сряда, 27 декември 2017 г.

Шоколадови карамели с коледни аромати



Все още с празнична коледна тематика е и днешното предложение за бонбони. Дилемата между традиционните шоколадови и/или нещо по-различно…например с карамел е решена с комбинация на шоколад и карамел. Бонбони във вид на меки шоколадови карамели Soft chocolate caramels. Основните съставки: подсладено кондензирано мляко, тъмен шоколад, масло и захар, се съчетават много успешно като вкус, но един важен момент при карамелите е и степента на последващо втвърдяване на общата смес – нито много твърди, нито прекалено меки. Независимо, че при стайна температура твърдата им структура леко отпуска, избрах по-мек вариант, с крайна температура на готовата смес в рамките на 240-245°F (115-118,3°C), измерена със сладкарски термометър /или проба за пластична, но твърда капка карамел в студена вода/. В повечето подобни предложения вкусът се балансира с лек солен нюанс, но за тематичен аромат подбрах класически коледни ухания на канела, ванилия и джинджифилова подправка за меденки. Оформлението може да бъде различно, охладената смес е пластична и има фин гланц, а опаковка и идея за празничен вид е въпрос на желание.


Шоколадови карамели с коледни аромати

Продукти:*
1 кутия от395гр. подсладено кондензирано мляко
1 ч. чаша (180 гр.) тъмен шоколад, нарязан
170 гр. масло
2 ч.чаши захар
½ ч.чаша вода
1 ч.чаша захарен сироп**
¼  ч. л. сол
½ ч.л. канела
¼ ч.л. микс аромати за коледни сладки, или на вкус
1 ч.л. екстракт от ванилия или ром

* изпълних ½ доза от рецептата, по която се предвиждат около 100-на карамела
** захарен сироп по рецепта
1 ч.чаша=240 мл.

Първо се приготвя  захарен сироп /homemade Corn Syrup/:
Продукти за около 2 ч.чаши захарен сироп
2 ч. чаши бяла захар
¾  ч.чаша вода
¼  ч. л. лимонена киселина
1 щипка сол
Homemade Corn Syrup / Видео рецепта:
Смесват се всички съставки в голяма тенджера и довеждат до кипене, като се разбърква непрекъснато. Намалява се топлинна енергия до къкрене и с често разбъркване, варенето продължава докато достигне температура 235-236°F/измерена със сладкарски термометър/ или до проба за оформяне на мека топка в чаша студена вода. Охлажда се и се съхранява в покрит съд при стайна температура за около 2 месеца.

Приготвяне на карамелите: /рецептата в оригинал, онагледена в стъпки/
Леко се омазнява съд с размери 33 x 23 см.и покрива с незалепваща хартия.
 В тенджера с дебело дъно се наливат вода, захар, кондензирано мляко, захарен сироп, масло и шоколад.  По оригиналната рецепта шоколадът се поставя в началото на процеса на приготвяне на бонбоните, но четох коментарите и така приложих добавянето му в един по-късен етап, за да не се вгорчи вкуса му – някъде към 200°F(95°C) градуса, отчетени по сладкарския термометър както при подобна рецепта на Martha Stewart, тогава добавих и ароматите. Оставя се сместа да заври при умерена температура, с постоянно разбъркване с топлоустойчива гумена шпатула. Прикрепя се термометър за бонбони отстрани на съда, като се провери, дали върхът на термометъра не докосва долната част на тенджерата, и е поставен на най-малко 2,5-5 см. в течността (или според указанията на термометъра). За да не загарят карамелите на дъното на тенджерата, топлината е желателно да бъде с по-ниска температура. С продължаващо разбъркване, сместа се вари и къкри, докато карамелите достигнат 245°F градуса /при мен около 240°F(115°C/, отчетени по сладкарския термометър. Може също така да се тестват карамелите с помощта на лъжица и да се пусне топче горещ карамел в студена вода. Ако охладеното парче карамел е плътно, но не е твърдо, карамелът е правилно приготвен. Прочетох в коментарите и следните препоръки: ако полученият карамел е много твърд,може чрез претопляне, да се добави малко вода и отново да се затопли, а ако е твърде мек, да готви малко по-дълго
Премахва се от котлона и поръсва със солта, след което изсипва в подготвената тава и оставя да се охладят напълно до стайна температура, поне 2 часа или повече, може и за нощ. Вече охладена смес може да се извади с листа от карамели от тавата или да се постави за още малко стягане в хладилник. Нарязват се карамелени бонбони на парчета, като се използва намазнен голям нож, по желание могат да се загънат в незалепваща/восъчна хартия. По препоръка се съхраняват се за около 1-2 седмици на стайна температура, или в хладилник за да не изсъхнат.


Една удачна възможност, освен пакетиране с коледни мотиви е и комбинацията им с класически коледни медени бисквити, още карамел и шоколад. 


Вече споменах, че  охладената карамелено-шоколадова смес смес е пластична, има фин гланц и оформлението може да бъде различно:


Опитайте...

3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
страхотна празнична идея.Много красиво предложение, шоколадово, наситено с любими аромати.Както винаги снимките са прекрасни.
Весели и мирни празвични дни !

Iliana каза...

Лелеее, това е прекрасно!
Честита Коледа, Дианка!
Бъдете здрави и щастливи!

Светлана каза...

Прелестни коледни аромати, Дианка! :) Пожелавам ти също толкова прелестна да е новата година за теб! :)
Поздрави!