални пропуски. Могат да се шрицоват и други форми, които да се изпържат.


Всяка купа леко се спрейва с олио за по-голяма хрупкавост! Пекат за 35-40 минути или до златисто и хрупкаво на допир. Изваждат се от фурната и оставят да изстине леко, преди да се отстранят.


Поставя се в плитка купа с канела и захар и всяка купа равномерно се овалва; (могат да се нуждаят от лек омазняване, за да се даде възможност на захарта да се придържа). Пълнят се по желание в случая с ябълковия пълнеж, сладолед, крем или плодова салата. По избор…


Лесен карамел сос
1 ч.чаша кафява захар /*
¼  ч.чаша масло
½  ч. чаша течна сметана
* използвах бяла и тръстикова

1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се кафявата захар / използвах бяла и тръстикова/ и течната сметана в малка тенджера на средно-ниска температура. Разбърква се с дървена лъжица, докато захарта е само в началото да се стопява. Добавя се маслото; оставя се да се стопи напълно и да доведе леко кипене. Намалява се топлинна енергия на ниска степен и продължава да готви, докато сосът се сгъсти. Отстранява се от огъня; оставя се да изстине леко (ще продължи да се сгъстява, докато се охлажда) и полива върху ябълковия пай чурос.

С карамелен сос, попръска от канела и


топка сладолед за финален щрих към десерта:


Опитайте...



6 коментара:

Dani каза...

Дианка,много есенно настроение и аромати!
Чудесна идея и изпълнение!
Прегръдки!

Екатерина каза...

Прекрасни са, Дианка! Представям си какво удоволствие са! Есента определено се е настанила на трапезата, с най-уютните и вкусни рецепти. Поздрави!

di_ani каза...

Много благодаря, Дани,
наистина носят много аромат, вкус и есенно настроение.
Сърдечни поздрави и вдъхновяваща нова седмица!

Благодаря много, Кате,
любим сезон, а идеите и кулинарните предложение изобилстват...
Драго ми е, че ти допадат - поздрави и прекрасни есенни дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
през есенно - зимния сезон десертите с ябълки и тиква са ми любими.А тези купички са много оригинални и са идеалното предложение за гости.Ще ги опитаме, чудесно изглеждат.
Поздрави и лек и спорен ден !

pep-4o каза...

Приядоха ми се чуруси, или полумбички по никое време :)
Много интересна идея, Диди, поздравления за креативността ти!

di_ani каза...

Много благодаря, Елена, Пепи,
радвам се, че тази комбинация 2в1 с ябълки и чурос ви допада!
Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!