петък, 1 декември 2017 г.

Тимбал от червена киноа с манго, авокадо и медено-горчичен сос




Днешното предложение е свързано с популярната в последно време полезна, здравословна и подходяща за балансирано хранене киноа - "некоронована кралица" на растителните храни. С високият си белтъчен, минерален и витаминен хранителен профил купичка сварена киноа засища повече от която и да е друга сърнена култура, при това с по-малко калории, лесно се усвоява и с нисък гликемичен индекс. И макар в случая акцентът да бъде червената киноа, цялата композиция е обединена от обща идея – свежо, колоритно, постно и вкусно. В комбинацията успешно се съчетават плътната киноа с червени боровинки и филирани бадеми за основа, следва ярко жълт слой от тропически сладко манго, балансирано с леко тръпчив червен лук, после идва ред на авокадото–фин ядков вкус, мазна конситсенция и висока хранителна стойност. За финал и свежест се поставят няколко листа салата /рукола, спанак или друга/ и гарнира с медено-горчичен сос. В оригналната рецепта Timbale of quinoa, mango and avocadо , оформлението е определено като тимбал, запазих наименованието и аз: 


Тимбал от червена киноа с манго, авокадо и медено-горчичен сос

Продукти за 4 порции:
1 ч.чаша червена киноа, сурова
1 с.л. червени боровинки, сушени
1 авокадо
1 манго
2 с.л. червен лук, ситно нарязан
1-2 с.л. филирани бадеми
1 домат
2 ч.чаши свежи листа салата/рукола, спанак или друга
сол, черен пипер на вкус
1 с.л. лимонов сок
 Рецепта в оригинал, онагледена в стъпки
Сварената с боровинки киноа леко се охлажда и разподеля в подготвените форми, а отгоре посолява и поръсва с малко зехтин и бадеми. Мангото се нарязва на кубчета, смесва се наситнен червен лук и капки лимонов сок, и се разпределя върху уплътнената киноа. Следва нарязаното и овкусено със сол, черен пипер и лимонов сок авокадо. Последни са листата свежа салата /рукола, спанак или друга/и тънък резен домат за финал.


Медено-горчичен сос
Продукти:
¼  ч.чаша  дижонска горчица
2 с.л. мед
1 с.л. зехтин
Всички съставки се разбъркват заедно, докато сместа се хомогенизира и изглади.
Овкусява се предястието или други салати и съхранява в хладилник в затворен стъклен съд.



Ето го в завършен вид:  тимбал от червена киноа с манго, авокадо и медено-горчичен сос


Опитайте...

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
интересно, много красиво предложение.Имам червена киноа, купих я скоро, все още не съм я пригтвяла.Ще използвма твоят вариант на приготвяне.Чудесно и много елегантно и вкусно.
Поздрави и лека и спорна седмица !

di_ani каза...

Благодаря, Елена,
харесах червената киноа и
не само като по-атрактивна визия, но и на вкус.
Йато цяло, съчетанието много ни допадна - препоръчвам го.
Сърдечни поздрави и вдъхновени декемврийски дни!