сряда, 14 март 2018 г.

Постни блини пирожки с нахутено брашно



Едва ли е необходимо въведение относно идеята за оформлението на две в едно - и блини, и пирожки; основен акцент в случая е използването на нахутено брашно и неговите специфични свойства и качества. Брашното от нахут /chickpea flour/ традиционно се употребява основно в индийската и близкоизточната кухня, но и като безглутенова алтернатива - пухкава, фино смляна структура с много ползи за здравето: Отличен източник на протеини, което го прави подходящ за хора, които не консумират месо. Изключително богато на фолиева киселина. Богат източник на витаминиB-6, желязо, магнезий и калий, безглутенов продукт с високо съдържание на диетични фибри. И още: ниско съдържание на мазнини в сравнение с други ядки (напр. орехи, фъстъци).
Класическите постни палачинки са популярни в различни варианти, и по-новите тенденции с прилагане на нахутена вода, като яйчен заместител, нахутените от типа "socca” също, но сега иде реч за Блины-пирожки. Самото наименование подсказва, че отново за базисна рецепта е използвана богатата руска кухня: приготвят се бързо, лесно и една интересна възможност за разнообразяване на постната трапеза, както в солен, така и в сладък вариант. Е, в оригинал тестото не е постно, но се получиха и така: златистият цвят се получава от нахутеното брашно, а порьозността от газираната вода и набухвателя… Сервират се топли със сос и/или свежа салата. Избрах цветна пролетна комбинация от овкусен с бял балсамов оцет крехък спанак с авокадо, ароматни ягоди и запечени ядки пекан.


Постни блини пирожки с нахутено брашно


Продукти за 6 бр. блини
1 с.л. нишесте
2 с.л. олио
1 ч.л сол
1 ч.л. захар
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.чаша газирана вода
Пълнеж*:
1-2 картофа, средни на големина
1 ч.чаша гъби печурки /напр. микс от кралски и обикновени/
1-2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
мащерка, розмарин, риган
сол, чесън и черен пипер на вкус
1-2 с.л. зехтин/олио
* пропорциите са ориентировъчни, според желаното съотношение между картофи и гъби и степен на овкусяване и пикантност.
1 ч.чаша =240 мл.
Първо  се подготвя тестото за палачинките:
Нахутеното брашно се смесва със солта и захарта, нишесте и бакпулвер и се наливат 2 с.л. олио, след което постепенно с непрекъснато разбъркване и газираната вода, до получаването на кашица с консистенция на течна сметана. Оставя се в хладилник за  около 30 минути.
Следва пълнежа:
Картофите се сваряват в подсолена вода, охлаждат и нарязват на кубчета. В мазнината за сотиране се поставя скилидката чесън, която след загряването й се изважда, а на нейно място се поставят картофените кубчета. След леко позапържване се прибавят и гъбите, а след тяхното омекване се прибавя и нарязания лук и задушава до готовност. Овкусява със сол, чесън и черен пипер, риган, мащерка и розмарин на вкус, отстранява се от котлона и охлажда.
Приготвяне на пирожките от блини:
Онагледяваща видео рецепта:
Тиган за палачинки, с не залепващо покритие, се леко омазнява и затопля на средна температура. От сместа се излива 1/3 ч.чаша и разпределя равномерно по дъното на тигана, След засъхване на горната част се поставя плънка в единия край и палачинката се прегъва внимателно по средата. Тиганът се покрива с капак и пече още по около минута от двете страни, до зачервяване  и изпичане в средата на блините пирожки.


Сервират се топли със сос и/или свежа салата. 


Вече споменах, че за салатата избрах цветна пролетна комбинация 
от овкусен с бял балсамов оцет спанак, авокадо, ягоди и ядки пекан.


Разрязани:


И в по-близък план:


Опитайте...

3 коментара:

traiana каза...

Просто ти идва да изядеш монитора, Дианка! :) Всеки път се удивявам на търпението и любовта ти към храната, естетиката в поднасянето й. Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря, Траянче,
много се радвам, че ти допада тази идея,
а нали казват, че човек се храни първо с очите...
Сърдечни поздрави, вдъхновени и усмихнати мартенски дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
отново прекрасно постно предложение.Брашното от нахут е една чудесна алтернатива в суровото хранене и не само.Чудесно е като добавка и към други видове безглутенови брашна - царевично или оризово.Това брашно е идеално за пърленки, майонези, блини.
Нека внесем малко разнообразие по време на Великия пост и приготвим твоите постни рецепти, които са майсторски снимани и представени.Удивлявам се на твоя талант в това онтошение.
Поздрави и благодаря и за тази рецепта, която ще изпробвам !