четвъртък, 21 декември 2017 г.

Коледни шоколадови линцери



Имах друга идея, но избрах в деня на зимното слънцестоене за тази година, коледното предложение да бъде лесно, бързо и шоколадово: линцер бисквитки, които използват същите съставки като популярната Linzertorte, но се оформят по различен начин, тоест, две бисквитки са слепени заедно със слой от конфитюр, а с годините много от продуктите се променят, като се запазва идеята за малко "прозорче", изпълнено с конфитюр на горната бисквитка - така наречените "очи на Линцер"- Linzer Auge. Класиката на линцер сладките сега е с нов прочит: шоколадови линцер сандвичи, слепени с ганаш, частична глазура от бял шоколад и цветни мотиви в червено, зелено и бяло… Перфектната компания за чаша мляко или ароматно какао: пръхко маслено тесто, наситен шоколадов крем, ванилова бяла шоколадова намазка и поръска с хрупкави захарни бонбонки за празничен акцент.


Коледни шоколадови линцери
/по идея, с изменение на Chocolate Linzer Cookies/

Продукти*
¾  ч.чаша омекотено масло
½  ч.чаша фина кристална захар
½  ч.чаша светло кафява захар
½  ч.чаша неподсладено какао на прах, пресято
1 ч. лъжичка ванилова есенция
1 яйце
1 ¾ ч. чаши брашно
¼ ч. лъжичка сол

* изпълних ½ доза за около 20 двойни сладки /според големината/
Още:
100гр. бял шоколад, разтопен на водна баня или МВ
1- 1½ ч.чаша шоколадов ганаш /200 гр.шоколад и ½ ч.чаша течна сметана/
или друг шоколадов крем за слепване*
* използвах крем от 1 ч.чаша шоколадов крем от типа на Nutella и 60 гр. разтопен черен шоколад

1 ч.чаша =240 мл. 

Разбива се маслото до изсветляване и пухкава консистенция. Добавят се двата вида захари разбиването /с миксер/ продължава. Пресява се какаото на прах и разбърква до неговото поемане. Следват ванилия и яйце, и след тяхното хомогенизиране се поръсва размесеното със солата брашно. Омесва се за кратко, до оформяне на топка, обвива се в стреч фолио  и поставя в хладилник за охлаждане за около час-два.
Фурната се загрява до 170C.  
Охладеното тесто се разточва /на части/ на кора с дебелина около 4-5мм.и с помощта на формичка се изрязват по един цял кръг и един с дупчица/кръгла, сърцевидна, звезда или друга/. Както повечето видове сладки от масленото тест, преди печене отново охлаждам – така нарязаните сладки се поставят във фризер за около 5-6 минути, след което се прехвърлят в тава за печене, покрита с пекарска хартия. Пекат в загрятата фурна за около 10-12 минути, според дебелината и големината на тестото. Изваждат се от фурната, охлаждат се леко в тавата, след което прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване и последващо слепване и декориране.


Сглобяване: шоколадовите сладки с отвор се тункват само в половин страна в разтопения шоколад и оставят да засъхне. Може леко да се декорира повърхността им. Целите шоколадови сладки се намазват с шоколадовия крем, върху тях се поставят тункваните и леко притиска. Декорират се по желание и прехвърлят в хладилник за окончателно стягане. Ако шоколадовият ганаш е по-мек е препоръчително да се съхраняват в затворен съд в хладилник за няколко дни.


 И както вече споменах: перфектната компания за чаша мляко или ароматно какао: пръхко маслено тесто, наситен шоколадов крем, ванилова бяла шоколадова намазка и поръска с хрупкави захарни бонбонки за празничен акцент.


 Опитайте...

2 коментара:

traiana каза...

Страхотни са, Дианка! С толкова много шоколад, мисля, че няма да останат, за да чакат в хладилника:) Весели празници!

di_ani каза...

Благодаря, Траянче,
драго ми, че тази идея ти харесва,
а и си напълно права - при толкова шоколад...:)
Весели празници!